Jyväskylän yliopisto: tekoälyn ja uusien teknologioiden avulla on mahdollista hillitä sote-kustannuksia

“Soten säästötavoitteet olisivat toteutettavissa”, sanoo  Jyväskylän yliopiston laskennallisten tieteiden professori Pekka Neittaanmäki.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan raportissa arvioidaan, että tekoälyn ja uusien teknologioiden avulla on mahdollista hillitä sote-kustannuksia.

Digitalisaation oletetaan vähentävän kustannusten nousua, mutta uuden teknologian säästöpontentiaalista on hyvin vähän tietoa.

Terveydenhuollon menojen on arvioitu kasvavan n. 2,5 % vuodessa ja sotessa tavoitteena on nostaa palveluiden tuottavuutta siten, että kustannusten vuosikasvu saadaan taitettua 0,9 prosenttiin.

“Säästöpotentiaali koostuu useista osa-alueista. Näitä ovat tiedolla johtaminen ja tekoälytuettu töiden organisointi, kansallisen tiedonhallinnan ja keskitettyjen tietojärjestelmien kehittäminen, tutkimustiedon ja uusien läpimurtoteknologioiden nopeampi hyödyntäminen sekä kansalaisten omaehtoisen terveyttä edistävän toiminnan lisääminen digitaalisten palveluiden avulla”, todetaan Jyväskylän yliopiston uutisessa.

Lue aiheesta lisää:

https://www.jyu.fi/it/fi/tutkimus/julkaisut/tekes-raportteja/sote_toimintojen_tehostaminen_verkkojulkaisu.pdf

https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2018/06/sote-toimintoja-voidaan-tehostaa-merkittavasti-tekoalyn-ja-it-n-avulla

 • Pekka on täysin oikeassa. Periaatteessa jo suurinta kustannusten aiheuttajaa, lääkärien turhan usein vikaa osuvaa diagnostiikkaa, korjaamalla säästöt ovat tähtitieteellisiä.

  Jos sairauksien määritystä pystytään tarkentamaan tekoälyllä merkittävästi, mihin itse uskon, kulut romahtavat hoitoaikojen ja –tapojen korjaantuessa resurssit kohdentuvat juuri sinne mihin pitää.

  Vaikka tietämystekniikka on jo olemassa näin ei tuskin tulee koskaan tapahtumaan.
  Ensinnäkin läärien arvovalta estää hoitajatasolla tapahtuvan mekaanisen konediagnostiikan käytön vaikka sen onnistumisprosenttit hakkaisivat lääkärit mennen tullen.
  Toiseksi lääketeollisuus ei innostu turhan lääkinnän vähenemisestä. Eli lääkärien kanssa samassa veneessä vastavirtaan soutaa merkittävä teollisuudenala.
  Kolmanneksi ohjelmisto kehittäjät tulevat lypsämään valtionpohjatonta kassaa.

  Periaatteessa kela voisi velvoittaa korvauksia vastaan lääkärit käyttämään valtiollista “tekoälyä” diagnosointiin, mutta niin ei tule käymään pieneen hetkeen.

  • Eli palkkaamalla pörssiyhtiön suunnittelemaan ja ostamalla sen yhtiön osakkeita ja nostamalla sen yhtiön osinkoja on tarkotus tässä tienata, mitä uutta selvityksessä oli? Noihan on toimittu iäisyyksiä. Kilpailutuskin on vain kusetusta. Järjestetään kilpailutus ja yhdellä on vain se tärkein tieto minkä pohjalta muut koittaa arvata sitten. Mikä yhtiö meinataan pelata tuota ratkomaan?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat