Juhani Lundén #245: Tuulenhalkaisijana Tampereella

Lasse Oksanen oli aamulla tuonut Tampereen Keskustorin maalaismarkkinoille vaaliteltan Liike Nytin käyttöön. Ensimmäistä kertaa elämässäni aloin tehdä vaalityötä kaupungin vilinässä.

Mieliinpainuvinta oli huomata kuinka valtavan syvää ja laajaa on maahanmuuttajiin kohdistuva viha. Olin nähnyt Tampereen katukuvan viime vuosien muutoksen, mutta silti yllätyin. Viha oli armotonta. Kaikki oli mamujen vika. ”Ne kuule ajelee bemareilla, uusimmat älykännykät koko ajan korvalla ja sossu maksaa laskut!” Ohitseni käveli joku sellainenkin, jolla oli maahanmuuttajiin toinen näkökulma, mutta puheisiin he eivät tulleet. Miksi eivät? Todennäköisesti siksi, että he kokivat tilanteen samoin kuin minä siinä torin viimassa: on vaikeaa olla eri mieltä enemmistön kanssa.

Kun ilmastonmuutos vielä etenee, niin meillä on Euroopan porteilla miljoonia pakolaisia. Kymmeniä kertoja enemmän kuin mitä tähän mennessä olemme nähneet. Siihen pitää varautua. Eurooppa on muuten kohtuullinen projekti, mutta ulkorajat ja niiden vartioiminen jäivät miettimättä. Ei voi ajatella, että kansa pitäisi Eurooppaa kotinaan, jos rajat vuotavat. Ei voi ajatella rajat ylittävää Euroopan kansojen ystävyyttä ja yhteistyötä, jos muutama rajamaa saa pakolaistulvan kontolleen ja toiset kieltäytyvät turvapaikan hakijoiden vastaanottamisesta.

Eräs ohikulkija sanoi kannattavansa systeemiä, jossa puolueet heitetään romukoppaan ja Arkadianmäelle valitaan vain joukko viisaita miehiä. Tässähän hullu ajatus! Melkein yhtä hullu kuin se, että koska populismi nousee tietämättömyydestä, niin äänioikeuden saamiseksi pitäisi läpäistä yksinkertainen tentti. Halusin sanoa jotakin hänen väitettään vastaan, koska uskoin, että hänen ideaansa ”viisaista miehistä” olisi voinut rakentavalla kritiikillä hioa paremmaksi, toimivaksi. Ettei kävisi niin kuin sotessa. Kepu ja Kokoomus unohtivat kuunnella kritiikkiä ja niin hukattiin neljä vuotta ja 200 miljoonaa.

Kukaan ei tullut kertomaan, miten säästöjä saadaan rakentamalla lisää hallinon portaita ja byrokratiaa.

Sotesta juttu torilla siirtyi usein Tampereen asioihin ja ratikkaan. Monen suusta sain kuulla, että poliittisen pelin tulosta sekin: kun yhdet sai rantatunnelin, toiset sai ratikan. Tämmöiset lehmänkaupat käyvät kalliiksi, joku sanoi.

”Uusi aina kiinnostaa”, sanoi vanha tuttuni, kun kerroin olevani Liike Nytin listoilla ehdolla eduskuntaan. Vaihteeksi jotain positiivista. Siihen mennessä ainakin kolme ihmistä oli ollut sitä mieltä, että ”eduskuntaan ei tarvita yhtään enempää pellejä”.  Vasta kolmannen pelle -kommentin kohdalla tajusin kertoa kuinka Italiassa ihan oikea koomikko rupesi politiikkaan ja hallitsee nyt yhtä maan suurimmista puolueista. Suora demokratia tuntui kiinnostavan ihmisiä, useat kuitenkin epäilivät nettiäänestyksen toimivuutta. Lupasin viedä terveisiä pääkallopaikalle.

Kaveri, jonka puserossa luki Ovaska, tuli juttelemaan. Sanoin, että näytät tutulta. Selvisi, että hän oli Kepun entinen puoluesihteeri. Politiikkahan on hauskaa. Kun vaan saataisiin kaikki mukaan!

Juhani Lundén, MMM agr. maanviljelijä, Pirkanmaan vaalipiirin ehdokas numerolla 245

https://liikenyt.fi/ehdokkaat/juhani-lunden/

  • Miksi jatkaa tota vanhan hallituksen huonolla matikkapäällä ‘keksimää’ sotesotkuun hukatusta rahamäärästä puhumista, 200 miljoonaa. Se on VVM arvio sen omista suorista kuluista. Muutamissa yhteyksissä asioista tietävät ovat lisänneet sivulauseessa, että siihen kuntien ja muu satsaus, muutama miljoona! Ei tämä ihan kaikista halvin lehmänkauppa ollut ja lehmäkin vielä kuoli.
    Itse en käy Tampereella torilla, jos käyn yleensä Tampereella, niin Hakametsän halllillla. Onneksi, koska itse en ole muutamaan vuoteen nähnyt täällä etelämpänä suunnatonta vihaa millään torilla. Mielenosoituksissa en käy, joyten taidan olla siinäkin suhteessa ummikko. Vielä muutama vuosi sitten, oli aika yleistä kaikenlainen pilottitakki, skinipoiken uhittelu. Olisivatkohan he jo aikuistuneet suurelta osin?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat