Harkimon sote-kanta ratkesi: Lähes 90 prosenttia äänestäjistä hallituksen esitystä vastaan

Liike Nyt kysyi nettisivuillaan ihmisten kantaa hallituksen valmistelemaan sote-uudistukseen. Yli 4000 vastaajasta 88,5 prosenttia äänestivät hallituksen esitystä vastaan. Hjallis Harkimo on luvannut äänestää mahdollisessa sote-äänestyksessä tämän kannan mukaisesti. 

Liike Nyt kysyi nettisivuillaan olleessa äänestyksessä, tulisiko sosiaali- ja terveysuudistusta parantaa nykyistä suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää kehittämällä vai ottamalla uudistuksen ohjaksi eduskunnassa oleva hallituksen esitys. Noin 4200 vastaajasta peräti 88,5 prosenttia eli noin 3700 vastaajaa oli sitä mieltä, että nykyisenkaltaisen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän kehittäminen on parempi tapa uudistaa suomalaista järjestelmää. 11,5 prosenttia eli hieman alle 500 vastaajaa äänestivät hallituksen sote-esityksen puolesta.

Liike Nytin perustaja Hjallis Harkimo on useaan otteeseen kritisoinut valmisteilla olevaa hallituksen sote-esitystä. Hän ei usko, että hallitus tuo uudistusta eduskunnan äänestettäväksi.

– Esitys on kallis ja monin tavoin ongelmallinen. Kuten olen pitkään sanonut, halusin kysyä Liike Nytin seuraajien mielipidettä uudistukseen ja vahvistaa kantani sen pohjalta. Tämä on avainajatus koko liikkeen taustalla: kansalaisten pitää pystyä vaikuttamaan heitä koskevaan päätöksentekoon. Kansan vastaus oli jyrkkä ei sotelle, ja tulen äänestämään sen mukaisesti, jos esitys etenee eduskuntaan. En tosin usko, että niin käy. Hallituksen esitys ei menisi eduskunnassa läpi, joten sitä ei koskaan edes tuoda äänestettäväksi, Harkimo toteaa.

Soteen liittyvät lakiuudistukset ovat tällä hetkellä valmisteltavana valiokunnissa. On vielä epävarmaa, ehtiikö esitys äänestettäväksi eduskuntaan tämän vaalikauden aikana.

Liike Nytin sote-kysely järjestettiin 20.–24.6. osoitteessa www.liikenyt.fi. Kyselyyn vastasi yhteensä 4144 henkilöä.

  • Hienoa toimintaa Harkimolta ja se tuleva Hurstin tukeminen on todella hienoa myös niinkuin Metallican kans, mutta kyllä Helsingin kaupungin tulisi hoitaa rahoitus kuntoon Hurstille tai Sipilän hallituksen!

  • Nykyisenkaltaista sosiaali- ja terveydenhoitojärjestemän kehittämistä on uudistettu jo vuosikausia yksityistämällä julkisen sektorin eri palvelusektoreita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksityinen yrittäjä tai yritys tuottaa saman julkisen palvelun neljänneksen tai jopa kolmanneksen halvemmalla, kuin se alkuperäinen julkisen sektorin kunnallinen osasto lähinnä raskaasta hallinnosta ja byrokratiasta johtuen. Säästöä näillä eväillä kyllä saadaan, mutta lopulta kysymys on silti etelä- suomen kolmionmuotoisesta triangelista, ja siitä tulevasta tuottavan yritystoiminnan- sekä veronmaksajien rahoista. Jos julkisen sektorin yksityistämishankkeita viedään myös jatkossa voimakkaan yksipuolisesti eteenpäin, eri maakunnille tärkeästä tuottavasta ja työllistävästä yritys- tai sijoitustoiminnasta on turha tämän enempää mainita. Alueellisesti raskas julkinen sektori ei yleensä kannusta työntekijöidensä ohella riittävästi luovaa ja tuottavaa pienyrittäjyyttä, ratkaisu on enemmän poliittinen. Sosiaali- ja terveydenhoitojärjestelmää on jollain tavoin kuitenkin syytä tulevaisuudessa uudistaa, pienemmät kuuden tai kahdentoista kunnan itsehallinnolliset maakuntaratkaisut antavat siihen yhden perustuslaisen ratkaisun, monien poliittisten puolueiden mahdollisuuksien joukossa.

  • Parasta olisi tässäkin asiassa laskea koko sote kellumaan vapaasti. 2-3 vuodessa ihmiset omalla käyttäytymisellään ilmaisisi millainen uudistuksen tässäkin asiassa pitäisi olla.
    Se että eduskunta pelkää tehdä päätöksiä ja jurnuttaa paikoillaan on se suurin ongelma. Katsokaa mitä tapahtui kun väkevät oluet tuli kauppoihin. Ei mitään tapahtunut. Meillä on edelleen juoppoja ja meillä on edelleen ihmisiä jotka eivät käytä ollenkaan. Ja miten kauan ja turhaan asiaa vatvottiin.
    Viesti päättäjille, miettikää miten sote kuten muutkin uudistukset asetettaisiin kellumaan vapaasti ja antaisitte ihmisten itse päättää miten toimitaan ja mistä tulee pysyvä malli.

    • Luottamusta ihmisiin kannattaa ainakin kokeilla. Monet ihmiset tietävät, mikä on parasta heille itselleen. Jos ei uskalleta kokeilla, niin kannattaa aina kysyä.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat