Sote on malliesimerkki siitä, mikä suomalaisessa päätöksenteossa on vikana

Sote jakaa mielipiteitä. Tilanne on eduskunnassa täpärästi fifty-fifty sen suhteen, meneekö hallituksen maakunta- ja soteuudistus läpi.

Liike Nytin sote-kanta on ollut selvä jo pari kuukautta. Silloin julkaisimme oman ehdotuksemme.

Liike Nytin ehdotuksessa keskeistä on koko mallin vaiheistus. Tämä tarkoittaa mm. sen hallittavuutta. Ehdotuksemme tausta-ajatuksena on myös se, että se ei vaadi suuria tai nopeita mullistuksia, mutta samalla ehdotuksessamme on selkeä kehityssuunta. Myös valinnanvapaus toteutettaisiin vaiheittain, jotta samalla mahdollisista virheistä pystytään oppimaan.

Miten Liike Nytin omaan sote-malliin päädyttiin?

Äänestimme kesäkuussa 2018 sen suhteen onko nykyinen hallituksen ehdottama sote-malli kannatettava vai pitäisikö Liike Nytin työstää oma ehdotus sotesta.

Saimme yhteensä 4650 ääntä ja tulos oli selkeä: tarvitsemme uuden sote-mallin nykyistä suomalaista terveydenhuoltoa kehittämällä.

Tämän jälkeen aloimme haastatella asiantuntijoita, joihin kuului mm. terveyden- ja sairaanhoidon asiantuntijoita sekä johtoa, lainsäädännön- sekä yksityisen/julkisen talouden osaajia. Mallia on myös kommentoinut useampi valtiosääntöoikeuden professori.

Yksityiskohtia kehitettiin liikkeen vaikuttajilta ja asiantuntijoilta saatujen palautteiden perusteella. Keskustelujen ja kommenttien, sekä asiantuntijanäkemysten pohjalta rakensimme oman sote-ehdotuksen.

Ehdotuksen valmistuttua, äänestimme siitä nettiparlamentissamme, missä 91% äänestäjistä (N=1490)  äänesti sen suhteen, että Liike Nytin ehdotus on hyvä ja meidän tulisi viedä sitä eteenpäin.

Karoliina Kähönen (Liike Nytin yksi perustajista ja tohtorikoulutettava) kommentoi ehdotustamme seuraavasti:

“Ehdotuksemme on paljon yksinkertaisempi ja sen isoin eri ehdotettuun on se, että se on vaiheistettu. Eli se pohjautuu kokeilukulttuuriin”.

Tämä tapa, miten sote-ehdotuksemme muodostui on yksi esimerkki siitä, miten Liike Nyt kuuntelee suomalaisia konkreettisesti ja työstää äänestysten perusteella omia malleja ja ehdotuksia.

Ensin kuuntelemme ihmisiä, sitten toimimme

Yksi tärkeä etappi tällä Liikkeen sote-matkalla on ollut se, että kansanedustaja Maria Lohela siirtyi Liike Nytille tällä viikolla.

Lohela ilmoitti samalla, että hän haluaa äänestää sotea vastaan, koska ei voi allekirjoittaa nykyistä hallituksen ehdotusta. Hän kommentoi tätä seuraavasti: “En voi hyvällä omallatunnolla tukea sote-uudistusta. Havahduin miettimään, mitä me oikein olemme täällä tekemässä.

Marian päätös sai paljon kannustusta eri tahoilta. Esimerkiksi Jan Vapaavuori lähetti Marialle virtuaalisen kukkakimpun Twitterissä.

Maria Lohelan siiryminen Liike Nytille tarkoittaa sitä, että olemme yhden askeleen lähempänä sitä, että sote on kaatumassa. Arvioiden mukaan tarvitaan vain yksi kansanedustaja lisää, joka enää vastustaa sotea ja nykyinen sote ei toteudu.

Se, että ne kaikki työtunnit mitä soteen on käytetty, valuvat hukkaan, on toki harmillista. Mutta jos ehdotus ei ole hyvä, ei sitä ole syytä kannattaa vain hukkaanheitettyjen tuntien takia.  

Suomalainen päätöksentekoprosessi on rikki

Tämä on valitettava esimerkki myös siitä, että hallituksemme ei kykene tekemään päätöksiä. Sote on ollut jo usean hallituksen agendalla.

Karoliina Kähönen kuvailee tilannetta seuraavasti: “Kerta toisensa jälkeen jonkinlainen valuvika ajaa hallituksia pysähdyksiin ja tekee uudistamisen mahdottomaksi. Sote on tästä räikeä esimerkki.”

Eduskunnassa istuu 80 % kansanedustajaa ns. “kahdella pallilla” ja tämä on yksi suuri syy siihen, että ei pääse syntymään isoja rakenneratkaisuja. Tästä syystä meillä on myös Liikkeeseen otettu ehdokaskriteeri, jonka mukaan kansanedustaja voi istua vain yhdellä pallilla.

Nykyinen päätöksentekomallimme ei selkeästi toimi ja Suomeen kaivataan uudistusta.

Uskon, että me Liike Nytissä olemme tarjoamassa ratkaisua parempaan ja demokraattisempaan päätöksentekoon. Ja tämä on myös yksi iso syy siihen, miksi lähdin mukaan perustamaan Liike Nytiä.

Alla pääset kuuntelemaan sotesta lyhyen ja kevyen podcastin, jonka nauhoitimme Karoliina Kähösen kanssa.

Kuuntele podcast täältä.

  • Hei taasen,kuuntelin sauna keskustelun.Itse en äänestänyt Liike nytin ehdotuksen äänestyksen puolesta.Se kyllä sivuaa omaa mieli pidettänikin aika paljon.Muistaakseni ehdotin resussien lisäämistä nykyiseen terveydenhuolto palveluun.Neuvoloita ei mielestäni tarvitse ns.sorkkia yhtään ,sitten omien kokemuksieni takaa n.40 v.sitten.Näyttävät kulkevan ajassa.Vanhusten puolesta on huoli.Kunniotan Lohelan näkemystä,tosin aika huolestuneena.Tällaistako tämä tosiaan on, sulle mulle systeemiä?Kai se pitää paikkansa.?Yhäkään ei ole selvinnyt mitä sote (nykyinen ) pitää sisällä?Oma käsitys/kokemus :Tk:n akuutti ja päivystyksiin lisää lääkäreitä!!.Kai sekin on jo aikalailla selvillä, milloin esm.on ruuhka aikoja.Taka päivystyksiä lisäämällä,eiköhän tuokin järjestyisi.Jos sitä rahaa on kerran mitä käyttää??Uusia sairaaloita nousee koko ajan ,ympäri Suomea.Eiköhän ne ole ymmärretty
    suunnitella trpeeksi hyvin ,et rahaa säästyy sieltäkin?Sosiaali puolesta en osaa sanoa mitään.Eiköhän sielläkin ns.juurisyihin puuttumisessa ole aika suuri merkitys???

  • Hei! Äänestäisin hallituksen sote ehdotusta vastaan. Samoilla linjoilla Liike nyt, ehdotuksen kanssa. Millä tavoin säästettäisiin paljon hallituksen varoja ja aikaa. Olen paljon seurannut eduskunnan istuntoja vuosien aikana. Minun mielestä suora ja täysi valta ottaa kansalaiset mukaan patti tilanteessa olisi välttämätöntä. Säästettäisi rutkasti rahaa ja aikaa. Eli jos hallituksessa käyty asiaan ei saada yksimielisyyttä demokratia tekee sen äänestämällä. Demokratian päätös tulee pitää 100%. Ideana on se että kansanedustajat eikä hallitus tule tekemään enää kaikkia päätöksiä vaan saadaan aktivoitua kaikki mukaan. Tämä tulee nostamaan nuorten halua liittyä politiikkaan ja vaikuttamiseen. Jokainen meistä haluaa saada äänensä kuuluville.

    Terveisin

    Markus Kaija
    “pizzachef”

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat