Eurooppalaisuus – yhteistyötä ja rauhaa

Liike Nyt kehittää yksilönvapautta siten, että ihmiset pystyvät toteuttamaan demokratiaa entistä laajemmin. Sen avulla Suomen kansa pystyy toimimaan entistä vapaammin ja vaikuttamaan omaan asemaansa. Kansalaiset haluavat äänensä kuuluviin, ja he haluavat olla mukana päätöksenteossa.

Eurooppalaisuudella painotetaan yhteistyön voimaa. Harva tajuaa, että vielä reilu 70 vuotta sitten Euroopassa käytiin sisäisiä sotia, eikä yhdistyneestä Euroopasta ollut tietoakaan. Kriisi kuitenkin selätettiin yhteistyön voimin, ja tänä päivänä Euroopan sisäiset konfliktit ovat lähes mahdottomuus. Yhteistyön vaikutus on valtava.

Rauhan lisäksi eurooppalaisella yhteistyöllä pystymme toteuttamaan ja kehittämään vapaata kauppaa, ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen hidastamista sekä ihmisoikeuksien edistämistä. Euroopan maiden yhteiset linjaukset ja niiden noudattaminen ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjumisessa. 

Euroopan maiden välinen vapaa kauppa lisää tuhansien suomalaisten yritysten vientiä, millä on suora vaikutus Suomen talouteen ja työllisyyteen. Talouselämä uutisoi viime talvena, että Suomen viennin arvo oli noussut vuodessa yhdeksän prosenttia ollen noin 4,8 miljardia euroa. Vienti EU-maiden ulkopuolelle kasvoi peräti 12 prosenttia. Eurooppalaisen yhteistyön vaikutus ei näy ainoastaan Euroopan sisämarkkinoilla, vaan sillä on myös suuri merkitys Euroopan ulkopuoliseen kaupankäyntiin. Yhteisten sopimusten myötä Suomen vienti on kasvanut merkittävästi muun muassa Aasian suuntaan.

On selvää, että Eurooppa on kokenut viime aikoina vastoinkäymisiä, joita se tulee kokemaan jatkossakin. Ison-Britannian ero EU:sta, Venäjä-pakotteet, Yhdysvaltain irtautuminen Pariisin ilmastosopimuksesta ja mahdollinen kauppasota ovat aiheuttaneet ja tulevat aiheuttamaan isoja ongelmia, minkä vuoksi Euroopan maiden täytyy olla yhdessä ratkomassa vanhoja ja uusia kriisejä.

Tällä hetkellä maailmaa ravistelee Yhdysvaltain asettamat tullimaksut, joihin Eurooppa ja Kiina ovat vastanneet. Tilanne saattaa eskaloitua uudeksi kauppasodaksi, joka uhkaa koko maailmantaloutta, mutta myös yksittäisen kuluttajan jokapäiväistä elämää. Kauppasodan toteutuessa vientivetoiset maat kokevat ison kolauksen, ja esimerkiksi merkitys Suomen talouteen olisi huomattava, sillä Suomen viennin määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen on lähes 40 prosenttia. Tämän vuoksi eurooppalaisten on vedettävä yhtä köyttä tilanteessa kuin tilanteessa, jotta mahdollinen kriisi saadaan selätettyä.

Ota osaa keskusteluun

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.