Liike Nyt haluaa kaataa hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen – Allekirjoita adressi!

Allekirjoita adressi täällä!

Uudistus ei ole vastaus jälleen kerran esille nousseisiin vanhusten hoivan vakaviin puutteisiin ja ongelmiin. Yksityiset yritykset rahastavat ikäihmisten hoidolla ja työtä tekeviä käsipareja on aivan liian vähän. Hoitotyötä tekevät ihmiset. Eivät robotit tai järjestelmät. Hallituksen sote-uudistus avaa yksityiselle sektorille yhä laajemmat markkinat sosiaali- ja terveyspalveluissa ja siirtää vastuuta yhä enemmän omavalvonnan piiriin, joka on nykyiselläänkin pahasti pettänyt.

Hallituksen uudistus on ollut jatkuvassa vastatuulessa, ja se on edelleen perustuslakivaliokunnan käsittelyssä, kun istuvan eduskunnan työaikaa on jäljellä alle seitsemän viikkoa. Uudistukseen on käytetty valtavasti aikaa ja rahaa, mutta silti siinä on ollut toistuvia puutteita ja perustuslaillisia ongelmia. Uudistuksella hallitus kertoo tavoittelevansa merkittäviä säästöjä sote-sektorilla. Talouspolitiikan arviointineuvoston tuoreen arvion mukaan uudistuksen kustannussäästöt ovat epävarmoja, jolloin niiden käyttäminen uudistuksen perusteena on kyseenalaista.

Maakunta- ja sote-uudistuksessa on perimmiltään kyse keskustan himoitseman maakuntiin perustuvan hallintomallin ja kokoomuksen ajaman valinnanvapauden läpirunnomisesta ja erinäisten intressiryhmien lobbauksesta. Tämän kaiken keskellä asiakas on jätetty paitsioon. Hallituksen sote-malli on paitsi järjetön ja vaikeasti hallittavissa niin myös epäselvä mitä tulee omaan perustuslakiimme ja EU:n valtiontukisääntöihin.

“Maakunta- ja soteuudistuksessa on kyse kokoomuksen ja keskustan lehmänkaupoista eikä sillä ole mitään tekemistä ihmisten edun kanssa. Esityksen kustannukset ovat jo nyt kasvaneet häpeällisen suuriksi ja tulevasta ei edes tiedetä. Kun miettii, mitä niillä rahoilla olisi voitu tehdä lasten ja nuorten hyväksi, tulee surullinen olo. Nämä ihmiset eivät joudu edes vastuuseen haaskatuista verorahoista”


-Kansanedustaja Hjallis Harkimo

Liike Nyt on tänään 30.1.2019 tehnyt adressin hallituksen järjettömän sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseksi. Liike haluaa estää keväällä eduskunnan päätettäväksi tulevien sote-lakien etenemisen. Pysäytetään sote! Ota kantaa ja allekirjoita adressi.

Liike Nyt järjesti kesäkuussa 2018 yli 10 000 vaikuttajansa keskuudessa äänestyksen hallituksen sote-esityksestä. Vaikuttajista 4089 äänesti hallituksen sote-esitystä vastaan ja 561 hallituksen sote-esityksen puolesta. Äänestystuloksen velvoittamana Liike Nyt valmisteli yhdessä asiantuntijoiden kanssa oman sote-mallin, jonka Liikkeen vaikuttajat hyväksyivät 91 % enemmistöllä.

Liike Nytin sote-mallissa terveyskeskukset liitetään nykyisiin sairaanhoitopiireihin, sosiaalitoimi jää kunnille ja lääkärikäynnin Kela-Korvausta nostetaan merkittävästi. Uudistuksen myöhemmässä vaiheessa sairaanhoitopiirien valtuusto valitaan vaaleilla ja sairaanhoitopiireille myönnetään verotusoikeus. Lue lisää sote-mallista täältä.

 • Näin se on; “Esityksen kustannukset ovat jo nyt kasvaneet häpeällisen suuriksi ja tulevasta ei edes tiedetä. Kun miettii, mitä niillä rahoilla olisi voitu tehdä lasten ja nuorten hyväksi, tulee surullinen olo. “

 • Ei ole lainkaan järkevää kaataa Sotea. Tämä ei ole rakentavaa. Mene taas 10 vuotta eikä mitään muutu. Ihmiset ei koe sellaista rakentavanna että yrittää kaata tämä iso uudistus. Se tulee kostaantumaan jos yrittää kaataa Soten. Parempi hake yllätyksiä ja kääntää se tueksi viime tipassa, siittä uskottavuus tulee.

  • Hei! Vaikka hallituksen sote- ja maakuntauudistus kaatuisi, suunnittelutyö ei mene hukkaan. Sitä voidaan hyödyntää nykyisen terveydenhuollon kehittämisessä. Läpi mennessään hallituksen sote- ja maakuntauudistus tuo valtavat lisäkustannukset, vaikka asiantuntijatkin ovat epäileväisiä hyödyistä.

   • Näin on, työ ei ole ollut turhaa, vaan nimenomaan tarpeellista.

    Eikös tässä vaiheessa olisi järkeä teettää esimerkiksi ryhmätöinä eri tieteenalojen opiskelijoilla vaikkapa SWOT -analyysejä ja vastaavia sote-uudistuksesta.

    Siten, että ne olisivat luettavissa ennen sote-äänestystä. Tällöin voitaisiin todeta, että kaikilla ollen sama ymmärrys asian vakavuudesta, niin kuka äänesti mitenkin.

 • Liike Nyt. Huomionarvoista teidän mallissa on, että sosiaalitoimi jäisi kuntien harteille. Tämän päivän ongelmat johtuvat hyvin pitkälle siitä, ettei pienet kunnat pysty hoitamaan asioita kunnolla ja luovutetaan hoito ilman valvontaa ulkopuolisille toimioille.

  • Kuka tarvitsee pieniä kuntia (valtuutetutko?) Kuntauudistus samalla toimeen heti.

 • Soteuudistusta ovat laajasti työstäneet, pitkään ja hartaasti. Aina kaikki maksaa se on selvä. Viime vuonna oli maata kattavat Soteuttamo-kiertueet, jossa ensin kuultiin kuntia, kaupunkeja ja maakuntia. Toinen kierros Soteuttamo2 oli hyvinvoinnin osaajille ja tämä hyvin järjestetty päivä oli myös useissa kaupungeissa. Kaikki esiteltiin suunnitellun soten mukaisesti. No ainakin osapuolilla on tieto miten homman on kaavailtu toimivan. Osallistuin yksilöllisen lääketieteen edustajana jälkimmäiseen päivään ja mikäli asiat menisi niin kuin esitettiin mikään muu malli ei paremmin voisi toimia. Niin se piti loistavasti toimia yksityistetyt vanhustenhoidotkin kunnes pamahti uutiset kehiin. Sote on niin iso ja kallis koko kansaa koskettava operaatio, että siihen varatut verovarat pitää pystyä varmuudella suuntaamaan oikein, – ei roopeankoille kiillotettavaksi. Kuka sallii sotetoimijat joiden verotulot valuvat paratiiseihin, tietää sen jo etukäteen ettei tuon mallin päämäärä kansan etu ole.

  Tämän vuoksi äänestin ei

 • Oikealla asialla ehdottomasti! Sote nurin!

 • Pienissä kunnissa ei riirä osaaminen sosiaalitoimen erityisiin palveluihin, yksinään työskentelevä sosiaalityöntekikä ei voi hallita kaikkia asioita vammaispalveluista päihdetyöhön, lastensuojeluun, perheoikeudellisiin palveluihin jne. Laatu työn jäljessä vaihtelee paljon, palveluja myönnetään er perustein riippuen missä asut. Ehdottamanne malli kaipaa kyllä korjaamista! Ei todellakaan paranna nykyisiä palveluja ja niissä olevia puutteita.

 • Hyvä Hjallis
  kun ehdit avuksi ?

  • Nyt vaan Pöhinää rutkasti kehiin. Hyvä Harkimo!

 • Mielstäni Sotea ja maakuntia ei tarvita, vaan homma hoituu nykyisten sairaanhoitopiirien pohjalta hyvin. Niitähän on kaksikymmentä ja ne tuottavat kansainvälisestikin mitattuna korkealaatuista palvelua.
  Maakunnissa ei ole senkään vertaa järkeä. Pari pienintä olisivat väestöpohjaltaan alle 100 000 ja niitä suurempia kaupunkejakin on Suomessa yhdeksän. Mikäli maakunnat toteutuisivat niin niiden tulisi mielestäni noudattaa nykyisten Aluehallintovirastojen rajoja ja määrä oli siis kuusi.
  Kuntien kohdalla tulisi mennä samaan kuin eteläinen naapurimme Viro, jossa vuonna 2017 säädettiin lailla kuntien minimiväestöpohjaksi 5000.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat