Ville-Matti Kuusela #146: Osallistu ihmeessä, sanoi poliitikko nuorelle. Me kerromme mihin ja miten.

Maaliskuussa eräänä perjantaina yli miljoona koululaista ainakin 122 maassa lakkoili ilmaston puolesta. Moninaisin tavoin aikuisten keskusteluissa ja kommenteissa lasten ja nuorten huolenilmausta on kuitenkin väheksytty, jota on ollut hämmentävää seurata. Selitykseksi on annettu murrosiän ehdottomuutta ja nuoruuden intoa. Nuorille on julkisessa keskustelussa vinkattu keinoja, joilla voi omassa elämässä kulutustaan tai mm. lentomatkusteluaan vähentää.

Nuoret ja lapset eivät kysyneet tätä. He pyysivät aikuisia kantamaan vastuunsa ja tekemään heti ja jatkossa sellaista politiikkaa, joka estää maapalloa uhkaavan katastrofin. Nuoret vaativat tekoja päättäjiltä ja aikuisilta, kuten kuuluukin, johon päättäjät ovat vastanneet mm. ehdottamalla, että mennään yhdessä istuttamaan puita. Häpeällistä.

Kun nuoret vaativat toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja päästöjen vähentämiseksi, niin poliitikon neuvo mennä mieluummin istuttamaan puita tai ostamaan vähemmän vaatteita, osoittaa typeryyttä ja on alentavaa kettuilua. Lapsilla ja nuorilla on oikeus ilmaista mielipiteitään ja tulla kuulluksi. Mikä on aikuisten, erityisesti poliitikkojen viesti nuorille, jotka haluavat muuttaa maailmaa?

Ei ihme, että nuoria on vaikea saada mukaan politiikkaan tai äänestämään. Viesti ilmastokeskustelusta oli selvä. Kuvaannollisesti poliitikot taputtavat huolestunutta mielenilmaisijaa päälaelle ja kyselevät, että eikös nykyajassa ole nasta juttu, että on kännykät ja tabletit, tai kehuvat, että kiva kun nuoret osallistuvat – mutta nämä asiat ovat aika isoja juttuja noin nuorelle.

Vaikka nuoret ovat kiinnostuneita vaikuttamaan omiin asioihinsa, puolueiden jäykät rakenteet eivät kolahda. Nuoret eivät äänestä, koska heitä kiinnostavia teemoja ei kampanjoissa saada esille kiinnostavasti. Vai voiko olla niin, kuten näyttää, että nuoret eivät ole kiinnostava kohderyhmä. Ehkä puolueet ovat laskeneet, että vaaliteemat ja markkinointi kannattaa keskittää ahkerasti äänestäville ikääntyneille, joita on määrällisesti eniten?

Montaa kertaa ei tällaista lyttäystä (jopa kieltoja mielenilmaukseen, kuten osassa kunnissa tehtiin), tarvitse tehdä, kun tapetaan nuoressa se kipinä, joka voisi johtaa esim. äänestämiseen tai muuhun tapaan ottaa kantaa. Se on harmi, sillä vain osallistumalla voidaan muuttaa päätöksenteon rakennetta ja muuttaa politiikkaa

Ville-Matti Kuusela, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, Hämeen vaalipiirin ehdokas numerolla 146

https://liikenyt.fi/ehdokkaat/ville-matti-kuusela/

  • Hyvä esimerkki oli,kun koulun Helmeen tuli lapseni (yläaste) koulun rehtorilta viesti kaikille,että “mikäli lapsenne osallstuu tuohon ilmastolakkoon, se on luvaton poissaolo koulusta”.
    No mitä tähän olisi vanhempana pitänyt tehdä? Olisit toiminut mitenpäin vain,niin huonoa esimerkkiä olisi näytetty lapsellemme.
    Melkoista syyllistämistä,kerrankin kun lapset ja nuoret ovat hyvällä asialla.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat