Jan Österlund #490: Rakenteellisen korruption jäljillä

Rakenteellisen korruption jäljille pääseminen vaatii dekkarityötä, mutta olenhan entiseltä ammatiltani rikostutkija. Sanotaan, että valtiolla on hyvä olla, ei tarvitse pelätä YT neuvotteluja tai jäävänsä työttömäksi. Laki pitää siitä huolen. Palkka juoksee ja jos olen vielä hyvää veliä niin urakiitokin on turvattu samoin kohtuullinen palkkaustaso ja lomaoikeudet. Palkkatyö on siis kannattavampaa ainakin valtion leivissä, kuin lähteä yrittäjäksi. Selvä kuitenkin on se, ettei koko kansa voi syödä valtion leipää vaan vastaavia kannustimia tarvitaan yksityiselle sektorille. Tosin julkisen sektorin työpaikkojen kasvaessa, myös BKT kasvaa – näitä tilastokeskuksen lukuja olisi itsekunkin hyvä hiukan tutkiskella.

Kuka tarjoaa yksityisen sektorin työpaikat?
 

Yrittäjät tietenkin, tai ainakin suuryritykset ja yritykset joilla on varaa palkata henkilökuntaa. Toki itsenäisenä pienyrittäjänä voi elättää itsensä, vai voiko? Olet varmaan usein törmännyt sanaan norminpurku, mutta oletko koskaan törmännyt niihin normeihin, joita tulisi purkaa?
 

Yrittäjän normiviidakko – pienyrittäjän painajainen

Systeemiä on rakennettu pitkään ja huolella niin monimutkaiseksi viimeisten kymmen vuoden aikana, että yrittäjän on lähes mahdoton selviytyä sovellettavasta normistosta ilman lisätyövoimaa. Yrittäjän sovellettavaksi tarkoitettuja lakeja on säädetty niin paljon, että voidaan jo puhua viidakosta, josta selviytymiseksi tarvitaan omat viidakon lait. Vaalitkin on muuten by the way just tulossa, parhaat taisteluthan käydään yrittäjien äänistä, luvaten heille monen moisia tutkittuun tietoon perustuvia kannustimia yrittämiseen. Varmaan joitakin lupauksia jopa pidetään, ainakin näennäisesti, jotta ensi vuonnakin saataisiin yrittäjien ääniä omaan puolueeseen. Säädetään varmaan pari uutta lakia, joilla sitten näitä näennäisesti tehokkaita kannustimia yrittäjille yhteiskuntaan saadaan. Tosiasiallisesti pienyrittäjän näkökulmasta hienoksikin todettu ja koettu kannustin, ei ole muuta kuin yrittäjän normiviidakon kasvattamista.

Helppohan suuryrityksen on, kun on työvoimaa

Suomi on liian pieni kansakunta, että systeemi toimisi pelkästään Suomen sisällä, siksi tarvitaan vientituloja. Kuitenkin norminsääntelyä, sertifiointeja ja erilaista kontrollia on rakennettu sinnekin. Voisi sanoa ei ole helppoa suurillakaan. No kuka sitten tästä systeemistä hyötyy? Sanopa sinä se, ei ainakaan Suomi ja sen kansalaiset, päin vastoin. Miksi kukaan tätä haluaisi. Ei tällaiset normiviidakot itsestään synny, väitän, että tämä on tarkoituksella rakennettu. Pieni ei voi ponnistaa isojen pelikentille, kun isojenkin kentällä pelataan uudet kasvuyritykset keinoja kaihtamatta pihalle. Miten?
 

Minäpä kerron miten

Nostamalla muutamia konkreettisia esimerkkejä esille. Aloitetaan vaikkapa valtakunnallisesti merkittävistä rakennusyrityksistä ja suurien kauppakeskusten ja aluehankkeiden teosta sekä alueiden jakoperusteista. Viimeisin hanke on Garden Helsinki alueen kehittäminen Eläintarhan herkälle alueelle.

Niitä dekkaritaitoja tarvitaan

Kuka istuu milläkin pallilla ja kuka osallistuu päätöksentekoon? Kunnat päättävät miten rakennuspaikat jaetaan ja kaikkihan me tiedämme, että rakennusalan suuret toimijat ovat yhteistyössä kuntien kanssa. Organisaatioiden henkilöillä on helppo yllä pitää vallan tasapainoa sopuisasti sitä jakamalla yhteistyössä kuntien valtuustoissa tai hallituksissa. Kun saman aikaisesti istutaan tällaisten organisaatioiden päättävillä palleilla ja jaetaan maata ja kaavoitusoikeuksia kuntien valtuustossa tai osallistutaan muihin yhteiskunnallisiin luottamustehtäviin jäävät pienyrittäjät auttamattomasti kakkosiksi. Tämä sama malli on monistettu esimerkiksi nyt vaalien alla uutisotsikoissakin esille nousseella hoiva-alalla ja kaikkialle, missä vain voidaan tavoitella omaa etua.
 

Eikä tässä vielä kaikki

Tutkittavaa riittää, jos haluaa päästä rakenteellisen korruption jäljille. Kysymys kuuluu, kuka on se honttitontti, joka siihen ryhtyy ja pystyy. Minä väitän, että kansa. Suomen kansa kun vain tietäisi ja olisi kiinnostunut politiikasta niin jokainen meistä olisi itse se muutos, jonka haluaa nähdä. Silloin ja vain silloin tämä rakenteelliseksi korruptioksi tituleerattu korruptio eli maan tapa, tulisi tiensä päähän.
 

Sä päätät

Millaisessa Suomessa haluat yrittää tienata elantosi, toteuttaa elämän suuria ja pieniä haaveita ja voida hyvin. Pienyrittäjän näkökulmasta kannattaa lähteä liikkeelle nyt, jos unelmoi kasvuvoimaisesta yrittäjyydestä, toivoa ja potentiaalia tarjota tulevaisuuden työpaikkoja ja kuin myös ottaa oma osuutensa vientituloista suuryritysten rinnalla.

Jan Österlund, tietohallintopäällikkö, Uudenmaan vaalipiirin ehdokas numerolla 490

https://liikenyt.fi/ehdokkaat/jan-osterlund/

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat