Muutos on jo alkanut. Siksi olen ylpeästi mukana Liike Nytissä!

Ihmiset ovat turhautuneita päätöksentekoon. Liike Nyt haastaa vahvasti vanhaa järjestelmää. Se on koko Liikkeen ydin: Uusi, yllättävä näkökulma tehdä Suomesta parempi.

Nykyongelma on se, että päätökset ovat pienen piirin kabineteissa etukäteen päättämiä. Tämän on loputtava. Se ei ole reilua. Tämä vanhanaikainen kabinettipäätöksentekotapa näkyy paikalliselle tasolle asti. Olen ollut mukana kunnallispolitiikassa kokoomuslaisena. En päässyt valtuustoon, mutta sain luottamusviran koulutuslautakunnan jäseneksi, jota hoidin neljä vuotta.

Pienessä kunnassa pääsin näkemään sellaisenkin ihmeen, että silloinen kunnanhallituksen puheenjohtaja hiippaili pihalla ja kehotti muutamia henkilöitä napakasti äänestämään kyläkoulujen lakkauttamisen puolesta, kun koulutuslautakunnan jäsenet menivät kokoukseensa. Siis hän oikeasti oli siellä vaanimassa tilaisuutta painostaa päätöksentekijöitä. Jätimme asian tästä syystä kokonaan pöydälle sillä kertaa.

Kuuntelin Hjalliksen kirjan heti sen ilmestyttyä. Vaikken ollut yllättynyt kirjan väittämistä, tuli minulle kuitenkin hieman järkyttynyt olo. Ihmiset todella ajavat vahvasti omia etujaan. Tästäkin minulla on monia kokemuksia. Päätöksentekijän virassa tulisi ajatella kokonaisetua, valtion, kansakunnan tai kuntalaisten etua. Olin mukana koulutuslautakunnassa, kun kahta kyläkoulua lakkautettiin.

Äänestin lakkauttamisen puolesta, vaikka oma lapseni kävi toista lakkautettavista kouluista.

Katsoin lukuja, kunnan kokonaisetua, faktoja. Olisi ollut helpompaa tietysti kannattaa kaikkea kivaa kaikille. Mutta resursseja pitää käyttää järkevästi, jotta voimme pitää heikoista huolta. Lautakunnassa jäsenkollegan lapsi oli toisessa lakkautettavassa koulussa oppilaana. Tämä henkilö oli selvästi pyrkinyt koko koulutuslautakuntaan vain koulujen lakkauttamisasian vuoksi. Hän toimi aggressiivisesti koulujen lakkauttamista vastaan, oli paikalla vain niissä kokouksissa, joissa lakkauttamisasiaa käsiteltiin eikä ollut kiinnostunut mistään muista lautakunnan käsittelemistä asioista. Surullista opportumismia. Tällainen luottamustehtävän hoitaja pyyhkii hanuriaan sillä mandaatilla, mikä hänellä äänestäjiltään on.

Vuorovaikutteinen päättämisen tapa houkutteli minut Liikkeeseen. Toki voin allekirjoittaa kaikki Liikkeen yhteiset periaatteet. Allekirjoitan myös täysin Harkimon sanat: ”Vahva on se, jonka mielipiteet ja näkemykset kestävät avointa keskustelua.”

Teen vuorovaikutustyöta ja olen opiskellut yhteiskuntatieteitä. Mielestäni dialogi on kaiken järkevän toiminnan perusta niin esimiestyössä, politiikassa kuin vaikkapa auttamistyössä. Demokratiastamme puuttuu aito vuorovaikutus. On kiinnostavaa nähdä, miten sitä saadaan lisättyä. Siihen olen valmis kuin lukkari sotaan.

Sosiaalialaa opiskellessani olen tutustunut brasilialaisen Paolo Freiren ajatteluun. Freire on sosialistinen ajattelija, mutta vahva avoimen dialogin ja vuorovaikutuksellisen kohtaamisen tienraivaaja sosiaalipedagogisessa työssä. Lainaus Freireltä sopii myös poliittiseen muutokseen: ”Jos rakenne ei salli dialogia, on rakennetta muutettava.”

Toinen merkittävä houkutin Liikkeessä on muutos. Mikään ei kehity ilman muutosta. Entisenä yrittäjänä, auttamistyöntekijänä ja yhteiskunnanjäsenenä tämä on minulle täysin selvää. Muutos pelottaa useimpia. Muutos poliittisessa päätöksenteossa huojuttaa valta-asemia ja totunnaisuuksia. Se pelottaa.

Yhteiskuntamme rakentuu pohjimmiltaan Platonin ajatuksille. Platonin filosofiassa yhteiskunnan ja valtion tarkoitus oli varmistaa kansalaisten turvallisuus ja toimeentulo sekä mahdollistaa ihmisen kehittyminen. Kaikki tunnistavat nämä pyrkimykset. Mutta muutoshalua on ollut jo Platonin aikana. Ilman sen ajan Jungnereita ja Harkimoita me heittelisimme edelleen ihmisiä leijonille heidän rikottuaan yhteisön sääntöjä ja hurraisimme kentän laidalla leijonien toteuttaessa luontaisia vaistojaan. Muutos on avain. Muutos on jo alkanut. Minä haluan olla mukana muutoksessa.

Olen lukenut sosiaalisesta mediasta väitteitä ja katkeria kommentteja siitä, että Liike Nyt:n perustajat ovat osa samaa valtaa pitävää eliittiä, kuin kaikki muutkin poliittiset päätöksentekijät. Tämä kertoo ihmisten syvästä epäluottamuksesta päätöksentekoon ja sen tosiasian tajuamisesta, että poliittinen päätöksen teko ei ole rehellistä ja avointa. Mielestäni kriittinen ajattelu kuuluu kuitenkin kaikille sosioekonomisesta asemasta huolimatta. Miksei valtaa pitävästä eliitistäkin voi nousta kriittisiä muutosvoimia? Ihmisten pitäisi luopua vainoharhaisesta ajatuksesta, että kaikki toimijat yrittävät riistää työtätekevää kansanosaa. Itse olen keskituloinen, keski-ikäinen nainen, en kuulu eliittiin. En mitenkään jaksa uskoa, että Liike Nyt:n perustajien motiivi olisi oman vallan tai varakkuuden kasvattaminen.

On rohkeaa ajatella kriittisesti ja vielä rohkeampaa lähteä tekemään muutosta. En halua kuulua eliittiin. Haluan kuulua rohkeisiin ja siksi olen mukana Liikkeessä.

 

Sanna Tallgren
Kirjoittaja on 44- vuotias lastensuojelun ammattilainen, innostuja, ex- yrittäjä ja yhteiskunnallisista ilmiöistä kiinnostunut opiskelija.

  • Hyvin kuvattu. Monissa isommissakin asioissa ihmettelee oikeasti, ettei kukaan muista avata, miten asia edistää yleisempää arvoa. Asiat, joita valmistellaan vuosia, myös menettävät helposti alkuperäisen tarkoituksensa ja lopulta uutisoitavaa on valtapeli.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat