Satoja miljoonia malliin, jota ei ehkä tule

Sosiaali- ja terveyspoliittinen uudistusyritys alkaa olla kriittisessä pisteessä. Olen ottanut monissa kirjoituksissa kantaa sen sisältöön ja sen rahoitukseen. Tästä en halua puhua enempää nyt. Sen sijaan haluan kiinnittää huomioni epävarman uudistuksen käynnissä oleviin valmistelutöihin. Nyt siis valmistellaan täyttä häkää uudistusta, jonka pohjana olevaa lakia ei vielä edes ole säädetty. Hallitus on näemmä ollut niin korskea, että se on kuvitellut saavansa mitä tahansa läpi eduskunnassa.

Esitän hallitukselle kysymyksen: millä oikeudella kulutetaan satoja miljoonia euroja jo nyt maakuntauudistukseen, vaikka ei voida olla varmoja toteutuuko se ylipäätään? Moni ei ehkä tiedä, että jo nyt arviolta 3 000 ihmistä valmistelee maakuntauudistusta ympäri Suomea. Miten tämä voi olla mahdollista, kun ei ole ollenkaan varmaa, että uudistus menee läpi eduskunnassa?
Satakunnan internet-sivuilla haetaan tälläkin hetkellä 16 henkilöä valmistelemaan maakuntauudistusta ja samoin tehdään muissa maakunnissa. Jokaisessa maakunnassa on isot organisaatiot jo tekemässä uudistusta. Mitä tapahtuu näille maakuntien palkkaamille ihmisille, jos uudistus kaatuu? Heistä moni on irtisanoutunut edellisestä työpaikastaan. Sanotaanko nämä ihmiset irti, kun eihän heillä voi olla töitä, jos uudistus ei mene läpi?
Tällaiset päätöksethän on voitu tehdä vain siksi, että meidän ”demokratiassamme” yhteen tilataksiin mahtuva porukka pystyy tekemään suuret päätökset ihan vain omassa porukassaan. Matkan laskun maksaa sitten joku muu.

Ei ole lainkaan kirkossa kuulutettua, että uudistus menee läpi, niin kuin hyvin tiedämme. Kepun jättänyt Väyrynen sekä kokoomuksen Lepomäki ja Koski ovat jo ilmoittaneet äänestävänsä uudistusta vastaan. Puhemies ei voi äänestää, joten jos minä äänestän vastaan, on tilanne yhden kansanedustajan varassa. Kuvitelkaa, yhden kansanedustajan varassa! Sellainen löytyy pomminvarmasti ja koko korttipakka kaatuu. Kuka kantaa silloin vastuun siitä, että veronmaksajien rahoja on tuhlattu holtittomasti? Silloin kansan mitta on täynnä, sen voin taata. Kukaan täysjärkinen ei voi hyväksyä näin holtitonta toimintaa.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haukkuu Susanna Koskea vastuuttomaksi poliitikoksi. No onko Orpo vastuullinen, jos hän ei ole varautunut koko homman kaatumiseen?

Kansa joutuu maksamaan liian kovan hinnan keskustapuolueen märästä unelmasta saada valtaa maakuntamallin kautta. Kokoomuksen hokema siitä, että valinnanvapauden kautta kaikki pääsevät heti hoitoon ilman että kustannukset lisääntyvät, on pelkkä vitsi. Huvittavinta ja samalla surullista argumentointia on ollut kuulemani kehut siitä, että valinnanvapauskokeilut toimivat hyvin. No totta kai ne toimivat, kun laitetaan jonnekin kaksisataa miljoonaa lisää resursseja. Ei tarvitse olla erityinen matematiikkanero ymmärtääkseen, että hyvin hommat silloin sujuvat.

Blogi julkaistu 27.5.2018 Savon Sanomissa

Lisää valinnanvapauden pilotti-rahoista ja erikoisesta päätöksenteosta:
https://demokraatti.fi/professori-ministeri-voi-joutua-valtakunnanoikeuteen-10-miljoonien-pilottirahat-tulivat-puskista

  • Melkoisen törkeää meininkiä sanoisin! Kun nekin rahat olisi laitettu suoraan tämän hetken terveyden- ja vanhustenhoitoon… Voi Hjallis kun olisit aiemmin kansan herättänyt 😉 nyt tuntuu siltä, että juna meni jo ja uudistus laitetaan pienellä pakolla läpi.

  • Tää on Suomessa ihan yleinen ongelma. Käytetään miljoonia euroja verorahaa siihen, että suunnitellaan ja valmistellaan asiaa jota ei ole edes päätetty että se tulee. Toki niinkun kirjoitit, päätökset tehdään siellä tilataksissa. Voiko olla niin että päätös on jo tehty? Asia on vain näennäisesti tapetilla. Vai ottaako joku nyt niin ison riskin, että käytetään miljoonia niinkuin vessa paperia ja lopuksi tokaistaan “ei ole minun vika ettei asia mennyt niinkuin piti”.

    Kansa ei saa päättää heidän asioistaan. Olisi hienoa, jos asiat puhuttaisiin niiden omilla nimillään eikä peiteltäis tyhmiä asioita vaikeilla sanoilla niin että normaali ihminen menee sekaisin ja unohtaa asian.

  • Tässä tuhotaan Suomen suht.koht. toimiva ja edullinen terveydenhoito järjestelmä. Jos nämä tähän asti tuhlatut rahat olisi käytetty terv.kesk. lääkärien palkkaamiseen, palvelun saatavuus ongelma olisi jo poistunut.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat