Liike Nytin eduskuntavaaliehdokas sitoutuu istumaan vain yhdellä vaaleilla valitulla pallilla

Liike Nyt kysyi ihmisiltä neljästä eri kriteeristä, joita Liike Nytin eduskuntavaaliehdokas sitoutuu noudattamaan. Tässä juttusarjassa kerrotaan äänestystulos jokaisen kriteerin osalta sekä syvennytään aiheeseen. 

Kysyimme pitääkö Liike Nytin ehdokkaan sitoutua istumaan vain yhdellä vaaleilla valitulla pallilla. 79 % kyselyyn vastanneista äänesti sen puolesta, että ehdokkaan tulee sitoutua istumaan vain yhdellä vaaleilla valitulla pallilla. 

Tänä päivänä luottamustehtäviä hoitavilla kansanedustajilla on ongelmallinen kaksoisrooli. Useampi kuin neljä viidestä, 82 prosenttia istuvista kansanedustajista on kunnanvaltuutettuja ja osuus on kasvanut 20 vuoden ajan. 

Myös 29 kansanedustajaa toimii kuntien tärkeimmillä vastuupaikoilla valtuustojen tai kunnanhallitusten puheenjohtajina ja lukuisat kansanedustajat toimivat kunnanhallituksissa, kuntayhtymien valtuustoissa ja hallituksissa sekä muissa kuntien, kuntayhtymien, kuntien yhtiöiden ja säätiöiden luottamuselimissä. 

EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto kirjoituksessaan toteaa, että kuntapuolue on eduskunnassa merkittävä poliittinen voimatekijä. Kansanedustajia yhdistää velvoite ajaa kunnan asiaa. Tällöin on haasteellista asettua sellaisia uudistuksia vasten, mitkä ovat oman kunnan intressiä vastaan.

Kansalaisen etu joutuu koetukselle silloin, kun vastakkain ovat kuntatoimijoiden ja kansalaisen sekä yksityisen yhteisön edut. Esimerkkinä tästä on sote-uudistus. EVAn raportissa Bo-Erik Ekström toteaa, että ”Erityisen tärkeää kansanedustaja-kunnanvaltuutetuille on luvata kuntien sote-työntekijöille jatkuvuutta, koska he ovat myös merkittävä äänestäjäryhmä. Kilpailusäädöksiä saatettaisiin siis kiertää, koska poliitikoilla on kannustin vääristää kilpailua tai – mikäli mahdollista – suojata ”omat” yksikkönsä siltä kokonaan.”

Näyttää siltä, että suurien uudistushankkeiden toteuttaminen on lähes mahdotonta tämän tapaisten intressiristiriitojen vuoksi. Liikkeen yksi kuudesta periaatteesta on markkinatalous, ja se on toimiva tapa kehittää yhteiskuntaa, kunhan sen säännöt ovat reilut. Kunnassa tai eduskunnassa toimiva poliitikko ei halua menettää kunnissa työskentelevien äänestäjien ääniä. Onko tämä toimiva tapa kehittää yhteiskuntaamme?

Miksi tällaista maan tapaa pidetään yhä yllä? On toki hyvä, että paikallishallinnon osaamista eduskunnastakin löytyy, mutta äänestäjältä on tällöin saatu kaksi mandaattia: ajaa kunnan asiaa ja ajaa Suomen asiaa. 

Ruotsissa kunnallis- maakäräjä- ja valtiopäivävaalit järjestetään samaan aikaan. Ruotsin vaalilaki ei suoraan kiellä ehdokasta asettumasta ehdolle useammassa vaalissa, mutta puolueet huolehtivat siitä, ettei sama henkilö pyri sekä valtiopäiville että valtuustoihin. Merkityksellistä on se, että lainsäätäjillä ei Ruotsissa ole Suomen kaltaisia kaksoisrooleja. Tulisiko Suomessa kaikki vaalit pitää samana päivänä kuten Ruotsissa? Kansalaiset havahtuisivat sen kysymyksen äärelle, että kuinka uskottavan kuvan poliitikko antaa itsestään olemalla samaan aikaan ehdolla useassa vaalissa.

Jos liikkeen ehdokas valitaan kansanedustajaksi, hän sitoutuu luopumaan muista vaaleilla valituista paikoistaan välttääkseen intressiristiriitoja päätöksiä tehdessään. Tällä hetkellä poliittiseen kulttuuriimme liittyy isona ongelmana se, että tie kohti valtaa kulkee kuntapolitiikan kautta ja sen kanssa. 

Äänestäjä voi olla omistaja, potilas, kuluttaja tai rahoittaja. Hänellä on monta roolia ja aina hän on loppulaskun maksaja!

  • Olen asiasta samaa mieltä. Kannatan esitystä.

  • Laitatteko KAIKKIEN kyselyiden KAIKKIEN kohtien tulokset avoimesti esille, kiitos! Nyt tulokset hautautuneet blogipostauksiin, eikä jakaumia/vastausmääriä ole esillä. Oletan että liikkeen tavoitteena on toimia avoimesti ja läpinäkyvästi?

  • Logiikka on ok, mutta tässä tilanteessa pitää kuluva kausi saada jatkaa kaikissa elimissä mihin on aiemmin valittu, sillä muuten äänestäjät pettyvät.

  • Pienissä kaupungeissa Liike Nyt tulee kärsimään äänten menetyksen kuntatasolla, jos paikkakunnan “ääniharava” ei voi olla oman kunnan valtuustovaaleissa. Kukaan ei voi hänen äänisaalistaan korvata ja näin menetämme vaikutusvallan kunnassa!

    • Niinpä, mutta kuntavaaleihin on vielä aikaa… Silloin vasta on ns. valintojen aika. Nyt on tärkeintä saada kevään eduskuntavaaleissa mahd. paljon ääniä Liike Nytille ja siten myös kansanedustajapaikkoja.

  • Hiukan onkin hesalaisena hämmentänyt, että Mirita Saxberg, H:gin kaupunginvaltuusto, on Nytin ehdokkaana ja erityisesti hänen valtuustoa koskevat postauksensa. Kumman pallin hän valitsisi jos menisi läpi? Tosin ymmärrän hyvin, että häntä tarvitaan tänä keväänä keräämään ääniä uudelle Liike NYT:lle, mikä tietysti hyvä asia!

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat