Hjallis Harkimo: “Kansanedustajille ei aina edes kerrota, mistä he äänestävät”
Keskuspuiston Nuorkauppakamarin ja Liike Nytin keskustelutilaisuus keräsi lähes 30 osallistujaa Liikkeen uudelle toimistolle Helsingin Abrahaminkadulle.

Illan teemana oli poliittisen päätöksenteon muuttaminen sellaiseksi, että jokainen voi siihen osallistua. Keskustelijoita kiinnosti miten päätöksenteko saadaan nykysysteemiä toimivammaksi.

Nykyään pikkuinen piiri päättää asioista, eivätkä kansanedustajat pääse edes mukaan keskusteluun. Kansanedustaja Hjallis Harkimo kertoi, että äänestysohjeet tulivat puolueelta tekstiviestinä ennen äänestyksiä. Edes äänestyksen aihetta ei kansanedustajille mainittu.

-Yksittäisen kansanedustajan todelliset vaikuttamismahdollisuudet ovat olemattomat, Harkimo totesi.

Myös Mikael Jungner kertoi tuoreena kansanedustajana päässeensä todellista valtaa pitävien “tilataksiin”. Kun puolueen valta vaihtui, lensi Jungner vauhdissa taksista ulos ja sai kokea, miten vähän ulkokentällä voi vaikuttaa asioihin. Tällöin Jungner tajusi, miten epädemokraattista politiikan ydin on.

-Tästä syystä esimerkiksi kansalaisaloitteet eivät voi korvata Liikettä, Jungner totesi.

“Päätöksenteon pitäisi olla osallistavaa, selkokielistä ja asiantuntijuuteen perustuvaa.”

-Elisa Norvanto, tutkija

Mikä estää, ettei Liikkeestä tule puolue?

Keskusteiljoita huolestutti mm. Liike Nytin muuttuminen vanhojen puolueiden kaltaiseksi. Miten estää tämä?

-Liikkeellä ei ole ideologiaa eikä hierarkiaa. Suomalaiset päättävät itse heitä koskevista asioista, Harkimo vastasi.

Vanhoilla puolueilla on historia painolastinaan. Jopa sata vuotta vanhat aatteet ja ideologiat vaikuttavat tämän päivän päätöksiin. Liikkeen perustajajäsen Karoliina Kähönen puhui puolueiden vähenevistä kannatusmääristä ja kannattajien korkeasta keski-iästä, joka huitelee jo kuudessakymmenessä.

-Onko puolueiden jäsenmäärä niin suuri, että se oikeuttaa vallankäyttöön koko Suomessa?, Kähönen kysyi.

Nuoret eivät liity puolueisiin. Tällä hetkellä Suomen asioista päättää ikääntyneempi väestö. Nuoria ja naisia puolueet eivät kiinnosta. Politiikka kuulostaa vaikeaselkoiselta ja tylsältä. Yhteiskunnallista vaikuttamista ei kuitenkaan voi tehdä ilman politiikkaa. Jos puolueet ja koko poliittinen kenttä räjäytettäisiin tänään taivaan tuuliin ja koko systeemi rakennettaisiin vuoden päästä uudestaan, mitä tulisi tilalle?

-Luultavasti jotain Liikkeen kaltaista. Liike Nytin tapaisen liikkeen kautta voi pysyä sitoutumattomana, mutta vaikuttaa poliittisesti, eräs osallistuja vastasi.

Yhteistyö Liike Nytin ja Nuorkauppakamareiden kanssa jatkuu tulevaisuudessa. Tilaisuudet ovat loistava tapa keskustella avoimesti, suorapuheisesti ja rennosti politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista.

Kuvat: Kristoffer Östman

 • Jos olisin kansanedustaja, selvittäisin ihan itse mistä asioista äänestetään. Kuuluu ikään kuin työn kuvaan. Perusjuttuja.

  • Kiitos kommentistasi, Mikko.
   Asioiden selvittäminen lienee sivuseikka, jos äänestysohje joka tapauksessa tulee tekstiviestillä eikä asiasta keskustella missään, esim. eduskuntaryhmässä.
   Totta kai Hjallis on selvittänyt aiheen, mutta turhaan, koska siitä ei ole keskusteltu.

   • Voisiko saada kuvia niistä txt-viesteistä, joissa annetaan äänestysohje ?

   • Miten niin ei keskusteltu? Kyllä eduskuntaryhmän kokouksissa saa keskustella ihan mistä vaan. HH ei vaan tainnut niissä käydä. Ja kaikki eduskunnan äänestykset ovat ihan avoimesti kaikkien, myös kansanedustajien, luettavana eduskunnan avoimilla nettisivuilla. Varsin laiskaa journalismia..

   • Loppujen lopuksi jokainen edustaja on alistunut tähän systeemiin. Jos vanhojen puolueiden edustajat päättäisivät, että he eivät voi äänestää myöntävästi asioihin joista eivät tiedä riittävästi, niin mitään ei saataisi lävitse tällaisella epämääräisellä suhmuroinnilla. Loppujen lopuksi eduskunnan toiminta on edustajien käsissä, eikä Liike muuta mitään, jos se toimii vain pyöröovena entisten edustajien uudelleen valintaan.

 • Kiitos Kouvolan tilaisuudesta! Olen vakuuttunut, että muutos on pakollinen ja Liike Nyt rakentaa jotakin uutta sekä toimivaa. On äärimmäisen tervehdyttävää saada järjestelmään kansantajuista, rohkeaa ja suoraa puhetta. Kunnallispoliittisella tasolla päätöksentekotavat ovat joskus saaneet minut miettimään, että missä ihmeessä minä oikein olen mukana ja mitä tekemässä? Olenkin pyrkinyt yhteiskunnallisista vastuutehtävistä kauemmas, kunnes Liike Nyt on saanut kiinnostukseni heräämään uudelleen.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat