Mirita Saxberg #270: ”Mä en syntynyt kultalusikka suussa”

Tiedätkö sen tunteen, kun kaikki energia menee siihen, että pärjää? Toisille rahan riittäminen on itsestäänselvyys. Mä pidän normaalina sitä, että toimeentulon eteen tehdään töitä. Homma ei nyt toimi, sillä ahkeruudesta huolimatta elämä voi olla selviytymistä päivästä toiseen. On tärkeää, että päättäjä ei elä poliittisen kuplan sisällä, vaan on arkea ymmärtävä inhimillinen ihminen. 

Haluan avata taustaani, jotta tutustumme paremmin. Tämä kirjoitus on mulle hyvin henkilökohtainen. Lukiolaisena en saanut opintotukea, koska kävin aikuislukiota ja mua ei katsottu opiskelijaksi. Tein koulun ohella töitä iltaisin ja öisin, mutta alle 18-vuotiaana siitä ei tienannut silti riittävästi. Menin kokopäivätöihin ja aloin opiskella iltaisin.

Ensimmäisten korkeakouluopintojen aikana perustin yrityksen. Maksoin ensiasunnon lainaa opintotuen turvin. Velkaannuin silti ja menetin luottotiedot, mutta tein töitä ahkerammin ja selvisin. Maksan edelleen takaisin tuhansien eurojen opintotukia, mutta mulla on nyt sijoitusasunto tulevaisuuden turvana.

Ennen äitiyslomaa laitoin noin 5000 euron säästöt siihen, että maksoin korotettua yrittäjän eläkemaksua. YELin perusteella määräytyvät sosiaalituet ja maksamallani minimimaksulla en olisi saanut elämiseen riittävää äitiysrahaa.

Toisen korkeakoulututkinnon aikana sain aikuiskoulutusrahaa vain reilu 500eur/kk. Yrittäjät voivat saada ainoastaan minimimäärän ja yritystuloja ei saa olla toissavuoden tuloihin suhteutettua rajaa enempää. Se jäi mulla noin 150 euroon, koska taustalla oli äitiysloma ja sen aikana ei edes yrittäjä saa työskennellä kuin viikonloppuisin.

Mulla oli takana tuore avioero ja pieni lapsi elätettävänä. Sain tukia vähemmän kuin mitä asuntolainaa piti kuussa maksaa. Kolmasosa kuukausituloista meni pelkkiin junalippuihin Vaasan yliopistolle, mutta monella kurssilla oli läsnäolopakko. Jatkoin yritystoimintaani salaa ja laskutin asiakkaita ystäväni yrityksen kautta. Hän lainasi mulle rahaa elämiseen opintojen aikana. Vasta opintojen jälkeen pystyin laskuttamaan tekemäni työt omalle firmalle. Oli pakko.

Pienenä mun unelmani oli tulla äidiksi ja isompana juontajaksi, opettajaksi ja kansanedustajaksi. Siksi opiskelin opettajaksi ja tein töitä päästäkseni juontajaksi. Siksi opiskelin hallintotieteiden maisteriksi ja menin töihin eduskuntaan. Siksi käytän nyt kaikki energiani ja säästöni päästäkseni kansanedustajaksi.

Mä en syntynyt kultalusikka suussa, mutta olen saanut ilmaisen koulutuksen ja rakastavan kasvatuksen. Olen elämälle hyvin kiitollinen. Sain kahdeksan vuotta sitten upean tyttären ja odotan nyt ensi kesän poikavauvaa. Mietit ehkä miten voin olla ehdolla eduskuntaan, kun olen raskaana. Tein töitä myös esikoiseni kanssa. Työn ja perheen yhteensovittamisen ei pidä olla hankala palapeli, vaan luonnollinen osa elämää. En imettäisi istuntosalissa, mutta ottaisin vauvan mukaan töihin.

En ole tottunut elämään sosiaaliturvan varassa, vaikka kannatan pienten lasten kotihoitoa. Ajan myös perhevapaisiin uudistusta, jossa isä ja äiti voivat keskenään päättää kumpi hoitaa lasta. Myös sinkkuvanhempien pitää saada valita kotihoito menettämättä oikeutta tehdä töitä. Työnantajia pitäisi palkita osa-aikatyön mahdollisuuksista ja lasten tarpeiden mukaisista joustoista. Työelämä on kuitenkin naiselle julma. Jos en pääse kansanedustajaksi, pelkään, että työsopimustani Liike Nyt -eduskuntaryhmän pääsihteerinä ei uusita äitiyden takia.

❤

Mä tiedän mitä arjen haasteet on ja miten niihin voi vaikuttaa. Pikkutytön unelman sijaan nyt mua motivoi politiikan tekeminen siksi, että Suomessa jokaisella olisi mahdollisuus saavuttaa omat unelmansa helpommin. Että jokaisella olisi mahdollisuus hyvään elämään opiskelun ja työn kautta. Jos uskot samaan, äänestä numero 270 

Vaalipäivä su 14.4.2019. Jos annat nyt äänesi mulle, voit vaikuttaa kanssani myös vaalien välillä. Tarjoan faktoihin pohjautuvia taustatietoja päätösasioista ja kysyn mitä mieltä olet. Se on Liike Nytin idea. Sun ääni mulle on ääni sulle itsellesi – meille.

Mirita Saxberg, opettaja, yksinyrittäjä, Helsingin vaalipiirin ehdokas numerolla 270

https://liikenyt.fi/ehdokkaat/mirita-saxberg/

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat