Liike Nyt -eduskuntaryhmän puhe hallitusohjelmasta 11.6.2019

Tänään tiistaina kello 12.00 alkaneessa täysistunnossa käydään keskustelu valtioneuvoston tiedonannosta koskien hallituksen ohjelmaa.

Liike Nyt -eduskuntaryhmän puheen pitää kansanedustaja, Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo.

Arvoisa puhemies!

Epäilin Suomen jääkiekkomaajoukkueen onnistumismahdollisuuksia kun se lähti MM-kisoihin. Joukkue ylsi uskomattomaan suoritukseen. Nyt epäilen Suomen hallituksen mahdollisuuksia. Sen ohjelmaan sisäänrakennetut oletukset ja toiveet eivät ehkä tule kestämään. Toivottavasti olen jälleen väärässä.

Pelataan kuitenkin kisat ensin ja annetaan uudelle hallitukselle mahdollisuus. Kehutaan ensin sen vahvuuksia. Oli hienoa, että osa hallitusneuvottelijoina toimineista puolueista kysyi omilta jäseniltään mielipidettä prosessin aikana ja myös prosessin lopputuloksesta. Näin ollen he osallistivat enemmän ihmisiä mukaan, minkä myötä saivat vahvemman tuen taakseen. Politiikka tarvitsee ihmisten ja päätöksenteon välisten uusien vuorovaikutusmenetelmien etsimistä ja kokeilemista. Politiikka on ihmisiä varten eikä toisin päin.

Tähän liittyen hallitus lupaa uudistaa myös parlamentaarisen komiteatyöskentelyn. Se vastaa tulevien vaalikausien suurten rakenne- ja muiden uudistusten valmistelusta. Tällainen komiteatyö tukee Liike Nytin toimintatapaa, sillä yhteiskunnallisesti merkittävien asioiden valmisteluun kootaan valtiollisten instituutioiden lisäksi puolueet, asiantuntijat ja tutkijat, kunnat, yritykset ja yhteisöt sekä muut kansalaiset.

Arvoisa puhemies!

Hallituksella on paljon hyviä linjauksia lasten ja nuorten aseman parantamiseksi. Se on iso syy sille, miksi hallitusta pitää myös tukea. Samoin ilmastomuutos sai ennen vaaleja paljon julkisuutta ja nyt on annettu luvatusti suuria lupauksia. Nyt opposition ja kaikkien yhteiskunnallisten toimijoiden on pidettävä huoli siitä, että ne toteutuvat.

Haluan myös kiittää keskustaa siitä, että he pitivät neuvotteluissa yrittäjien puolia. Muuten olisi vasemmiston vuoksi syntynyt yrittäjän kannalta liian huonoa jälkeä.

Sitten niitä epäilyjä. Jos hallitus aikoo päästä yhteiseen tavoitteeseen, on sen päästävä keskenään yhteisymmärrykseen, siitä mitä se haluaa. Yksi sanoo, että hakkuita ei voi tehdä kaikkiin suunniteltuihin sellutehtaisiin, toinen sanoo että voi. Tästä pitää tulla selkeä viesti mikä on mahdollista ja mikä ei, jotta yritykset tietävät mitä on tulossa, kun he suunnittelevat laajennuksiaan.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin on sanonut, että jos turvapaikkahakemus evätään ja kielteisen päätöksen saaneita ei saada Suomesta pois, voidaan heille tarjota töitä. Miten on mahdollista, että laittomasti maassa oleskeleville tarjotaan töitä? Tämä luo kannustimen hakeutua Suomeen käyttämällä turvapaikanhakumekanismia väärin ja vain tekosyynä työpaikan saamiseksi.

Samoin Antti Rinne sanoo ettei uusi hallitus leikkaa ja Lintilä sanoo, että kyllä muuten saattaa leikata. Ruotsalaiset sanovat, että ruotsin kieli tulee pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa, keskustan kansanedustaja Markus Lohi sanoo että se on ehkä huono juttu. Hoitajamitoituksesta sanottiin, että se tulee, nyt sanotaan, että ehkei ihan vielä. Vappusatanen muuttui ehkä viisikymppiseksi.

Arvoisa puhemies!

Yhteisen suunnan lisäksi hallitus tarvitsee pienen esimerkin ansaintalogiikasta. Minulla oli 1990-luvulla kaveri, joka teki keittiöremontin ja rahoitti sen myymällä Koneen osakkeita. Siitä tuli maailman kallein keittiö, ja niin voi tulla nyt niistä kalusteista, joita ollaan hankkimassa suurlähetystöihin valtionyhtiöiden omistuksia myymällä. Valtionyhtiöiden myynti on hyväksyttävää, jos se on tuottavaa. Esimerkiksi kahden miljardin edestä omistusta Nesteen osakkeissa tuottaa 150 miljoonaa euroa vuodessa. Onhan se hullua laittaa tuo omistuksessa kiinni oleva raha sellaiseen, joka ei tuota.

Hallitusohjelman talouslinja on kunnianhimoinen ja toiveikas. Työllisyystavoite on epärealistinen ilman merkittäviä talouskasvua ja työllisyyttä parantavia uudistuksia. Suhdanteet vaikuttavat enemmän kuin toimenpiteet, ja ne eivät näytä hyvältä: Hallituksen 2 prosentin vuotuinen talouskasvu on kaukana todellisuudesta, esim. OP on ennustanut vain 0,8 prosenttia ensi vuodeksi. Kun tähän lisätään vielä sopimukseton Brexit, menee se pahimmillaan lähelle nollaa.

Työllisyysasteen nousu riippuu omista toimistamme, emmekä voi sälyttää vaikeuksiamme ulkomaailman syyksi. Meillä on moraalinen velvollisuus ja vastuu hoitaa meidän vanhenevaa väestöä, joka on ollut mukana rakentamassa tätä yhteiskuntaa. Sitä varten tarvitsemme entistä enemmän ihmisiä töihin.

Arvoisa puhemies! Liike Nyt- eduskuntaryhmä esittää tärkeän huomion: Edellinen hallitus on korostanut saaneensa talouden tasapainoon, kun se oli 800 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Todellisuus ei ihan ole näin, sillä valtio myi 1,7 miljardilla eurolla omaisuutta Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:lle sekä Nesteen ja muiden osakkeita siten että tulos parani yhteensä 2,2 miljardilla. Eli normaalina vuotena alijäämä olisi ollut 1,4 miljardia euroa. Tämä uuden hallituksen on huomioitava.

En voi ymmärtää miksi valtio ei tee konsernitilinpäätöstä, silloin toiminta olisi läpinäkyvämpää. Niinhän kaikki kaupungit ja kunnat ovat pitkään tehneet ja tekevät. Ja esimerkiksi Helsingin konsernitilinpäätös näytti lähes 600 miljoonaa voittoa.

Konsernitilinpäätöksen myötä kansanedustajille mutta myös veronmaksajille syntyy selkeämpi ja avoimempi kokonaiskuva valtion taloudellisesta ja todellisesta tilasta sekä sen kehityksestä. Hallitusohjelmasta ei löydy kertaakaan sanaa tase.

Liike Nyt -eduskuntaryhmän mielestä tällä hallituskaudella on tehtävä konsernilaskentaa ja laadittava konsernitilinpäätös valtion tilasta kattavamman kokonaiskuvan muodostamiseksi.

Lopuksi pari kehotusta.

Yksi: Tunnin junat on lanseerattu uutuutena, mutta vanha hallitus aloitti jo valmistelun. Ei ole kovin tyylikästä viedä kunniaa toisilta.

Kaksi: Maakuntamalli on siitä ihmeellinen, että melkein kaikki sitä ovat jossain kohtaa vastustaneet ja jossain kohtaa kannattaneet. Oikea ratkaisu on panna se nyt parlamentaariseen valmisteluun.

Arvoisa puhemies!

Hallitusohjelma on hyvin kunnianhimoinen. Paljon hyviä lupauksia, nyt odotamme niiden toteutumista.

Suomi on hieno maa. Meidän velvollisuutemme on jättää myös tuleville sukupolville yhtä hieno kotimaa. Sen teemme yhdessä. Liike Nyt uskoo, että ratkaisujen löytäminen edellyttää, että tulemme toisiamme vastaan. Sen eteen meidän kaikkien on löydettävä yhteinen tie. 

Arvoisa puhemies! Liike Nyt: in eduskuntaryhmä tukee hallitusta ja hallitusohjelmaa. Niille molemmille on annettava mahdollisuus.

 • Erinomainen puheenvuoro! Rinteen hallitusta on tuettava ja kritisoitava kannustaen!

  Siinä on paljon hyvää ja kannatettavaa, inhimillistäkin. Eläinten oikeudet kylläkin ovat unohtuneet 🙁

  Konsernitilinpäätös olisi ehdottomasti paikallaan. Vihdoinkin!

 • Nyholm Carl-Henrik Torsten; Adr. RosalaBölevägen 257 25950 Rosala( Kimitoön) sanoo:

  Olipa Hyvää puhe Hjallikselta ! Onnea ! Olen “Gastina”!!

 • Kuuntelin puheita tänään ja Liike nyt:illä oli erinomainen ja asiallinen sekä koskettava puhe, kuten myös muilla oli paljon hyviä puheita, Hallitusohjelmaa ei kannatta etu käteen tuomita, vaan annetaan mahdollisuus, yrittää uudenlaisia hallitus menetelmiä. Yhteistyöllä ja reilulla meininki ihan kuin jalkapallossa tiiminä onnistutaan luomaan yhteistyön henkeä, tukemalla sekä oppimalla uusia menetelmiä ja tapoja joilla homma saadaan toimimaan, kuuntelemalla mielipiteitä ja äänestyksellä. Kiitos erinomaisesta Puheesta.

 • Yhteishenkeä nostattava puhe, jota vastaan tuskin kellään on mitään. Hyvä. En olisi osannut. Mutta. Pihvi puuttui. Sen virheen mainitseminen, jonka edelliset hallitukset ovat tehneet, ja joka yksinään on syynä Suomen talousongelmiin. Ja jonka korjaaminen hallitusohjelmasta vieläkin puuttuu. Median mielenkiinto olisi herännyt.

 • Olen samaa mieltä, kaikille on annettava mahdollisuus, myös uudelle hallitukselle. Erityisen tyytyväinen olen sen kokoonpanosta, naisten määrästä ja ikäjakaumasta, joka näyttäisi olevan reilusti alle keski-iän. Tulevaisuus on nuorten. Olkoot he myös päättämässä siitä. Toivottavasti nimitykset on kuitenkin tehty asioiden osaaminen edellä.
  Harkimon puhe oli muutenkin kokonaisuutena hyvä ja kannatettava. Loppu lausuma olisi kuitenkin saanut olla kuitenkin jotenkin varauksellinen.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat