Poliittinen lihatiski kumoon – Äänestetään asioista, ei ihmisistä

Nuoret tulivat ravintola Tillikkaan tapaamaan kansanedustaja Hjallis Harkimoa keskustellakseen uudesta poliittisesta vaikuttamisesta.

Kuva: Arto Grönroos

Ravintola Tillikassa Tampereella puhuttiin vaikuttamisesta, sotesta ja ideologialähtöisestä päätöksenteosta. Paikalle saapui noin 70 ihmistä, joista mikrofoniin tarttui kiitettävän moni.

Esiin nousivat samat teemat kuin muissakin kaupungeissa: Päätöksenteon hitaus, mitättömät vaikutusmahdollisuudet ja ideologioihin perustuvien puolueiden sopimattomuus omiin arvoihin. Ongelmien sijaan keskityttiin kuitenkin ratkaisuihin ja tulevaisuuden politiikkaan. Tapahtuman jälkeen Tampereen aktiivit käärivät hihat paikallistoiminnan käynnistämiseksi.

Hyvä veli -verkostojen, poliittisten virkanimitysten ja lehmänkauppojen koetaan lokaavan alunperin hyvää tarkoittavia päämääriä. Neljän vuoden välein järjestettävät eduskuntavaalit eivät ole riittävä tapa vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. Ihmiset haluavat äänestää asioista ihmisten sijaan.

-Tällä hetkellä päätökset tehdään ylhäällä, mistä ne valuvat alaspäin. Päätöksenteko pitää muuttaa niin, että se perustuu tutkitulle tiedolle ja niiden ihmisten kokemuksille, joita päätökset koskettavat. Eivät ihmiset voi olla mitään pelinappuloita, kansanedustaja Hjallis Harkimo julisti.

Liike Nyt haluaa erityisesti nuoria mukaan politiikkaan. Nykyisen eduskunnan keski-ikä huitelee viidessäkymmenessä. Sata vuotta vanha poliittinen systeemi on kaukana tämän päivän nuorten maailmasta. Liike Nyt tuo politiikan sinne missä tulevaisuus on, eli verkkoon ja arkielämään.

Työ on jo tuottanut tulosta: Useat nuoret ovat ottaneet Liikkeeseen yhteyttä ja tulleet mukaan kehittämään uutta tapaa tehdä tulevaisuuden politiikkaa. Tapa toimia poliittisesti sitoutumattomana verkossa on perinteistä puoluepolitiikkaa houkuttelevampi vaihtoehto.

-Kiertueellamme on ollut erityisen hienoa tavata kaikki ne rohkeat nuoret, jotka haluavat vaikuttaa ja olla mukana tekemässä tulevaisuutta koskevia päätöksiä. Olen todella iloinen, että he ovat saapuneet paikalle, Harkimo summasi.

  • Liikkeen nosto ideologialähtöisestä päätöksenteosta on loistava. Ideologiat pitää heittää suohon kun päätösvaihtoehtoja laitetaan paremmuusjärjestykseen, tieteelliseltä ja ettiseltä pohjalta. Etiikka ei ole idologiaa.
    Nyt päättäjillä on oma lehmä ojassa jokaisessa päätöksessä ja lobbauksessa. Kyllä tähän ikuiseen lehmänkauppojen ja lobbareiden Kekkoslandiaan tarvitaan nyt samenttivallankumous. Kyse on nyt siitä tekeekö sen Vihreät vai nouseeko loin uusi liike, kuten Liike. Taitavasti Liike kalastelee Vihreiden nuoria äänestäjiä, siitä onnittelut.

  • Edustuksellisella demokratialla on hyvät puolensa. Asioita ei voi valmistella maallikoiden äänestyksillä. Puolella kansasta ÄO<100 ja he helpommin manipuloitavissa. Historiaa ja yhteiskuntaoppia vähennetään kouluissa, uskontoa ei…

  • Olin nuori, vähän yli kaksikymmentä. Seurasin pienen kunnan kunnallisvaaleja. Silloin minut tyrmäsi erään maaseudulla vahvan puolueen jäsenen käytös. Hän vahingossa sanoi ääneen eräälle päiväkodin siivoojalle: “Äänestä minua, niin minä hommaan sinulle sen koulun siivoojan viran”.Tämä tapaus on totta.

    Silloin parikymppiselle nuorelle tuli vastenmielinen olo pienestä poliittisesta kähminnästä ja kiinnostus vaikuttamiseen jäi useiksi vuosikymmeniksi. Liike nyt on filosofiaaltaan ainakin vielä reilun tuntuinen.

  • Politiikassa ongelmallisinta on hetki, jolloin tehdään päätös purkaa vanha vesiliukumäki, kuten Heinolassa. Jo silloin on jätetty kuulematta heinolalaisia. Ennen päätöstä pitää saada niiden ääni kuuluviin, jota asia koskee.

  • Olisipa hienoa, jos oikeasti saataisiin aikaiseksi kehittämistyötä kaikkia osapuolia kuullen ja olemassa olevan faktatietoa pohjalta edes kuntasektorilla. Omassa työssä minulla on tämä ihana oikeus ja voin sanoa, että toimii ja tuo tuloksia. Ratkaisuksi eilen kehittäminen, joka tuo arvoa palvelun käyttäjälle ei tule kalliimmaksi. Se on innovatiivista ja innostavaa.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat