Suomi nousee ja kaatuu käsi kädessä koulutuksen kanssa

Suomalaisessa puoluepolitiikassa on tapana varmistaa, ettei yksikään vaikuttamisyritys jää rankaisematta. Valtaa käyttävät puoluepoliittiset eliitit kyllä puhuvat kauniisti osallistumisesta ja vaikuttamisesta, mutta kun yli 53 tuhatta suomalaista korottaa ääntänsä puolustaakseen koulutusta, lyövät poliitikot nuorilta ilmat pihalle ensimmäisen tilaisuuden tullen. Kansalaisten osallistuminen kiinnostaa poliitikkoja vain vaaleissa, kun pelissä on oma työpaikka.

Kansalaisaloite on ainoa keino, jolla voi vaikuttaa vaalien välillä. On päättäjien vastuu huomioida itse asia, eikä takertua muotoseikkoihin. On suomalaisen demokratian halventamista, että poliitikot hylkäävät kansalaisaloitteen muotoseikkoihin vedoten. Jos edes oikeusministeriön lainoppineet eivät saa muodollisuuksia kohdalleen, miten sitä voidaan odottaa tavallisilta suomalaisilta? Tämä on väärin.

Kansalaisaloitteen kunnia on palautettava ja ihmisten ääni kuultava. Koulutus ja sivistys ovat demokratian kulmakiviä, eikä koulutus saa jäädä taustasta kiinni. Koulutusmahdollisuuksia eriarvoistamalla rajataan päätöksenteko yhä pienemmäksi tiivistyvän eliitin etuoikeudeksi. Nykyjärjestelmässä jopa yli 53 tuhannen suomalaisen vaikutusyritys voidaan ohittaa olkia kohauttaen. Siksi meidän tulee löytää uusia tapoja vaikuttaa. Politiikan tekemisen kulttuuria on muutettava, ja kansalaisille annettava mahdollisuus osallistua muutenkin kuin muodollisesti. Suoran vaikuttamisen mahdollisuuksia edistämällä ei muutos tule jäämään muodollisuuksista kiinni.

Meillä on jo nyt Suomessa yli 70 000 syrjäytynyttä nuorta, mikä on anteeksiantamatonta. Lukio- tai ammattikoulun tutkinto on tärkein asia, joka auttaa nuoria pysymään kiinni yhteiskunnassa. Suomi nousee ja kaatuu käsi kädessä koulutuksen kanssa. Siksi maksutonta koulutusta pitää edistää ja yli 53 tuhannen ihmisen vaatima selvitys on aloitettava. Sitä on demokratia.

 • Olen itse pääasian osalta täysin samaa mieltä. Aloitteen pysäyttäminen osoittaa vain lyhytnäköisyyttä ja vahvistaa nuorten käsitystä politiikan irrallisuudesta ihmisten arjesta. MUTTA. Yhtälailla tulisi Liike Nytin puututtava oppimateriaalien tuottamisessa vallitsevaan monopolistiseen tilanteeseen. Järjestelmässä tekevät tuottavaa yhteistyötä kustantajat, opettajat, kuntien opetustoimi ja opetushallitus, jossa kustantajat (Otava ja SanomaPro) pyrkivät lobbaamalla mahdollisimman korkeaan oppimateriaalien vaihtumiseen/kiertoon.
  Toisen asteen kannatettavan maksuttomuuden rinnalle tulisi saada mekanismi, jossa siihen tehtävät veropanostukset eivät valu suoraan kahden kustantajan tuloiksi.

 • Ihan hyvä kommentti. Mutta on myös asioita mitä muuta Suomen pitää hyväksyä. Itse työškentelen todella kansainvälisessä työssä. Keskustelen työkavereitteni kanssa paljon. Heillä monilla on todella kovat koulupaperit omasta maastaan . Suomalaiset työnantajat eivät hyväksy heitä töihin koska heillä ei ole Suomessa hyväksyttyjä papereita. Puhun siis ihan diolomitason insinööreistä ja finanssialan ekonomeista. Suomessa he kelpaavat vain siivoojiksi ja tiskareiksi. Heillä on todella kovat näytöt papereissa, mutta ei kelpaa kun ei ole suomalainen nimi.. Apua onko suomalaiset yrittäjät Rasisteja. Itse aioin laittaa yritykseni pyörimään nyt ja kerätä tuon kansainvälisen ahkeran joukon ja näyttää osaamiseni eli johtamisen. Meillä on osaamista sadoilta eri aloilta ja tehdään työtä Suomessa ja Verot maksetaan SUOMEEN.
  Kaijan Perineo Oy
  Markus Kaija
  [email protected]
  0451032182

 • Kyllä olen samaamieltä suomi kaatuu koulutukseen , itse lähtisin muuttamaan koulutusta ja heti ammattikoulutus on kaiken pohja jos sillä on etäopiskelua viikko per/kk jotain on pielessä samoin ollaan työharjoittelussa 3kk per/lukukausi siis lähes vuosi kunnon opiskelusta pois ei ihme että porukka syrjäytyy ja kunnolla.
  Opiskelu täytyy muuttaa niin että kolemessa vuodessa opiskellaa se ala mitäopiskellaa uusilla työskentely menetelmillä ja laitteilla jotta ollaan valmiita työelämään ei työn antaja kouluta enään mitään se kerää hillot töistä omaan taskuun , suomi tarvitess tyän tekijöitä mutta valmiita osaajia siksi ammattikouluon perustettu.
  Itse esitä suunnittelu voidaan tuoda yliopistoista ammattikouluun tällä hetkellä cad osaajista on huutava pula lue (tietokone avusteinen suunnittelu) tämä on ainoa tie saada niitä riittävästi ja nopeasi sekä muunto kouluttaa työttömistä työttömät haluaa opiskella kun siihen annetaan mahdollisuus ja raha se on tulevaisuuden tae ammattikouluille pitää saada riittävät resurssit välikädet pois viemästä rahaa liikaa aktiivi mallikoulutuksia joilla ei tee mitään työ on mikä pitää ihmisen teveenä ja hyvivoivan aktiivimalli sairastuuttaa kaikki.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat