Kolmen lapsen äiti: Eliitti ei voi ikinä tietää, miltä kansasta tuntuu. Siksi sitä pitää kysyä päätöksen kohteelta!

 

En ole vain numero tai luku budjetissa, jonka viisaammat ovat laatineet. Minulla on ääni, minulla on ajatuksia. Haluan kysyä, keskustella, sanoa, kuulla ja ymmärtää. Kun joku asia koskettaa minua, haluan olla osa prosessia. Haluan vaikuttaa.

En aio tässä nyt teeskennellä tietäväni millaista on, kun tilillä on kolme euroa, jolla pitäisi ruokkia lapsetkin seuraavan kahden viikon ajan. Siksi en voi tehdä päätöksiä heidän puolestaan, joille tämä on todellisuutta. En ole niin ylimielinen, että kuvittelisin tietäväni miltä tuntuu, kun et saa ihonvärisi takia työpaikkaa tai perinneasusi takia bensaa. Siksi en voi tehdä päätöksiä heidän puolestaan. Ainoa, kenen puolesta voin tehdä päätöksiä kuulematta muita, olen minä.

Jokaista pitää kuulla. Jokaista. Jokaisen näkökulman pitää tulla esiin. Vain niin voidaan tehdä päätös, joka on vähiten huono kaikille. Jos vain harvat ja valitut pääsevät ääneen, emme ikinä pääse eroon ennakkoluuloista tai opi ymmärtämään toisiamme. Jos Suomen viittä miljoonaa eri tarinaa edustaa kaksisataa etuoikeutettua ihmistä, on kovin vaikea uskoa, että päätöksenteko on puolueetonta ja vilpittömästi heikoimpienkin etua ajavaa. Koska – let’s be honest – raha ja valta turmelee. On turhauttavaa, jos ainoa mahdollisuus vaikuttaa on neljän vuoden välein ja sillonkin voi vain toivoa parasta luottaessaan vaalikampanjoiden lupauksiin.

Viimeksi tänään surin sitä miten kohtelemme ihmisiä, jotka ovat meille tämän yhteiskunnan rakentaneet. Ja kuinka ahtaalle laitamme ihmiset, jotka yrittävät pienin resurssein tehdä parhaansa, jotta yksikään näistä pioneereista ei kuolisi yksin kotiinsa. Tänään surin myös sitä, kuinka moni nuori ihmiselo päättyy aivan turhaan vain siksi, ettei apua ole saatavilla. Surin sitä, kuinka meidän tulevaisuudesta vain leikataan ja leikataan ja lapset eriarvoistetaan jo syntymästä saakka. Eikä kukaan näiden ihmisryhmien edustajista pääse ääneen tai kertomaan, kuinka epäreiluja heitä koskevat päätökset ovat ja mitä ne käytännössä tarkoittavat. Nyt kylvettävän sadon pääsemme niittämään vasta vuosikymmenien kuluttua ja voimme vain arvailla, millainen se sato on.

Tarvitaan suuri muutos. Politiikkaa pitää inhimillistää, yhtenäistää ja jokaisella, joka haluaa, pitää olla mahdollisuus vaikuttaa. Jokaisella pitää olla mahdollisuus ymmärtää sitä hienoa poliittista sanahelinää, millä näitä kaikkia asioita perustellaan ja turha mystiikka sen ympäriltä pitää purkaa. Keskustelun pitää olla avointa ja vuorovaikutteista, ei yksipuolista ja salamyhkäistä. Ja ennen kaikkea sen pitää tapahtua selkokielellä.

Haluan, että me teemme sen yhdessä.

Riikka Kalanti
Kolmen lapsen äiti, Espoo

 • Word. 😐 Olen itsekin pohtinut olevani enemmän kuin tilasto tai numero tai ylijäämä yms. (Vika lause sisältää sarkasmia). Ihminen on enemmän ja kykenee yhteistyössä parempaan. Olen ihmetellyt kuinka akateemiset ihmiset eivät kykene rehelliseen ja selkeään keskustelukieleen. Kait mulle ois jo ongelma, jos puhuisin valheita ja kiertolauseita ja vääristyneitä tarinoita. Kirjoitus ja yhdyssanavirheet siedän mut valheet on väärin. 🙁

 • ? Nyt on asia kohdallaan.
  Olenkin usein miettinyt että onko poliitikoilla joku suljetun piirin kilpailu meneillään? Lähestulkoon jokainen viljelee mitä ihmeellisimpiä sanoja, tietämättä varmaan itsekkään mitä ne tarkoittavat. Jos laittaa kaksi jotain toimintaa tarkoittavaa suomen kielen sanaa yhteenkirjoitettuna, ei se välttämättä, tai useinkaan tarkoita mitään, vaan kumpikin sana menettää merkityksensä. Tällä pelleilyllä varmaan yrittävät luoda itsestään älykkään kuvan, vaikka todellisuudessa näyttävät narreilta.
  Eliitti on todellakin menettänyt tajun todellisuudesta, jos sitä on koskaan ollutkaan, missä kansa elää.
  Tämä hallitus on ainoastaan kurjistanut
  heikompiosaisten elämää, suostumatta kuuntelemaan ihmisiä jotka joutuvat sitä elämään. Oikeastaan hallitus ei ole suostunut kuuntelemaan ylipäätään.
  Toivonkin että ihmiset heräävät suurena massana vaikuttamaan nykyisen politiikanteon alasajoon. Ei ole oikein että joku pieni joukko kunkin puolueen johdossa päättää koko Suomen asioista välittämättä mitä valtaosa ihmisistä on mieltä. Kunhan on tullut valituksi, voi kaikki lupaukset unohtaa.
  Näinhän tämä on nyt viimeksi mennyt.

  Kiitos kirjoittajalle, jonka ajatuksia halusin kommentillani kompata.

 • Keinot ovat osa päämäärää. Avoimuuden ja kohtaamisen pitäisi olla totta jo nyt. Vuoropuhelu Liikkeen vetäjien kanssa ei kuitenkaan näytä vielä toimivan.

  Hesari tänään: “RKP:n tähtäimessä on hankkia kannatusta suomenkielisestä keskiluokasta, jolla on liberaalit sosiaaliset ja kulttuuriset arvot…”

  Mitähän nykyisin sanalla liberaali tarkoitetaan?
  Millä tavoin kulttuuriset arvot (ihmisoikeudet, oikeudenmukaisuus,…) ovat liberaaleja tai ei-liberaaleja?

  Viestinnän professori Anu Kantola etsi keväällä hesarissa kysymystä, jolla erottaa konservatiivin ja liberaalin: hyväksytkö lapsen kurittamisen; mikä on mielestäsi hyvä perhe…

  Ilmassa on yritys luoda sanasta liberaali käsite, joka olisi hyvän synonyymi ja joka pyhittäisi myös hyviksi itsensä kokevien pimeän puolen: opiskelkaa ruotsia, juntit.

  “Voisiko uudenlainen liberaalipuolue onnistua?”, otsikoi tässä hesari. Kutakuinkin samaa kysyi Yle Harkimon, Jungnerin ja Enbusken ilmoittaessa Liike Nytin synnystä. Jotain yhteistä näillä hankkeilla on.

  Vanhat kujeet, uusi etiketti?

  • RKP ja vihreät ovat minullakin harkinnassa. Myös liberaalipuolue. Kokoomuksen jälkeen olen vähän kuin “between jobs” puolueiden välissä.

 • Olen kirjoittajan kanssa lähes kaikesta samaa mieltä. Tässä kirjoituksessa esitetyt asiat ovat hyviä ja kannatettavia. Muutama asia kuitenkin mietityttää.

  Voitko määritellä eliitin? Miten eliitistä päästään eroon? Mikä korvaa eliitin? Mielestäni jos otetaan mikä tahansa ryhmä ihmisiä niin sinne muodostuu eliitti hyvin äkkiä.

  Lainaus:”Jokaista pitää kuulla. Jokaista. Jokaisen näkökulman pitää tulla esiin. Vain niin voidaan tehdä päätös, joka on vähiten huono kaikille.”
  Miksi tämä on niin hyvä asia? Mikä takaa sen että enemmistö on oikeassa? Saisiko tähän lisäselvitystä? Miten demokratia pitäisi toteuttaa? Jos kansa ilmaisee tahtonsa joka asiaan mikä rooli jää hallinnolle-eduskunnalle? Itselleni tulee niin monta asiaa mieleen miksi tämä toimii ja miksi ei. Minä uskon ajatukseen että kansan enemmistö voisi päättää mutta toteuttamistapa kiinnostaa.

  Lainaus:”Surin sitä, kuinka meidän tulevaisuudesta vain leikataan ja leikataan ja lapset eriarvoistetaan jo syntymästä saakka.”
  Mikä on vaihtoehto leikkauksille? Saadaanko lähitulevaisuudessa vientiteollisuudesta niin paljon työtä ja verotuloja? Riittääkö että rikkaita verotetaan lisää vai joudutaanko ottamaan lisää velkaa? Kansalaispalkka? Onko näistä jotain laskelmia?

  Lainaus:”Keskustelun pitää olla avointa ja vuorovaikutteista, ei yksipuolista ja salamyhkäistä. Ja ennen kaikkea sen pitää tapahtua selkokielellä.”
  Selkokielen ongelma tulee esiin sanassa eliitti. Voitko kirjoittaa selkokielellä kirjoituksen otsikon ilman sanaa eliitti?

  • Ja höpö höpö. Tällainen henkisen prostituution ihannointi tai lanseeraus aiheuttaa taviksessa yökkimisreaktion. Tuleehan tuollaisesta hetkeksi hyvä mieli mutta reaalimaailma syö mokomat toiveet makupaloina. Konkretiaa, pyrkimistä parempaan elämään, mahdollisuuksien luomista, sitä tarvitaan !

 • Hyvä kirjoitus Riikka! Kuulun niihin joilla pahimmillaan on 11.50€ viikoksi (saldo eiliseltä) ja tyttären lakkiaiset on lauantaina. Onneksi on diakoniatyö, koska toimeentulotuki ei tule kerkiämään. Saan ainakin kakkutarpeet ja ruokaa kotiinkin. Onneksi oli myös Pelastakaa Lapset ry että tytär sai lukiokirjat. Sen ei pitäisi olla niin! Muuten meillä on todella eriarvoinen yhteiskunta.

  En nyt kuitenkaan ruikuta. Haluan vaan sanoa entisille ja nykyisille kokoomuksen edustajille, että voi pudota kelkasta vaikka olisi tehnyt kaikkensa. Yrittänyt yrittämistä, luonut lisäarvoa, tehnyt innovatiivista tuotekehitystä, on ylempi korkeakoulututkinto jne. Itse paloin pahasti loppuun, masennuin, enkä koskaan toivu. Kahdeksan vuotta olen elänyt kuntoutusrahalla ja toivonut kuntoutuvani. Kovalevy kärähti niin pahasti etten toivu. Nyt on eläkehakemus lähetetty ja ikää on 44v. Kolme kunnollista ja yritteliästä lasta olen kuitenkin kasvattanut!

  Kokoomukseen liityin 16-vuotiaana. Silloin puhuttiin sosiaalisesta omastatunnosta, koulutuksen merkityksestä ja ympäristöarvoista. Ennen vihreitä. Nykyisen (ja edellisenkin) hallituksen aikana arvot – ei sanat vaan teot, ovat koventuneet niin paljon, etten voi kokoomusta äänestää. Eivät myöskään täysi-ikäiset tyttäreni. En pysty enää edes itselleni perustelemaan, ettei kokoomus aja vain rikkaiden/hyväosaisten asiaa. Pitkään selitin, että kokoomus on aatepuolue ja sivistyspuolue. Heikoimpia ei jätetä ja Sari sairaanhoitajakin voi äänestää kokoomusta. Ei voi. Koulutusleikkaukset ammattikouluista ja yliopistoilta on kuin kusisi varpaisiin pakkasella. Kun opetuksen taso kärsii ei synny uutta osaamista ja innovaatioita. Sitä silti haetaan. Opintorahan leikkaukset ovat pakottaneet tyttäreni pitämään lukion jälkeen välivuoden/-vuosia, että käy töissä ja yrittää säästää rahaa opintoja varten. Jos aikoo opiskella täysipäiväisesti ei ole aikaa tehdä työtä ja ilmankaan ei pärjää. Lainaakin on nostettava. Opinnot helposti venyvät jos/kun käy töissä ja sitäkään yhteiskunta ei halua. Eläkkeet laahavat kun ei tehdä indeksikorotuksia. Ja pahimpana kaikesta hallitus leikkasi rahaa leipäjonoilta. Miljoonan. Yhden vaivaisen miljoonan ja kokoomuksen kansanedustajat allekirjoittivat sen.

  Haluan edelleen kannattaa liberaalia puoluetta, ympäristöarvoja, yrittäjyyttä ja opiskelun kannattavuutta. Siksi liityin tähän liikkeeseen. Toivon hartaasti että ne Hjalliksen mainitsemat pehmeämmät arvot ja koulutukseen satsaaminen saavat kannatusta ja konkretisoituvat. Samoin ympäristöpolitiikka. Olen odottavalla kannalla, mutta tarkkailen tätä kriittisellä silmällä ja seuraan äänestyskäyttäytymistä. Niin Harkimon kuin muidenkin.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat