“Systeemi pitää räjäyttää”, sanoi Hjallis Harkimo ja sai valtaisat aplodit

Liike Nytin vierailu Kouvolassa alkoi raikuvilla aplodeilla, kun kansanedustaja Hjallis Harkimo totesi päätöksenteon olevan surkessa tilassa ja ehdotti koko systeemin räjäyttämistä taivaan tuuliin uuden demokratian tieltä.

Kouvolalaiseen ravintola The Bankiin saapui noin viisikymmentä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja politiikan uudistamisesta kiinnostunutta.

Kotkasta tapaamiseen saapunut Minna Gren yllättyi positiivisesti tilaisuuden avoimuudesta, rehellisyydestä ja selkeydestä.

-Hjallis puhui suoraan, mutta tunnusti myös reilusti, jos ei tiennyt asiasta riittävästi tai jos ei voinut puhua muiden puolesta. Tilaisuudesta puuttui kaikki politikointi ja tuntui, että puheilla on todellista kaikupohjaa, Gren kiittelee.

Myös perustajajäsen Karoliina Kähösen puheenvuoro keräsi kiitosta erilaisten näkemysten kannalta. Kähönen peräänkuulutti erityisesti tutkitun tiedon merkitystä päätöksenteossa ideologioiden sijaan. Esimerkkinä Kähönen käytti Sveitsin mallia, jossa kansalaiset osallistuvat päätöksentekoon ja asiat argumentoidaan puolueettomasti puolesta ja vastaan loppuun asti.

-Ihmiset kyselivät hyvin vapaasti ja saivat suoria ja rehellisiä vastauksia. Odotukset ylittyivät, Gren sanoo.

Gren kertoo seuraavansa politiikkaa ja tullut myös itse mukaan pyydetyksi. Viime vaaleissa tapahtui jotain, mikä herätti saman suuntaisia ajatuksia Liikkeen kanssa.

-Kun mietin, ketä äänestän, en löytänyt mistään puolueesta omiin ajatuksiini sopivaa ideologiaa. Olen aiemminkin äänestänyt ihmistä puolueen sijaan, mutta politiikassa yhden ihmisen vaikutusmahdollisuudet ovat olemattomat.

Mitä on kansanedustajan valta, jos sitä ei voi käyttää?

-Minna Gren

Gren on pettynyt politiikassa siihen, että pieni ryhmä tekee päätökset ja valtahierarkia estää tavallisten ihmisten kuulemisen. Myös vastuukysymykset politiikassa mietityttävät.

-Kataisen aikana Suomella oli ylijäämää. Sen jälkeen on painuttu tasaisesti pakkaselle. Yritysmaailmassa ihmiset joutuisivat vastuuseen, mutta politiikassa ei tarvitse kantaa seurauksia.

Kouvolan tilaisuudessa kävi selväksi, että Liikkeen kaltaiselle uudelle toimintatavalle on tilausta. Monet osallistujat kertoivat haluavansa toimia aktiivisesti tuulettaakseen ikivanhoja asenteita ja toimintatapoja.

-Liikkeessä on jotain aidosti uutta. Toivon Liikkeen tuovan Kymenlaaksoon kanavan avoimemmalle keskustelukulttuurille ja erilaisille näkymyksille. Jos Liike asettaisi eduskuntavaaliehdokkaita, voisin hyvin kuvitella asettuvani ehdolle, Gren summaa.

 • Sveitsin suora demokratia ei ole keskustelevaa ”klikkausdemokratiaa”:

  Suoran demokratian välineet (kansalaisoikeudet, Volksrechte, droits civiques) ovat valaliiton tasolla oikeus tehdä perustuslakialoite ja oikeus kansanäänestykseen (referendum). Molemmilla voidaan kumota parlamentin tekemiä päätöksiä. Vastaavat menetelmät ovat käytössä myös kantonien ja kuntien tasolla. Wiki

 • “Esimerkkinä Kähönen käytti Sveitsin mallia, jossa kansalaiset osallistuvat päätöksentekoon ja asiat argumentoidaan puolueettomasti puolesta ja vastaan loppuun asti.”. Hienoltahan tuollainen kuullostaisi, mutta Liike Nytin teot ei nyt oikein puhu puolestaan. Tähän mennessä on järjestetty äänestys vain Sotesta jota edelsi propagandakamppanja sitä vastaan ilman ainuttakaan puolueentonta kirjoitusta Soten puolesta.

  Tuollainen menettely ei todellakaan edistä demokratiaa.

 • Hyvin kirjoitettu! Olen kaikella tapaa samoilla linjoilla. Mit olisi aktiivitoiminta Liike Nyt riveiss?

 • Olen huolissani Suomen hoivakulttuurista, josta sain erittäin hyvän kuvan veljeni (aivoinfarktin jälkitila) asioita hoitaessa. Tämän lisäksi kaverini äiti meni iloisena rollaattoria työnnellen hoivakotiin, jossa hoitamattomana kuoli puolessa vuodessa.

  Miten tämä on mahdollista “sivistysvaltiossa”? Tiedän tarkkaan, mitä on tapahtunut, mietin vain tehokasta keinoa, jolla saan asiani todella esille.

  Yt, Merja Kimmonen

 • Kiitos Kouvolan tilaisuuden järjestämisestä. Tunsin oloni kotoisaksi ja tervetulleeksi. Pohdiskelin asioita, jota käytiin läpi ja mietin, että jos joku paikalla olijoista on ajatellut lähtevänsä Eduskuntavaali ehdokkaaksi, kannattaa vaalityö jo nyt käynnistää. Sillä tunnettavuuttaa on tyhjästä vaikea alkaa tehdä ja vielä kun Liike NYT on vasta alkutaipaleella. Mutta toisaalta vaalilupauksiakaan si tarvitse tehdä kuin 1 ja se on lupautua ehdottomasti äänestämään Liike NYT: n demokraattista äänestystulosta. Ja siihenhän koko liikkeen idea perustuu.

 • Olis nuijalla töitä …

  Valtio eivätkä kunnatkaan voi matkia yritysten prosesseja. Termit visio, strategia, tulosjohtaminen, kilpailukyky, tuottavuus, eivät yksinkertaisesti ole sovellettavissa julkishallintoon. Yritykset soveltaa ovat toistuvasti samantapaista tyhjää sanahelinää kuin tuo Turun ”visio” edellä. Suomalaiset konsultit jatkavat silti veronmaksajien lypsämistä tuollaisella höpö höpöllä.

  • Eipä tosiaan voi matkia, eivätkä haluakaan matkia. Siitä johtuu koko julkinen tehottomuus. Toki jos sitä kannattaa, niin voi edelleen olla “edustuksellisen demokratian” puolestapuhuja ja koettaa torjua alhaisen ÄOn omaavan kansanosan hyökkäyksiä älykköjen linnaketta vastaan.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat