Liike Nytin politiikan sisällön ydin ja agenda luodaan tiekarttatyöllä

Liike Nyt ilmoitti 26.11. lähtevänsä mukaan eduskuntavaaleihin ja tavoittelevansa useita paikkoja asettamalla ehdokkaita ympäri maata. Liike Nyt ei ole puolue, vaan kansanliike, jonka tavoitteena on lisätä poliittisten päättäjien ja kansalaisten vuorovaikutusta sekä kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon. Liike Nytin kevään 2019 ajamat asiat ja agenda luodaan tiekarttatyöllä, joka ei perustu ylhäältä annettuun ohjelmaan, vaan kansalaisten tärkeiksi katsomiin aiheisiin.

Tiekarttatyön viitekehys rakentuu Liike Nytin perustajajäsenten asettamien kuuden perusperiaatteen ympärille. Prosessina työ on suunniteltu Liike Nytin päätetään yhdessä -toimintaperiaatteen mukaisesti. Lopputuotos on 12 kohdan lista toimenpiteistä, jotka kansalaiset kokevat heille kaikista tärkeimmiksi. 

Tiekartan perustan on muodostanut Liike Nytin rekisteröityneille seuraajille syksyn aikana tehty kysely, johon vastasi useita tuhansia henkilöitä. Kyselyä ovat pohjustaneet useat keskustelut ja kohtaamiset netissä sekä tilaisuuksissa ympäri Suomen. Toimenpiteitä on valmistellut Liikkeen toimisto yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Pidämme tärkeänä sitä, että kaikki äänestykseen tulevat asiat on avattu selkeästi, jotta äänestäjä pystyy mahdollisimman hyvin ymmärtämään mistä hän on äänestämässä. 

Äänestykseen tulee Liike Nytin kuuden perusperiaatteen mukaisesti yhteensä kuusi eri listaa. Äänestäjä voi halutessaan ehdottaa listaan myös oman tärkeäksi katsomansa toimenpiteen, joka huomioidaan lopullisissa tuloksissa. Lopputuloksena jokaisesta listasta valikoituu kaksi eniten ääniä saanutta aihetta, joista rakentuu Liikkeen tiekartta.

Yksi lista kerrallaan laitetaan Liike Nytin internetsivulle maanantaisin, josta alkaa keskustelulle varattu viikon aika. Keskustelua käydään pääsääntöisesti Liikkeen internetsivulla sekä vapaamuotoisesti myös Liikkeen valtakunnallisella Facebook -sivulla ja alueellisissa Facebook -ryhmissä. Keskustelun aktivoimiseksi julkaistaan asiantuntijakirjoituksia liittyen käsittelyssä olevan listan aiheisiin. Äänestys avataan jokaisen viikon perjantain ja maanantain väliseksi ajaksi.

Ensimmäinen lista koskien yrittäjyyttä julkaistaan maanantaina 17.12. Tästä alkaa usean viikon mittainen keskustelujen ja äänestysten täyttämä Suomen poliittisessa historiassa ennennäkemätön prosessi. Toivotamme kaikki taustasta riippumatta mukaan keskustelemaan ja äänestämään heille tärkeistä aiheista. Vain osallistumalla voit vaikuttaa, joten lähde mukaan tekemään historiaa ja päättämään yhdessä mitä asioita haluat Liike Nytin keväällä ajavan.

Karoliina Kähönen, Perustajajäsen
Juhani Klemetti, Kansainvälisen politiikan asiantuntija

 • 1000 € TAKUUELÄKE
  ehdottomasti ennen “kansalaispalkkaa”,

  • Pitäisin sitä, vähimmäis määränä. Suuri osa on jo tehnyt vuosikymmenet töitä. Ja hoitaneet lapset ja vanhukset. Kannatan ehdottomasti.

 • Kuulostaa hyvältä.Saa selvän kuvan, mistä äänestää.Kunhan ei puhuta politiikan ns.kapulakieltä.Oishan se kiva
  vielä laajemmin tetää, et kun näin äänestetään merkkaa se sitä taikka tätä/ siis sitä huonoakin.Vois punnita asiaa jompi kumpi merkkaa enemmän?

 • Tämä on todella hieno asia, jolla asioista puhutaan ja kirjoitetaan ns. kansankynttilä tasolla, niin että jokainen lukija ymmärtää.

 • Vanhemmuuden välittömät kustannukset pois työnantajilta, korvaus pitää olla 100 % ja lisäksi sijaisen palkkaamisesta jonkinlainen korvaus. Kulut kerättävä veroina tasaisesti kaikilta. Kaikki muu työllisyyskikkailu (esim. irtisanomissuojan heikennys tältä syksyltä) on pilipalihommaa ja resurssien tuhlausta. Tällä olisi välittömät vaikutukset 50 % työvoimasta (<40 vuotiaissa). Lähtiskö syntyvyyskin nousuun kun ei naisten tarvitse murehtia “aiheuttamaansa” kustannusta! En voi käsittää että Suomessa ei tätä ole saatu korjattua. Tai no, toisaalta voin.
  Lupasin jo viime eduskuntavaalissa ääneni sille, joka edes nostaisi asian puheeksi. Petyin.

 • Uusille nuorille yrittäjille perustulon kaltainen järjestelmä kunnes toiminta on tuloksellista ja/tai määräaika täyttyy. Se turvaisi selustan toiminnan alkaessa. Edellytyksenä voisi olla yrittäjä kurssit ja liiketoimintasuunnitelma sekä mentorointi.

  • Yrittäminen on riskipeliä joskus voittaa ja joskus häviää. Yrittäminen on kohdallaan, kun on omat tai lainarahat kyseessä.
   Meillä on hyvä esimerkki “maatalousyrittäjissä” Satoi tai paistoi rahantuloa ei voi estää. Maatalousministerinkin “katokorvaus ” on n. 200 k€ – revi siitä

 • Kannattaisi luoda viranomais-alusta, johon pienyrittäjä voisi viedä kaikki viranomaismaksut kuten ennakkovero, ALV, vakuutukset jne. sekä ohjata ne suoraan omalta tilitä eteenpäin. Asianosaiset viranomaiset vahvistaisivat saaneensa maksut.

 • Olen viidennen polven yrittäjä. Siirryin vuosia sitten Viroon yrittäjäksi, kun kyllästyin suomalaisen järjestelmän monimutkaisuuteen, byrokraattisuuteen, raskaisiin veroihin, tukiviidakoihin jne. Olen nauttinut virolaisen järjestelmän yrittäjäystävällisyydestä, verotoimiston avuliaisuudesta, paikallisten TE-keskusten avoimuudesta ja avuntarjouksista, helppokäyttöisestä sähköisestä järjestelmästä, jossa kaikki eri osapuolet ovat integroituneet (patentti- ja rekisterihallitusta, verottajaa, TE-keskusta vastaavat organisaatiot) – on vain yksi alusta, jolle tieto toimitetaan ja tieto kulkee eri toimijoiden välillä.
  Rekisteröimme Suomessa toimimista varten yhdistyksen ja meinasin kuolla nauruun PRH- sähköisen järjestelmän kanssa- puhdas farssi. Puhumattakaan OmaVero – alustasta: sekava, muuttuva jne.
  Suosittelen lämpimästi tutustumista virolaiseen yrittäjäympäristöön.

 • Itse uskonnottomana ihmisenä, kyseenalaistan järkevän päätöksenteon tekemisen ihmiseltä jota rajoittaa joku uskonto, lahko tai muu vastaava uskomus. Tämä asia on kuoliaaksi vaiettu asia Suomalaisessa politiikassa, ja toivoisin siihen suurempaa avoimmuutta tulevissa vaaleissa. Jonkun olisi hyvä nostaa asia esille, kuka on Lestadiolainen, Kristitty, Katolilainen, Muslimi..Ym.. Ym.. koska silloin voi äänestäjä jo jotain aavistaa henkilön arvomaailmasta.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat