Kyösti Tuominen #190: Lapsilisien ostovoima on palautettava


Lapsilisien ostovoima on romahtanut 2000-luvulla. Yllä oleva taulukko kertoo karua kieltään. Lapsilisien ostovoima on heikentynyt voimakkaasti 90-luvun huippuvuosista. Jos vuonna 1994 nelilapsinen perhe sai vuoden 2015 hintatasossa yli 750 euroa, niin summa on kutistunut vuoteen 2019 mennessä 465 euroon. Prosenteissa ostovoimaa on menetetty lähes 40%!

Lapsilisien taso on luisunut suunnilleen vuoden 1993 tasolle, paikoin jopa alle sen. Vuonna 1994 lapsilisiin tehtiin korotus ja mm. alle 3-vuotiaiden erillisestä korotuksesta luovuttiin. Myös kotihoidontuen reaalinen arvo on laskenut.

Samaan aikaan Suomessa kauhistellaan syntyvyyden laskua ja tulevaa huoltosuhdetta. Miten saataisiin suomalaiset perheet hankkimaan lapsia? On selvää, että lapsiperheiden tuet vaikuttavat yhtälössä. Lapsi aiheuttaa aina kuluja, etenkin ensimmäisen lapsen hankinta on iso investointi; rattaat, pinnasänky, turvaistuin. Mahdollisesti isompi auto ja asunto.


Yhteiskunnan tukea perheille ei pitäisi aliarvioida. Jos ei muuta, niin se on symbolinen viesti mahdollisille tuleville vanhemmille; me arvostamme perheitä ja haluamme tukea niitä. Nyt sanoma tuntuu olevan ennemminkin kuin märkä rätti vasten kasvoja. Hanki lapsia ja saat tukea, jonka taso ja ostovoima on jossain 90-luvun alussa. Silloin bensakin maksoi alle 5 markkaa litra…

Nyt joku huutaa, mutta mistä rahat? Ja kuuluuko lapsilisä edes kaikille?

Jotta lapsilisä saataisiin ostovoimaltaan edes 2000-luvun alun tasolle, korotuksen pitäisi olla noin 30 euroa per lapsi per kuukausi. Ei ihan pieni summa siis. Olen laskenut sille tilastokeskuksen lukujen avulla summittaisen hintalapunkin, se olisi noin 360-380 miljoonaa euroa. Se on iso raha vuoden 2019 Suomessakin.

Suhteutettuna sosiaaliturvamenojen kokonaispottiin, joka on noin 70 miljardia, se on kuitenkin vain hyvin pieni osa. Eniten sosiaaliturvassa ovat lisääntyneet vanhuuteen liittyvät menot. Ja siitä päästäänkin siihen huoltosuhteeseen, eli syntyvyyteen ja tulevien työllisten määrään suhteessa eläkeläisiin.

Jotta syntyvyys saataisiin Suomessa nousuun, meidän pitää lähettää signaali siitä, että lapsia ja lapsiperheitä arvostetaan. Että me ihan oikeasti haluamme investoida lapsiin ja nuoriin.

Siksi lapsilisien ostovoiman palauttamista ei pitäisi nähdä vain kuluna, vaan nimenomaan investointina tulevaisuuteen. Suurimmassa osassa perheitä lapsilisät käytetään suoraan lasten hyväksi. Oli se sitten parempaa terveellisempää ruokaa, uudet vaatteet tai harrastusmahdollisuudet. Lapsilisien nostaminen auttaisi myös lapsiperheköyhyyden kitkemisessä.

Lupaan itse, mikäli eduskuntaan pääsen, tehdä töitä lapsilisän ostovoiman palauttamiseksi ja lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi.

Kyösti Tuominen, IT-myyjä, Varsinasi-Suomen vaalipiirin ehdokas numerolla 190

https://liikenyt.fi/ehdokkaat/kyosti-tuominen/

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat