“Demokratia ei ole enää kaupungin ainoa kapakka” – Liike Nytin seminaari keräsi huippuasiantuntijat yhteen

-Meidän maalitauluna ei ole kokoomus, demarit tai keskusta, vaan poliittinen tapa päättää asioista, Hjallis Harkimo kiteytti Liike Nytin seminaarissa Helsingissä.

Liike Nyt -eduskuntaryhmä järjesti 31.10.2018 eduskunnassa huippuseminaarin, jossa kuultiin asiantuntijoita uudenlaisista päätöksenteon tavoista. Seminaarissa puhuivat demokratiatutkija Hanna Wass, kravatin Jan Erola, Liike Nytin perustajajäsen, tohtorikoulutettava Karoliina Kähönen sekä Italian Viiden tähden liikkeen aktivisti ja taustavaikuttaja Davide Casaleggio. Paikalle saapui myös europarlamentin varapuhemies Fabio Massimo Castaldo. Seminaaria isännöi kansanedustaja Hjallis Harkimo.

-Halusimme näyttää, että maailmalla on erilaisia tapoja tehdä päätöksiä yhdessä. Emme puhu politiikan sisällöistä, vaan päätöksenteon tavasta. Haluamme lisätä vuorovaikutusta ja saada ihmiset osallistumaan omaa elämäänsä koskevien päätösten tekemiseen, Harkimo kertoi seminaarin tavoitteesta.

Demokratiatutkija Hanna Wass avasi tilaisuuden puheenvuorollaan vaalidemokratioiden megatrendeistä. Wass kiteytti demokratian olevan itseään korjaava mekanismi ja pohti, elämmekö todella demokratian kriisiä ja jos näin on, miten se näkyy vaalidemokratian tasolla.

Kravatin Jan Erola kertoi Sveitsin mallista, jossa asioista päätetään kylätasolla. Suomeen suhteutettuna tämä tarkoittaisi, että esimerkiksi Kontula ja Jakomäki päättäisivät asioista itsenäisesti.  Erolan mukaan osallisuus päätöksentekoon saa ihmiset perehtymään  yhteiskunnallisiin ja ajankohtaisiin asioihin, eikä esimerkiksi lakkoja Sveitsissä juuri nähdä. Lähidemokratian eduiksi Erola mainitsi myös julkisten kulujen pysymisen kurissa. Erola muistutti, että kun valta annetaan kansalle, seurauksena voi olla myös brexitin kaltaisia päätöksiä. Kansallisuuksista Sveitsissä luotetaan eniten valtioon, koska valtio ovat kansalaiset itse.

Liike Nytin perustajajäsen Karoliina Kähönen puhui Suomen tulevaisuudesta ja Liike Nytin kasvusta. Kähönen korosti ihmisten välisen vuorovaikutuksen, osallistumisen ja yhteistyön merkitystä tulevaisuuden päätöksenteossa.

“Liikkeen lupaus ei ole se, mitä teemme asioille. Liikkeen lupaus on se tapa, millä mennään tulevaisuuteen”

Karoliina Kähönen

Paikalle saapunut Italian Viiden tähden liikkeen taustavaikuttaja Davide Casaleggio kertoi Viiden tähden liikkeen noususta yhdeksässä vuodessa tyhjästä Italian suurimmaksi puolueeksi. Casaleggio korosti puheessaan läpinäkyvyyttä, suoraa vaikuttamista ja teknologian hyödyntämistä päätöksenteossa. Viiden tähden liike hyödyntää toiminnassaan Rousseau-nettialustaa, jossa rekisteröityneet jäsenet voivat äänestää puolueen poliittisista linjoista ja ehdokkaista. Puolueella on yli 100 000 jäsentä, jotka ovat ehdottaneet jo 10 600 lakia. Niistä 22 on viety Italian parlamenttiin.

-Osallistumisen aalto nousee ympäri Eurooppaa. Se on aalto, joka saa ihmiset toimimaan yhteisöjensä puolesta, Casaleggio sanoi puheessaan.

Aiheesta kirjoittivat mm. YleUusi Suomi, Keskisuomalainen, Helsingin Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat, HBL ja Iltalehti.

Seminaari on katsottavissa eduskunnan nettisivuilla -> Eduskuntaryhmät -> Liike Nyt

  • Hieman taas ihmetyttää tämä supistunut Suomi-kuva. “Suomeen suhteutettuna Jakomäki ja Kontula…”. Helsinki-keskeisyys ruokkii Helsinki-keskeisyyttä entisestään. Kun vielä puolueiden ja poliittisten järjestelmien toiminta on keskitetty Helsinkiin, niin pelottavan monelle Suomi tarkoittaa enää vain Helsinkiä, korkeintaan Uusimaa tunnetaan. Näin siitä huolimatta, että yhä edelleen 70% jopa liki 80% väestöstä asustaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella, joka kieltämättä on valtakunnan suurin ja mahtavin väestökeskittymä, muttei kuitenkaan se ainoa talouden veturi ja autuaaksi tekevä asia tässäkään valtakunnassa. Valtionhallinnonhan pitäisi sijainnistaan huolimatta palvella koko valtakuntaa ja sen etuja, eikä vain sijainti kuntansa aluetta.

    • Ymmärsin, että Kontula ja Jakomäki olivat vain esimerkkejä Sveitsin malliin suhteutettuna. Onhan meillä kaupunkeja ja kyliä muuallakin. Se, mitä minä kaipaan, on Liikkeen näkyvyys koko maassa. Esimerkiksi YLEn maakuntauutiset olisi hyvä kanava, jos sinne pääsisi.

      Toinen asiani liittyy demokratiaan. Se ei toteudu ainakaan EU-vaaleissa. Koko maa on samaa vaalipiiriä. Suhteellisessa äänestyskäytännössä isot puolueet jyräävät, ja melkoisen pienillä äänimäärillä mennään läpi, mutta pienistä puolueista suurillakaan äänimäärillä ei Brysselin koneeseen nousta. Muistattehan viime EU-vaalit. Kristillisten Sari Essayah sai 60 000 ääntä. Se taisi olla kolmanneksi suurin äänimäärä ja naisten kärjessä. Tämäkö on demokratiaa?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat