Mikael Jungner: Yksilön arvostaminen on ratkaisu moneen ongelmaan

Ihmiskunnan vahvuus ja heikkous löytyy tarinoista. Kyky ymmärtää, uskoa ja luoda tarinoita syntyi kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Tarinat yhdistivät, erottivat ja loivat kulttuurin.

Tänään verkko yhdistää miljardeja ihmisiä ja siksi tarinat ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi tarina, ihmisoikeudet toinen. Toisaalta tarinoita käytetään myös hankkeisiin, jotka eivät edistä yhteistä hyvää. Tarinat nimittäin leviävät kuin virukset ihmisestä toiseen riippumatta siitä, ovatko ne totta vai eivät.

Tehokkain tapa hallita tarinoiden maailmaa on saada ihmiset ensin kiinnostumaan maailmasta ja sitten ymmärtämään miten maailma toimii tarinoiden kautta. Mitä laajempi porukka nousee näkemään tarinoiden logiikan ja tarkoituksen, sitä immuunimpi yhteisö on manipulatiivisille tarinoille.

Yksilön arvostaminen on osa tätä kokonaisuutta. Ihmisoikeudet suojelevat yksilöä tarinoilta, jotka ottavat tulta ja ovat vahingollisia. Joukkoistaminen on vahvin voima hallita tarinoiden maailmaa, mutta se on mahdollista vain, mikäli tarpeeksi moni yksilö lähtee omista lähtökohdistaan ja omilla tiedoillaan maailmaa pohtimaan.

Siksi yksilön arvostaminen on niin tärkeää. Pelko, häpeä, välinpitämättömyys – nuo kaikki ovat seurauksia yksilöiden merkityksen polkemisesta ja nuo kaikki ovat yhteisölle vaarallisia maailmassa, jossa lähes kaikki vähänkin merkittävä perustuu tarinoihin.

Teollisessa maailmassa ihmisoikeudet riittivät turvaamaan yksilön aseman. Tänään tuo ei enää riitä. Digitaalisessa maailmassa tarvitaan lisäksi yksilön arvostusta ja empatiaa pidemmälle kuin ihmisoikeudet velvoittavat.

Yksilön arvostus on ratkaisu moneen ongelmaan.

  • Viisas kirjoitus kaimalta! Rohkenen vielä täydentää – on tärkeää huolehtia siitä, ettei kukaan jää yksin! Perhekeskeisyyden ja yhteisöllisyyden rapautuminen kiihtyvällä vauhdilla on yksi suurimpia yhteiskunnallisia riskejämme ja vaarojamme, joka aiheuttaa suoraan turvattomuutta sekä johtaa syrjäytymiseen.

    Pidetään huoli lähimmäisistä – rotuun, sukupuoleen, ikään ja sukuun katsomatta! Lähimmäisen rakkaus on ratkaisu, joka rakentaa.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat