Harkimo haluaa murtaa politiikan sisäpiirin – Liike Nyt muuttamaan päätöksentekoa

Torstaina kokoomuksesta eronnut Hjallis Harkimo on perustanut Liike Nyt -nimisen poliittisen liikkeen yhdessä Mikael Jungnerin, Alex Niemisen, Helene Auramon, Karoliina Kähösen, Sarian Antilan ja Tuomas Enbusken kanssa. Liike Nyt on avoin kaikille aidosti päätöksenteon muuttamisesta kiinnostuneille, myös puolueiden jäsenille.

Liikkeen perustamisen taustalla on mukanaolijoiden pitkäaikainen tyytymättömyys tapaan, jolla päivittäistä politiikkaa ja päätöksiä tehdään.

– Ihmiset ovat pettyneitä politiikkaan, eikä se ole mikään ihme. Päätökset tehdään pienessä sisäpiirissä, eivätkä ihmiset voi vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Liike Nyt haluaa luoda alustan vaikuttamiselle ja paremmalle päätöksenteolle. Asioista pitää aidosti kysyä niiltä, keitä päätökset koskettavat, Hjallis Harkimo linjaa.

– Vanhat poliittiset aatteet ja eturyhmäajattelu ovat rampauttaneet poliittisen päätöksenteon. Haluamme tuoda päätöksentekoon ratkaisukeskeisen toimintatavan, jossa tuloksia saadaan nopeasti ja vaikutukset näkyvät ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Päätösten pitää perustua enemmän asiantuntemukseen ja ongelmien ratkaisemiseen, vähemmän kahlitseviin rakenteisiin, Harkimo jatkaa.

liikenyt.fi -sivusto on auennut. Siitä rakennetaan alusta, jonka kautta kaikki voivat osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tulla kuulluksi.

– Haluamme päätöksenteon pois suljetuista huoneista ja kabineteista.Teknologia yhdistää ihmiset ja antaa jokaiselle mahdollisuuden vaikuttaa omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin. Uskomme avoimeen vuorovaikutukseen ja suorapuheisuuteen – hyvä idea on hyvä idea sen esittäjästä riippumatta, Mikael Jungner kommentoi.

Liikkeessä on mukana ihmisiä erilaisilla taustoilla ja arvoilla. Kaikki jäsenet jakavat neljä perusperiaatetta, jotka ovat:

 1. Jokaisesta on pidettävä huolta
 2. Markkinatalous on toimiva tapa kehittää yhteiskuntaa, kunhan sen säännöt ovat reilut
 3. Ilmastonmuutos on totta, ja päätökset on tehtävä ympäristön kannalta kestävällä tavalla
 4. Yrittäjyys on tehokkain tapa tehdä asioita, jos sille annetaan tilaa.

Liike kehittyy sen mukaan, miten ja millaiset ihmiset liittyvät siihen. Mukaan on jo sitoutunut eri alojen asiantuntijoita, joista kerrotaan myöhemmin.

– Toivomme, että mahdollisimman moni lähtee mukaan. Näkemyksemme herättävät varmasti kritiikkiä itseisarvoisesti valtaa pitävien ja sitä janoavien piirissä. Siitä huolimatta uskomme, että tämä on aito tilaisuus uudistaa päätöksentekoa, ja alamme nyt rakentaa tätä yhdessä ihmisten kanssa, Harkimo sanoo.

Kuten Harkimo torstaina kertoi, hän jatkaa eduskuntatyötään yhden miehen ryhmässä. Harkimo aikoo lähtökohtaisesti tukea hallituksen esityksiä, elleivät ne ole ristiriidassa niiden tavoitteiden kanssa, joita hän lähti eduskuntaan ajamaan.

Liike Nyt -nettisivut löytyvät täältä. Sivustolla on Usein kysytyt kysymykset -osio, jossa pyritään vastaamaan yleisimpiin liikettä koskeviin kysymyksiin.

Lisätietoja: Hjallis Harkimo

Liike Nyt on kaikille avoin poliittinen liike, joka haluaa luoda alustan vaikuttamiselle ja paremmalle päätöksenteolle.

 • Puoluepolitiikka on todella vanhanaikaista. Yhteisten asioiden hoitaminen on mitä suurimmassa määrin talouspolitiikkaa. Olen aina painottanut kansantalouden perusideologiaa myös politiikkaan eli etevämmyydenperiaatetta: se, kuka parhaiten jollakin osa-alueella osaa, ottakoon esim. kunta-asioissa oman alansa lautakuntapaikan hoitaakseen. Lisäksi on turhaa hypetystä pitää kiinni ns. naiskiintiöistä. Olen jopa huomannut, että järki ei ole sukupuolisidonnaista. – Nykyaikaahan olisi ottaa käyttöön kaikenlaisten sukupuolten kiintiöt, jos siitä tulee pitää kiinni!

  • Oli jo korkea aika saada Suomeen jotain uutta politiikan tekoon. Kun kyseesä on yhteisten asioitten hoito, niin tottavie pitää myös kaikilla halukkailla olla mahdollisuus osallistua päätöksenteon valmisteluun. Hyväveliverkostot ja muut klikit ovat jo liian kauan saaneet määrätä suurimman osan kansasta elämästä.

 • Suomessa on noin 284000 yritystä, jotka työllistää 1,4 miljoonaa ihmistä. Näihin yrityksiin ei lueta maa- ja metsätaloutta. 94% yrityksistä on alle 10 hengen yritystä, eli 265000. Jos Suomessa mietittäisiin em pienten 1-10 hengen yritysten verotusta ja niitä seikkoja, että ei kannata palkata ketään kun palkanmaksun sivukulut ovat naurettavan suuret. Järkevää olisi moisille pienille yrityksille ottaa naapurimaasta mallia, että mm. yhteisöveroa maksetaan vasta voittoja nostettaessa, silloin jäisi pääomaa kehittää toimintaa ilman mahdollisia velkarahoja ja varmasti tultaisiin palkkaamaan kymmeniä tuhansia työntekijöitä, mutta tällä puupäätouhulla mitä Suomessa nyt harjoitetaan ja mietitään työttömien kuritusta, ei ole mitään järkeä!!! Ja täten työntekijänkään ei tarvitsisi mennä toiseen tai jopa kolmanteen duuniin, koska pienyrittäjäkin voisi maksaa kelpo palkkaa ja säästyisi tietysti niitä työttymyys ym rahoja, joita valtio nyt tolla hömöilypolitiikallaan tuhlaa. Täten ihan oikeasti ihmiset saataisiin työhön ja voisi unohtaa nuo hallituksen pelletoimet. Pienyrittäjillä on mahdollisuus muuttaa ihan oikeasti tämä maa raiteille, kunhan sille luodaan edellytykset, mutta kun ei mikään puolue kiinnitä hevonhumppaa tähän mahdollisuuteen??????

 • Henkilökohtaisesti olen hyvin pettynyt nykyiseen jahkailuun sekä omien lupasten pyörtämiseen nyky politiikassa. Toivotaan , että uusi lähestymistapa saa todellakin ilmaa alleen ja pyyhkii lattiaa tällä vanhanaikaisella toimintatavalla.

  • Samaa odotan …….. kertokaa jo miten sen aiotte tehdä! Odotamme kärsimättömästi jotain konkreettista. 😉

  • Äänestykset eduskunnassa puoluekurin mukaisesti ei ole nykypäivää.

   • Luulisi että demokraattisessa maassa myös jo liittyessään puolueeseen on puoleen arvot ja tulevaisuus selvillä. Lopun saa sitten kansanedustaja itse päättää.. On aikamoista ihmisten halveksuntaa jos pitää “kurissa ja nuhteessa” äänestää!!! Lähinnä tulee mieleen 30luvun kotimainen elokuva missä torppari vetää kaljaa itseensä pelätessään seuraavaa aamua! Todella toivon että tämä liike tai mikä lie se sitten onkin tulevaisuudessa, saisi sen verran ihmisiä heräämään ja oikeasti vaikuttamaan asioihin niin kuin ne pitäisi hoitaa.

 • Jo on aikakin rakentaa uutta toimintatapaa. Nykyinen pieni poliittinen piiri pyörii, pokkaa ja niiaa vuorotellen toisilleen. Sote on raivostuttavan kehno ja ääreiskallis esimerkki siitä missä poliittinen päätöksenteko menee. Median hampaattomuus myös rasittaa (vaikka toimittaja olenkin). Rohkea analyysi puuttuu, media metsästää sometykkäyksiä ja menee oma napa edellä.

 • Teknologian ja innovaatioiden kehittäminen ihmisten todellisiin arjen tarpeisiin idealismin ja aatteiden edelle politiikassa. Hyvänä esimerkkinä autovero- ja autoilevan ihmisen sakotuspolitiikka vs panostus hankkeisiin jotka tukisivat puhtaampaa autoilua jota tulisi tukea niin että kansalaiselle hybridi- tai sähköauto on aito vaihtoehto sekä automatisoidumpaa liikennettä erilaisella pistesakotusjärjestelmällä missä sentin virheasento jalan liikkeessä ei tuota sitä kahden sadan euron sakkoa sekä pettymystä Poliisi-instituutiota kohtaan. Suorempaa demokratiaa. Internetin vahva tunnistautuminen, vapaus sekä välittömyys mahdollistavat tulevaisuudessa kansalaisten aktivoinnin aivan eri tasolla. Haluaako Suomi katsella naapureitaan vai johtaa esimerkillään?

 • Suomessa on syntynyt korvaamattomia henkilöitä, kuten 25vuotta toiminut presidentti. Vastaavan toistumisen ehkäisemiseksi nykyisin voimme valita presidentiksi saman henkilön max 12 vuodeksi ( 2kaudeksi siis 2x6vuotta).

  Olisi varmaan syytä soveltaa samaa käytäntöä kansanedustajien toimikausiin.
  Tähän ei varmaan asianomaisilla ole halua, mutta kuinka monta “korvaamatonta” kansanedustajaa istuu nykyisessä eduskunnassa? Ovatko he sokeutuneet omaan totuutensa.

  Kuinka voimme kunnioittaa entisiä edustajia, jotka loisivat kansan elätteinä. Miten soveltaa aktiivi-mallia näissä tapauksissa.

  • Mielestäni on hiton väärin, että on muodostunut ammatti -poliitikkojen ammattikunta. Liuta ihmisiä, jotka eivät ole tehneet yhtään päivää tuottavaa työtä ja jotka varmistavat leveän leivän hurjilla eläkkeillään. Tavallinen veronmaksaja kun joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle saa ansaita 600 euroa kuussa jos menee yli eläke loppuu. Kansanedustaja joka ei edes edusta kansaa vaan puoluetoimistoa .Saa tienata monesta työstään vaikka mitä eläkkeen siitä vähenemättä.

  • Tässä on todella ideaa. Samat naamat vuosikymmeniä…

   Kaudet voisi rajata 3-4:ään

 • Yle ei ole vuosiin pystynyt avaamaan keskusteluja suomeksi uutisten ja juttujen loppuun. Mitään yhteistä ja avointa keskustelualuetta ei ole. Pystyisikö Liike avaamaan keskusteluareenan, jota parisataatuhatta ihmistä voisi käyttää?

  Onko tässä hankkeessa tarkoitus antaa ihmisten ottaa kantaa vain Liikkeen esiin nostamiin teemoihin, vai annetaanko jo ihmisten nostaa teemat?

  Tarvitaan vaivaton alusta, puhelimessa toimiva, ja kevyt sensuuri, joka bloggaa lähinnä spämmit ja trollit. Onko siihen mahdollisuutta?

  • Liber populus

   Demokratia vapaissa käsissä ja jopa monipuoluejärjestelmässä on suurissa ongelmissa silloin, kun tietty lohko alkaa kasvaa ja ylittää 50 %, maagisen rajan.
   Kaikki kuitenkin siihen tähtäävät, oli realistista tai ei, kukaan ei panisi pahakseen.
   Kepulaisilla tosin on tästä pienimuotoista evidenssiä joissakin Suomen
   minikunnissa.
   Mitä sitten tapahtuu, onkin kiintoisaa, koska valta on saatua, mutta päätökset voivat olla mitä vain ja se ei enää maistukaan demokratialta, vaan hunajalta.
   Mitä tapahtuu Turkissa, on kuva sellaisesta polusta. Kansa voidaan lahjoa luulemaan. Suomessakin se toimii, kun sosiaaliturva pitää ihmiset hiljaisina ja pois kaduilta.
   Kun 50% ylittyy, ei ole varmaa, uskaltaako kukaan enää vastustaa, eikä muutetut laitkaan sitä ehkä salli, edes perustuslaki, jos se kyetään muuttamaan. Kataloniassa ollaan vihaisia ja hämillään.
   Myönnän oikovani mutkia, mutta en niin paljon, etteikö viestiäni voisi ymmärtää.
   Vaaran merkit eivät nykysuomessa näy mitenkään, suurin demokraattisesti valittu puolue ei yllä edes 25%. Kuitenkin kaikki vanhat, uudistajat ja vallankumoustakin hakevat kurkottavat samaa % taivasta, eivät luonnollisestikaan realismin nimissä, mutta mukana se kulkee. Vähemmistöjen oikeudet säilyvät vain niin kauan, kun kaikilla on pelko joutua itse vähemmistöön ja kukaanhan ei sitä halua. Demokratia perustuukin kauhun tasapainoon, jota erimielisyyttä pelkäävät suomalaiset nimittävät konsensukseksi. Siis näin virallinen Suomi. Somebunkkerit sen sijaan muodostavat kuplamuovimattoja, joita käräjäoikeudet aika ajoin pyrkivät puhkomaan.
   Mille pohjalle voidaan rakentaa, kun vain oma kokemus merkitsee? Suomesta pitäisi katkaista sähköt viideksi vuodeksi, jotta ihmiset saataisiin rakentamaan jotakin merkittävää yhdessä.
   Tällöin merkityksellisyys lähtee lähes kaikkien tarpeesta muutokseen. Jos näen linnun lentävän, voin vain todeta niin tapahtuneen, mutta en voi vaikuttaa mitenkään tapahtuneeseen. Sulkemalla silmät ei ratkaise, lintu lentää silti.
   Suuret kysymykset ovat suuria siksi, että niiden hoitamiseksi tarvitaan joko kaikki tai ainakin enemmistö mukaan. Tarvitaanko siis jälleen demokratiaa ratkaisemaan?
   Tarvitaanko somebunkkereissa viihtyvät ryömimään ulos?
   On varmasti monia, jotka niin ajattelevat, mutta kuka sen tekee?
   Katsokaa tuota
   kuplamattoa, joka peittää saaret ja rantamökit, metsien kätköissä ja lähiöiden luukuissa vilkkuvia näyttöpäätteitä.
   Mitä siellä tapahtuu? Kuka kuuntelee, kun kunkin mieli laulaa minävirttä? Demokratian minareeteista kuuluu kutsuhuuto ja kupla kostuu kondensiovedestä. Millä sinne saa yhteyden, kun kaikilla on avaruuskypärä päässä ilman mikrofonia ja kuulokkeita? Kondensiovesi täyttää kuplan ja lopunhan me voimme arvatakin…edes pelastusliivi ei auta…ellei se ole oikea
   PAUKKUliivi.
   Eli demokratia ei riitä sen itsensä korjaamiseksi ja revoluutio tässä jänöjussien kuusikossa on melkoinen loikka. Kuka siihen pystyy, on todellinen Vemmeltsaari.

   P.S. Yksikään Suomalainen kansanedustaja ei ole päässyt omalla äänellään eduskuntaan. Äänestajiä on tuhansia. Ne, jotka ovat yhden kauden, haukutaan tähdenlennoiksi, jos putoavat. Jos lähtevät vapaaehtoisesti, sanotaan heikoiksi. Jotka ovat vuosia, solvataan valtion eläteiksi. Nyt-keskustelu alkaa tasan siitä, mihin somessa on ylletty. Jos luolamiehen nuija kullataan, muuttuuko hän sivistyneemmäksi? Sellaisia ovat edustajat, kuin on äänestänyt kansa.

   Lasse Mäkelä

  • Näin se juuri on, tarve keskusteluun ja painotus sanalla “keskustelu” sitä tarvitaan.
   Foorumi jossa iso määrä ihmisiä pääsisi argumentoimaan asioita olisi varmaan hyvä ajatus, tuo suora TV nyt vaan ei sitä kykene tarjoamaan.

   Esimerkiksi, kovin on heppoisia nuo YLE:n lyhyet teemoitetut “a-studio” keskustelut.
   Aikaa on varattu vartista puoleen tuntiin, ei siinä asioita millään ehditä keskustella kunnolla enemmänkin tulee erilaisia pikamielipiteitä asian tiimoilta, lisäksi liian usein toimittaja on selkeästi “asian osainen” keskustelussa ja ohjaa keskustelua haluamaansa (oma poliittinen/ideologinen) suuntaan .

 • Kolome hyvää syytä kaataa sote
  1. Hallituksen esitys on keskeneräinen ja kiireessä valmisteltu, joka vaatii vielä paljon työtä ennen kuin se voidaan hyväksyä. Asiantuntijoita kuunneltava herkällä korvalla jatkossa.

  Sipilän hallituksen kannatus on niin alhainen alle 40%, että siksi sei ei voi eikä saa runnoa läpi sotea yli kolme vuotta vanhoilla kannatusluvuilla. Esim. persujen kannatus perustui petokseen ja valehteluun viime vaaleissa.
  Suurin osa kansalaisista on ihan pihalla koko sotesta ja maakuntauudistuksesta ja siksi niin monet vastustavat. Kun ei tiedä, mitä on tulosa on viisainta sanoa ei. Miksi ei hallitus ole tehnyt selkokielistä esitettä sotesta ja maakuntauudistuksesta, joka olisi jaettu joka kotiin kansalaisten informoimiseksi näin suuresta uudistuksesta?

 • Yksi asia joka ihmetyttää tässä maassa on se, että haluamme lapsiemme liikkuvan ja harrastavan muutakin, kuin tv-pelejä. Helpommin sanottu, kun tehty ainakin heikko-osaisten kohdalla. Esim. seuratoiminnassa jos haluaa olla mukana niin se maksaa aina.

  Seurojen toiminta sattuu isommissa kaupungeissa olemaan niin kallista, ettei vähävaraisilla ole mahdollisuutta harrastaa esim. jalkapalloa kun kausimaksut ja muut kustannukset ovat nousseet pilviin. Jos kuukaudessa joutuu c-juniori maksamaan 100€ + pelireissut, niin henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että se on liikaa.

  Onneksi on vielä olemassa seuroja, jotka mahdollistavat harrastamisen edullisesti, mutta kuinka kauan. Itse olen seuratoiminnassa mukana jalkapallon ja salibandyn osalta ja voin ylpeästi todeta, että seuroissamme kaikilla on mahdollisuus harrastaa.

  Miten voimme Suomessa varmistaa ns. pienten seurojen pysymisen hengissä, kun kaikki isoimmat seurat saavat tukia mm. RAY:ltä? RAY onkin sitten taas oma asiansa, josta en vielä rupea avautumaan 🙂

  Koitetaan turvata kaikille lapsille mahdollisuus harrastaa!!

 • Haluaisin tietää, mitä mieltä Harkimo on poliitikoista, jotka sanovat, ettei jakovaraa ei ole, mutta sitten korottavat omia palkkioitaan Nyt on mennyt usko politiikkaan..

 • Kommentteja eduskunnan päätöksenteosta vuodelta 2010:
  http://www.youtube.com/watch?v=Ykah1nE3DEE#t=2m47s
  Tässäkin on ongelma se, että kun tilanne on päässyt muodostumaan sellaiseksi kuin se on, niin ne, jotka kokevat hyötyvänsä nykytilanteesta, eivät halua muutoksia. Siksi vanhan systeemin muuttaminen on monesti vaikeaa ja helpompaa olisi luoda jotain kokonaan uutta.

 • Surullista huomata politiikan oikea tila Suomessa. Kun joku haluaa tehdä asioita eri tavalla ,hänet leimataan ministeripyrkyriksi tai yritetään väkisin keksiä jotain jääviysongelmia. Ilmeisesti on niin vähän tekemistä omissa asioissa että mustamaalamiselle aina löytyy aikaa. Ei ihme että asioita ja päätöksiä ei saada aikaiseksi ja nekin vähät mitä saadaan ovat täysin hyödyttömiä tai kansantaloudellisesti jopa haitallisia. Lisäksi kieroutuneet ajatusmallit työtä vieroksuvista ihmislaumoista ja töitä välttelevistä sairaanhoitajista ja lääkäreistä (kustannustehottomista) ohjaavat päätöksentekoa, ollaan sellaisessa suossa ettei kovaa maata näy. Järkevien mielipiteiden aika kun on niin kovin lyhyt. 3 viikkoa ennen eduskuntavaaleja ,neljän vuoden välein. Valitettavasti.

 • kyllä pitäisi uudistaa politiikkaa ,ei tämä peli vetele mitä nykyinen hallitus ajaa!

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat