Alex Nieminen: Opimme historiasta sen, ettemme opi historiasta

Saksalaisen idealismin kantahahmo Georg Wilhelm Friedrich Hegelin (1770-1831) usein lainattu toteamus on viime vuosien nationalististen liikkeiden nousun aikana noussut usein ja syystäkin ihmisten mieliin.

Käydessäni peruskoulua elettiin kylmän sodan kriittisiä vuosia. Oli Neuvostoliitto ja sen hiljaisesti pelätyt johtajat Suomeenkin ulottuvine sormineen. Viro, Latvia ja Liettua olivat Neuvostotasavaltoja – tavalla, joka ei tasavaltaa ollut nähnytkään. Toisella puolella maapalloa oli Yhdysvallat cowboy-presidentteineen. Koulussa puhuttiin viikoittain ydinsodan mahdollisuudesta ja kuinka siltä suojaudutaan. Varsovan Liiton ja NATO-maiden välillä oli muuri, kuten Berliinissäkin. Elettiin kerrassaan toisenlaisia aikoja, joita ei moni 80-luvulla kasvanut ihminen muistele lämmöllä.

Toisen maailmansodan jälkeen, syyskuussa 1946 Winston Churchill muotoili Zurichin yliopistossa pitämässään puheessaan ajatuksen “Euroopan Yhdysvalloista”, joka voisi syntyä 1900-luvun aikana. Liiton ensisijainen tehtävä olisi toimia vastavoimana nationalistisille liikkeille. Vuosikymmeniä kestäneen kehityskaaren päätteeksi nykymuotoinen Euroopan Unioni muodostettiin 1992. Suomi, yhdessä Itävallan ja Ruotsin kanssa, liittyi EU:hun 1995.

Euroopan Unioni on viime vuosiin saakka onnistunut toteuttamaan tehtäväänsä hyvin, sen monista vioista huolimatta. Se on suojannut eurooppalaisia valtioita nationalismilta ja keskinäisiltä sodilta. Monet virheet byrokraattien rekkarallista euroedustajien avokätisiin kulukorvauksiin ja päättämättömyyteen maahanmuuttoasioissa ovat tehneet kuitenkin EU:sta helpon maalin valtaan nousseille nationalistisille johtajille. Ironisesti Isoa Britanniaa lukuun ottamatta kovimmat EU-kriitikot löytyvät niistä usein entisistä Varsovan Liiton maista, jotka siitä ovat eniten taloudellisesti hyötyneet: Puola ja Unkari etunenässä.

Todellisuudessa EU:sta on tullut helppo maali sen puolustautuessa niin heikosti omiensa hyökkäyksiltä. Populistiset poliittiset johtajat tarvitsevat syyllisen. Kenelle se on avokätinen demokratian puolustaja, kenelle se on Euroopan Unioni. Tämän jälkeen loppu onkin vain vanhojen hyvien viestintäoppien toteuttamista. Nuo “vanhat hyvät opit” tässä yhteydessä viittaavat Hitlerin propagandaministerin Joseph Göbbelsin oppeihin. Nämä opit ovat viime vuosina olleet taas kovassa käytössä. Usein lainattuja ilmauksia myöten.

Euroopasta on presidentti Trumpin valtaannousun jälkeen tullut uudelleen USA:n ja Venäjän välinen temmellyskenttä. Oli kyse vaaleihin sekaantumisista, etupiirikeskusteluista tai transatlanttisen yhteistyösuhteen viilenemisestä, ajat ovat taas toiset. Ne muistuttavat kovasti niistä kouluajoista, joihin en mielelläni haluaisi palata. On Eurooppaan ylettyvät Putinin sormet ja cowboy-presidentti. On kasvanut sodan uhka, jossa välineenä on usein informaatioteknologia.

Yhtenäistä Euroopan Unionia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Viat pitää korjata nyt kun Iso-Britannian aiheuttama vuosikymmenten häiriköinti vihdoin päättyy. Suomen pitää olla aktiivinen suhteissaan Ranskaan ja Saksaan ja pyrkiä vaikuttamaan aktiivisesti Euroopan tulevaisuuteen. Ei vain odottaa muiden päättämiä uudistuksia, vaan ajaa ja kehittää niitä suurten maiden kanssa. Mikäli presidentti Trumpin valtakausi jatkuu nykyisen kaltaisena, tulee NATO olemaan rauhankumppanuuksineen heikko suoja Suomelle. Siksi EU:n yhteistä puolustusta pitää kehittää nopeasti yhdessä muiden EU-maiden kanssa.

EU:n epävirallinen motto “In Varietate Concordia”, moninaisuudessaan yhtenäinen, pitää saada uudelleen ihmisten mielessä eläväksi tavoitteeksi. Nykyiset EU:n demokraattisia perusarvoja pilkkanaan pitävät valtiot pitää saada kunnioittamaan yhteisiä periaatteita tai jättämään liiton.

Suomen, suomalaisten ja suomalaisten yritysten hyvinvoinnin kannalta avoin ihmisten, tavaroiden ja palveluiden liikkuvuus, sekä mahdollisuus työskennellä ja opiskella kansainvälisissä tehtävissä on suuri ja arvokas asia. Myös kuihtuva ja kestämättömästi ikääntyvä Suomi voittaa saadessaan EU:n myötä kansainvälistä osaamista käyttöönsä.

Yksi Liike Nytin keskeisistä arvoista tulisi olla eurooppamyönteisyys. Tämä ei tarkoita kritiikittömyyttä EU:n heikkouksia kohtaan, vaan halua olla kehittämässä jatkuvasti parempaa ja jatkossakin rauhassa elävää yhteistä Eurooppaa.

  • Kyllä nyt täytyy olla kirjoittajan kanssa aika paljonkin eri mieltä! Ensinnäkin Trumpin vaalivoitto on tehnyt vaan Amerikalle hyvää ja hienoa että ei ammattipoliitikko voitti vaalit ja ajaa vaan oman kansalaisten etuja! Ja Venäjän kanssa meillä tulee olla aina hyvät välit kaupan takia ja on osattava satsata Venäjällä tulevaisuuteen ja pakotteet olisi saatava kumottua pikemiten!Mitä EUn norsunluu torniin tulee niin se korahtelee kuolon korahduksia sillä EU eliitti on etääntynyt tavallisista kansalaisista tosi paljon! Viimeisin todella paha moka sieltä tuli nyt ettei maanviljelijöiden auttamiseen löydy rahaa hekin ovat yrittäjiä, mutta kyllä sitä rahaa löytyy pakolaiskriisiin! Seuraavissa EU vaaleissa tullaan näkemään kova omien kansalaisten hyvinvoinnista ja turvasta pitävien.puolueiden voittokulku ja sen myötä EU murenemisen loppu Brexitin jälkeen ja hyvä niin!

  • Sen sijaan, että kokoajan uhkailaan eroamisella tai erottamisella, kannattaa kohdistaa huomio miten voidaan jatkaa yhdessä, mitä toimia tarvitaan EU:n yhdistämiseksi. Kannattaa kiinnittää huomio EU:hun itseensä. Nyt paljon huomiota saavat EU:n ulkosuhteet (Nato, USA, Venäjä jne.) EU:n voima on sisäisessä yhtenäisyydessä, asioissa, joista kaikki voivat olla samaa mieltä.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat