Hjallis Harkimo: “Äänestin kuten kansa haluaa”

Liike Nyt kysyi nettiyhteisöltään mielipidettä hallituksen tiedonannosta liittyen työllistämiskynnyksen madaltamiseen pienissä yrityksissä. Enemmistö ei pitänyt hallituksen tiedonantoa kannattamisen arvoisena. Äänet tosin jakautuivat ja 40 prosenttia äänensä antaneista hyväksyi tiedonannon.

Olen saanut aiheesta paljon palautetta. Ongelma ei ole ”irtisanomislain” uudistaminen itsessään. Ongelma on hallituksen tiedonanto. Tiedonantoa ei olisi pitänyt antaa ollenkaan. Hallitus kuvitteli, että viemällä asia eduskunnan päätettäväksi tilanne jotenkin rauhoittuisi. No ei rauhoittunut. Vastakkainasettelu vain paheni.

Kyseessä ei ole kiista palkansaajien ja työnantajien välillä, vaan hallituksen ja ay-liikkeen välillä. En ymmärrä tässä asiassa kumpaakaan osapuolta. Edellinen lakkopäivä maksoi 50 miljoonaa euroa. Siinä ei ollut mitään järkeä.

Olen Liikkeen nettiyhteisön kanssa samaa mieltä. Tällaiset temput ja kikat eivät kuulu politiikkaan. Edessä on isoja ja viheliäisiä ongelmia ilmastonmuutoksesta väestön ikääntymiseen ja työttömyydestä soten uudistamiseen. Eikä tällä hallituksen tiedonannolla loppujen lopuksi ole mitään merkitystä. Vaikka sitä ei olisi annettu eduskunnalle, olisi hallitus todellisuudessa kuitenkin jatkanut työllisyyslain valmistelua. Nyt heitettiin vain bensaa liekkeihin ja tehtiin asiasta sen todellista merkitystä suurempi juttu. Tällaista vastakkainasettelua ei kannata luoda.

Tämä kiista kannattaa sopia nopeasti. Siksi äänestin tiedonantoa vastaan.

Harry Harkimo

Kansanedustaja

Liike Nyt eduskuntaryhmä

 • Mä en valitettavasti päässyt äänestämään jostakin syystä, kun en saanu toimintatavoista mitään infoa Facebookin chatista, edellisen artikkelin kommenttikentässä tai sähköpostitse Harkimolta. En löytänyt sivulta mitään linkkiä, eikä sellaista sähköpostiinkaan tullut, vaikka olen ollut alusta asti sähköpostin tilaaja. Voisitteko tiedottaa hieman paremmin? Pyytäisin nöyrästi.

 • On tärkeämpiäkin keskustelun aiheita, esim. Mitä maaseudun talolille gtehdään,kun kaikki muuttavat asutuskeskuksiin kun työpaikkoja ei siirretä maaseudulle..

  • Ovatko pienet kunnat kasvattaja seuroja?

   Tällä hetkellä ne ovat, kun pienistä kunnista on hukattu ammatillinen koulutusta, (paitsi yksittäinen valta ammatti esim. sosiaaliala). Keuruullakin tuotetaan hyvää peruskoulutettua nuorisoa, mutta Nuoret luovutetaan täältä keskuskaupunkeihin, jonne heidät kotoutetaan pysyvästi asumaan asumistukijärjestelmän ja työharjoittelun avulla. Samaan aikaan Keuruulaiset yritykset kokee työvoimapulaa, koska kasvavat yritykset tarvitsevat lisää työntekijöitä. Tässä vaiheessa yritys investoi mieluummin keskuskaupunkiin, koska siellä työvoimansaanti on turvatumpi. Tämä kehityssuunta ei ole hyväksi pienille paikkakunnille eikä se ole edes Suomen etu. Pienille paikkakunnille on saatavissa ammatillista koulutusta, kun hyödynnetään paremmin oman paikkakunnan olemassa olevia resursseja. Tämä ei tapahdu sormia napsauttamalla, vaan koululaitoksen (mukaan lukien lasten vanhemmat) ja työelämän on verkostoiduttava tässäkin asiassa. Olemassa olevia TET-jaksoja edelleen kehittämällä, tuodaan nuorille paikalliset yritykset tutummaksi, jotka voi tarjota jatko-opiskelu paikan koti kunnassa. Tämä kosketta välittömästi nuorta, jotka ei lähde syystä tai toisesta opiskelemaan vieraalla paikkakunnalle. Tunnettuja tutkinta muotoja on ”työssäoppiminen, tutkintotodistus, ammattiosaamisen näytöt”. Näitä on päästävä suorittamaan ryhmässä, joka muodostuu eri ammattiin opiskelevista nuorista. Työssä oppiminen tapahtuu eri yrityksissä ja jokainen oppilas omaan ammattiin esim. konepajassa, maatilalla, kaupassa, puutarhalla. Teoria opinnot voidaan järjestää yhteisessä ryhmässä tai integroituna lukion tai kansalaisopiston luokkaan. Tällä työllistetään paikallisia lukion ja kansalaisopiston opettajia ja on kunnalle eduksi, koska toisen asteen koulutuksen maksaa valtio. Lisätään mahdollisuuksia asua Keuruulla ja vähennetään ulos ”liputusta”.

   Kuntalainen
   Hannu Ruokolainen

 • Allekirjoitan hjallisen kirjoittamat sanat…

 • Huono juttu. Ääni meni ay-liikkeelle. Se nyt on tosi typerää, kun liike ei ole uudistunut ja retoriikka on 50-luvulta.

  • Toivon että lukisit viime su Savon sanomien blogini

 • Ai et ymmärrä….kukahan tuon sitten ymmärtää. Itse en tykkää alkoista, mutta en pidä hallitusta niihin syyllisenä…Kyllä hallituksella pitää olla oikeus tuoda eduskuntaan laki käsiteltäväksi ilman mielenilmaisuja. Muut voivat vaan lobata, mutta AY pystyy kiristämään….

 • Olen kyllä Hjallis tästä asiasta täysin samaa mieltä. On todella paljon suurempia ja tärkeämpiä asioita, jotka vaativat hallituksen täyden työpanoksen.

 • Minusta on rintamakarkuruutta piiloutua tässä asiassa viher-/vassarikantaa ottavien selän taakse.
  Minä kannatan ko. lakia koska olen yrittäjä.
  Yrität miellyttää kaikkia mahdollisia tahoja mutta ko. toiminnalla sahata oksaa jolla istut!
  Mitä mieltä ITSE OLET ASIOISTA? Vain se on tärkeää jos haluat politiikan uudistajaksi.

 • Eli Hjallis ja 60% Liike Nyt -joukoista äänestikin tässä ainoastaan hallituksen tiedonantomenettelyä vastaan, eikä ottanut kantaa itse asiaan? Kysehän oli siitä, kumman ajamaa linjaa työllistämisen kehittämisessä Liike nyt kannattaa: demokraattisesi valitun hallituksen – joka koittaa aktiivisesti etsiä erilaisia keinoja asioiden ratkaisemiseksi – vai AY-liikkeen, joka omii itsellen parlamentaarista valtaa joka sille ei kuulu; jarruttaa, ei esitä vaihtoehtoisia ratkaisuja ja ajaa toimillaan maan taloudelliseen perikatoon.

  Liike Nyt asettui tässä Ay-liikkeen puolelle parlamentarismia vastaan, mikä on surullista. En haluaisi uskoa, että Liike Nyt ei usko demokratiaan.

  Olisi muuten hienoa, jos Liike Nyt uuden polittiisen kulttuurin edustajan ominaisuudessa ajaisi läpinäkyvää linjaa ja julkaistaisi äänestyksen tulokset tarkasti: kuinka moni äänesti ja kuinka moni kannatti / vastusti. Eli ei pelkkiä prosenttilukuja. Vai onko äänestäjien määrä niin pieni, ettei sitä kehdata julkaista?

  • Hei

   Äänensä antoi 3 357 suomalaista, joista 1 304 äänesti hallituksen luottamuksen puolesta ja 2 053 vastaan.

 • Katsoitteko A-studiota, kun aika miehet janttelee, siitä pitääkö palkkaa massaa vaikka ei taho. Kansakoulupohjaltakin pitäs ymmärtää, että miksi palkkaa maksetaan, eli maksaja hyötyy, eli ei siihen muita syitä tarvita. Pienyrittäjä ei työllistä ellei riskit ole tasapainossa, työntekijä kohtaisesti, isompi työllistäjä voi ajatella tilastollisesti ja joukkoon sopii aina joku tyhjä arpa.

 • Toivoisin “omalta” kansanedustajalta ihan itsenäistä harkintaa asioissa, joista äänestetään. Ei ole tarvetta kysellä neuvoja minulta kesken kauden. Kerron kyllä seuraavissa vaaleissa mielipiteeni lyijykynällä.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat