Liike Nyt lisäsi periaatteisiinsa Eurooppa-myönteisyyden ja yksilön arvostamisen

Liike Nyt lisäsi periaatteisiinsa Eurooppa-myönteisyyden ja yksilön arvostamisen. Liikkeen periaatteet ovat asioita, joihin me kaikki uskomme. Niiden varaan syntyy luottamus ja tilaa erilaisille näkemyksille. Erilaiset poliittiset mielipiteet eivät ole uhka. Niistä syntyy uusia oivalluksia.

Kuva: iStock

Eurooppa-myönteisyys

Eurooppa on kriisissä.  Miksi? Siksi, että Eurooppa on maailman demokraattisin maanosa. Demokratiaan kuuluu aina kriisi. Demokratiaan kuuluu arvojen, ajatusten, ideologioiden rauhanomainen kamppailu. Se, että paras argumentti voittaa tarkoittaa, että argumentteja myös kuullaan. Ja välillä ne voivat olla myös epämiellyttäviä. Demokratia ja vapaus kestää senkin.

Tässä Eurooppa ja Yhdysvallat jakavat saman perinteen.

Pikaisesti katsottuna voisi luulla, että esimerkiksi Kiina tai Venäjä hallitsevat maailmaa. Mutta sieltä puuttuu joku, jotain mikä erottaa ne Euroopasta. Vapaus. Kollektivismi saa aikaan nopeaa talouskasvua, mutta lopulta se kuitenkin kahlitsee luovuuden. Siksi Eurooppa ja Yhdysvallat voittavat, sillä niissä vallitsee ajattelun vapaus. Ajattelun vapauden täytyy kestää myös vaarallisia ja epämiellyttäviä ajatuksia.

Suurvaltoja Kiinaa, Venäjää ja Yhdysvaltoja hallitsevat diktaattorit. Näistä tosin Yhdysvallat on edelleen demokratia, mutta sen hallitsija käyttäytyy kuin diktaattori.

Siksi Eurooppa, jota on pitkään haukuttu maailman museoksi, tulee taas nousemaan maailman sivistyksen tärkeimmäksi paikaksi. Saksa on käsitellyt historiaansa hienosti ja on Angela Merkelin johdolla kantanut vastuun pakolaiskriisistä.

Kukaan ei enää tunnu puhuvan politiikassa Euroopasta, muuta kuin sen kriisien kautta. Siksi Suomen pitää palata kylmän sodan jälkeiseen linjaan, jossa se suuntautui isosti Eurooppaan, otti kantaa Euroopan asioihin ja pyrki sen ytimeen. Suomi on Euroopassa kokoaan suurempi.

Liike Nyt on Eurooppa-myönteinen liike.

Lue myös:

Alex Nieminen: Opimme historiasta sen, ettemme opi historiasta

Juhani Klemetti: Suomen ulkopolitiikan tulevaisuus nojaa Euroopan Unioniin

Ajatuksia kansainvälisyydestä opiskelijan näkökulmasta

Yksilön arvostaminen

Ihmisiä voidaan mielivaltaisesti jakaa erilaisiin ryhmiin. Se on okei, jos ihminen itse haluaa vapaaehtoisesti sellaiseen kuulua. Sen sijaan ulkopuolisen ei koskaan pitäisi lähteä määrittämään mihin ryhmään kukin kuuluu.  Lause “minä rakastan sinua” alkaa minä-sanalla. Ihminen on ryhmäeläin. Mutta toimii hyvin ryhmässä vain silloin kun se osaa arvostaa itseään. Ja itseään alkaa arvostaa, kun yhteiskunta käsittelee yksilöitä kuin aikuisia.

Tietenkään yksilö ei ole aina täydellinen tekemään itseään koskevia päätöksiä. Mutta vielä vähemmän on joku virkamies, jonka yllykkeinä on usein oman asemansa säilyttäminen. Loppujen lopuksi ihminen on oman elämänsä paras asiantuntija.

Suomalaiseen yksilöön pitää taas alkaa luottaa. Esimerkiksi alkoholipolitiikan vapauttamisen yhteydessä poliitikot ja virkamiehet olivat varmoja, ettei suomalainen pysty olemaan ryyppäämättä, jos kaupassa myytävän oluen vahvuutta nostetaan muutamalla prosenttiyksiköllä.

Miten kävi? Suomalaisten ryyppääminen väheni, kun ihmisiin alettiin luottaa. Valtion ei pidä holhota aikuisia ihmisiä, vaan huolehtia niistä, jotka eivät siihen itse kykene. Kun aikuisten annetaan huolehtia itse itsestään, valtiolta jää myös enemmän resursseja heikoista huolehtimiseen. Ja totta kai jokainen meistä voi joskus tarvita apua ja olla heikko. Mutta ei jokainen aikuinen ihminen kaiken aikaa.

Siksi tarvitsemme enemmän yksilönvapautta. Ja myös ajatusta siitä, etteivät samanlaiset ratkaisut, perhemallit tai työelämä sovi kaikille.

Kun yksilöön luotetaan, hän alkaa myös käyttäytyä sen arvoisesti.

Liike Nyt haluaa Suomeen lisää yksilön arvostusta. Se ei tarkoita yksilökeskeisyyttä, vaan sitä, että aktiiviset, itsestään vastuun kantavat aikuiset kantavat todennäköisemmin vastuuta myös toisista.

Lue lisää:

Mikael Jungner: Yksilön arvostaminen on ratkaisu moneen ongelmaan

Sarian Antila: Ilman hulluja hakkaisimme vieläkin lapsiamme

Liikkeen kuusi periaatetta ovat:

 1. Jokaisesta on pidettävä huolta
 2. Markkinatalous on toimiva tapa kehittää yhteiskuntaa, kunhan sen säännöt ovat reilut
 3. Ilmastonmuutos on totta ja päätökset on tehtävä ympäristön kannalta kestävällä tavalla
 4. Yrittäjyys on tehokkain tapa tehdä asioita, jos sille annetaan tilaa
 5. Eurooppa-myönteisyys
 6. Yksilön arvostaminen
 • Kannattaako liike Euroopan liittovaltioitumista? Perinteisestihän sana eurooppamyönteisyys tarkoittaa Euroopan yhteistä ulkopolitiikkaa, veropolitiikkaa ja budjettia. Voisitteko avata tämän uuden arvon sisältöä ja tavoitteita?

 • Nämä uudet periaatteet on helppo hyväksyä. Ajattelun vapaus, yksilön vapaus sekä vastuu ovat eurooppalaisuutta parhaimmillaan. Tiukka holhous kapeuttaa ajattelua ja on tyhmää. Tyhmyys tyhmentää, vai miten se nyt meni? Virkamiespäätökset ovat hyvä esimerkki. Tästä tulee suora aasin silta vuorovaikutukseen ja avoimeen keskusteluun osana päätöksen tekoa. Monet oleelliset laitkin on säädetty holhoamisperiaattella käyttämättä riittävästi vuorovaikutusta suunnittelussa. Sitten laki toimiikin ikäänkuin päinvastoin kuin sen oli tarkoitus. Se hankaloittaa toteuttajiensa mahdollisuuksia toimia jonkin asian hyväksi. Esimerkiksi lastensuojelulaissa on tällaisia pykäliä.

  Meidän on pakko suuntautua Eurooppaan. On hyväksyttävä demokratian kriisit ja puolustettava arvojen ja ideologioiden välistä vuoropuhelua. Dialogi on avain hyvään demokratiaan ja päätöksen tekoon kaikkialla.

 • Eurooppa-myönteisyys, mitä se on käytännössä?? Kuuliaisuutta ja ihannointia EU:n ratkaisuihin ja Brysselin-päätöksiin?? Liittovaltiokehityksen tukemista ja kansallisvaltioiden mitätöintiä vähittäistä hävittämistä?? Vihamielistä ja karttavaa kohtelua aasialaisiin, afrikkalaisiin ja NATOon?? Tiiviimpää yhteistyötä eurooppalaisten valtioiden ja järjestöjen kanssa?? Sekin tahtoo toisinaan olla kiistelyn kohteena että ketkä Eurooppaan kuuluvat, vain EUn jäsenet kansalaisineen, vai lasketaanko mikaan myös Ukraina, kolmasosa Venäjää ja kappale Turkkia?? Arvot ovat kuin luut, kaipaavat konkretiaa ja lihasta ympärilleen osoittaakseen toimivuutensa..

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat