Linnanmäellä rakennettiin Pehmeämpää Suomea

[videopress myzuhrcR]

 

Hjallis Harkimo järjesti Linnanmäellä 29. toukokuuta 2018 Pehmeämpi Suomi -tapahtuman, jossa eturivin sometähdet keskustelivat syrjinnästä ja suvaitsevaisuudesta. Tapahtuma keräsi runsaasti katsojia ja se striimattiin Iltalehden sivuille.

Paneelikeskustelussa käsiteltiin sometähtien omia kokemuksia ja pohdittiin keinoja tehdä Suomesta suvaitsevaisempi maa. Keskustelemassa Harkimon lisäksi olivat Tuure Boelius, Karoliina Tuominen, Jesse Joensuu, Roni Back, Natalia Salmela ja Kaitsu Rinkinen. Tapahtuman juonsi Tuomas Enbuske.

Keskustelussa käytiin läpi, miten monella tapaa kiusaaminen ja ulkopuolelle jättäminen voi tapahtua. Roni Back ja Tuure Boelius kertoivat joutuneensa koulukiusatuiksi. Myös Natalia Salmela kertoi tulleensa kiusatuksi, mutta myönsi rehellisesti olleensa myös kiusaaja.
“Olen selvittänyt asian ja pyytänyt anteeksi”, Salmela kertoi omasta kiusaamisestaan.

Myös muut panelistit kertoivat omasta taustastaan. Kaikki panelistit tunnistivat ilmiön, mutta Kaitsu Rinkinen kertoi, ettei muista tulleensa syrjityksi. Jääkiekkoilija Jesse Joensuu kertoi olevansa iloinen Teemu Selänteen twiitistä, jossa tämä osoitti tukensa Lätkäjätkä Ville -kappaleen julkaisselle Boeliukselle. Kappale käsittelee homoutta jääkiekkopiireissä ja 17-vuotias artisti on saanut jopa tappouhkauksia kappaleen johdosta.

Panelistit antoivat ohjeita vaikeista tilanteista selviämiseen. Karoliina Tuominen kehotti jokaista kiinnittämään huomiota siihen, miten itse kohtaa muut ihmiset.

“Aina kun keskustelet netissä, kuvittele, että mummosi katsoisi olkasi yli”, Tuominen neuvoi.

Roni Back selvisi kiusaamisesta päättämällä olla kostamatta ja kertomalla tapahtuneesta heti vanhemmilleen. Harkimo kertoi, että myös hänen lapsiaan on kiusattu isänsä tunnettuuden vuoksi. Jesse Joensuu uskoo, että ihmiset olisivat nykyistä sosiaalisempia, jos he saisivat enemmän positiivista palautetta.

Tapahtuman juontanut Enbuske kysyi, mitä vanhemmat voivat tehdä, että lapset saisivat itsetunnon, jolla he uskaltavat olla rohkeasti omia itsejään.
“Asettaa selkeät rajat, keskustella avoimesti ja tukea joka tilanteessa”, vastasi Boelius.

Tapahtuman päätteeksi Boelius esitti tuoreen kappaleensa Lätkäjätkä Ville Linnanmäen lavalla.

Harkimo oli tyytyväinen rohkeaan ja pehmeään keskusteluun.
“Tapahtumasta tuli hyvä, koska saimme kokoon erilaisia ihmisiä. Panelisteilla on erilaiset taustat ja ajatukset ja niistä syntyi hieno keskustelu. Nämä upeat nuoret edistävät Pehmeää Suomea ajatuksillaan”.

 • Ihan hyvä, että ensin keskustelee joukko ihailtuja ja onnistuneita nuoria kertoen julmastakin kiusaamisesta. On tärkeää, että kiusaamisesta tulee halveksittua toimintaa ja kiusatuille tulee herkänvahvoja selviytymismalleja.

  Seuraavaksi pitäisi myös ravistella rakenteita. Onko rakenteellista kiusaamista?

  Nyt on ihmisiä puhuttaneet “armovitoset” ja moni haluaisi reippaasti istuttaa oppimattomia pitempään koulunpenkillä. Mitä järkeä? Jos koulu sopii jollekin huonosti, ei se parane istuttamalla häntä siellä pidempään. Vaihtoehtoja olisi.

  Mielipidepalstalla kirjoitti äiti, jonka lapsi reputti viime vuonna ylioppilaskirjoituksissa. Miksi lukion käynyt ei voisi saada valkolakkiaan, vaikka jokin koe olisikin pistettä vaille. Niitä voi täydentää myöhemmin.

  Meillä on uskomaton usko siihen, että vain antamalla osan epäonnistua raskaasti voimme saada muut ponnistamaan paremmin ja tämä on yhteinen etu.

  Missä kohtaa pehmeys muuttuu pahaksi?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat