Liike Nyt lähtee perustamaan puoluetta

Liike Nyt avasi keskustelun puolueen perustamisesta. Keskustelualoite tuli Liikkeen aktiiveilta ja tästä syystä Harry ”Hjallis” Harkimo kiersi Suomea kuulemassa ihmisten ajatuksia siitä, olisiko Liikkeen syytä olla puolue. Keskusteluja käytiin kahden viikon aikana toukokuun 2019 lopussa Helsingissä, Turussa, Kuopiossa, Mikkelissä, Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella ja Rovaniemellä.

Liike Nyt haluaa muuttaa yhteiskunnallista päätöksentekotapaa. Liike Nyt perustaa modernin puolueen saadakseen paremmat työkalut tavoitteidensa toteuttamiseen. Puolueen perustaminen ei muuta Liikkeen alkuperäistä tarkoitusta, vaan on juridinen järjestäytymismuoto, joka antaa Liikkeelle enemmän mahdollisuuksia toimia ja vaikuttaa nykyisessä poliittisessa järjestelmässä. Eduskuntavaalien 2019 alla puoluestatuksen puuttuminen sulki Liikkeen ulos monista keskusteluista, gallupeista ja vaalipaneeleista, jolloin ehdokkaiden näkyvyys kärsi merkittävästi. Valitsijayhdistys-mallissa ehdokkaat tekivät valtavan hyvää työtä kerätessään suuren määrän nimiä. Kuntavaaleissa tästä seuraisi entistä suurempi tehtävä, sillä ehdokkaita tulee olemaan huomattavasti eduskuntavaaleja suurempi määrä. Puolueen ehdokkaana olevan ei tätä tarvitse tehdä. Nettiparlamentti jatkaa toimintaansa erillisenä yhdistyksenä

Eduskuntavaalien jälkeen Vasemmistoliitto ja Keskusta kysyivät puolueidensa toimijoiden kantaa hallituksen muodostamiseen liittyvissä kysymyksissä. Näin saimme pientä esimakua siitä, että myös muut puolueet ovat alkaneet ymmärtämään joukkoistamisen ja ihmisten laajemman kuulemisen olevan tulevaisuuden tapa toimia.

Puolueen perustamiseen edellyttää seuraavaa:

Puolueen rekisteröimishakemukseen, joka on vapaamuotoinen, on liitettävä

 1. ote yhdistysrekisteristä;
 2. virallisesti oikeaksi todistettu jäljennös puolueen säännöistä;
 3. yleisohjelma sekä
 4. vähintään 5000 oikeusministeriön vahvistaman kaavan mukaista kannattajakorttia.

Edellä mainitun vuoksi etenemme seuraavan suunnitelman mukaan:

1. Tuomme säännöt ja yleisohjelman nettiparlamentille keskusteltavaksi 1.- 15.7 väliselle ajalle. Muokkaamme sääntöjä ja yleisohjelmaa saadun palautteen perusteella.

2. Kannattajakorttien kerääminen toteutetaan alueellisesti 8.- 11.8.2019. Toimitamme tästä erilliset ohjeet. Puolueen perustamiseen vaaditaan vähintään 5000 kannattajakorttia.

3. Tavoite on, että puolueen toiminta alkaa syyskuussa 2019. Puoluesihteeri ja tiedottaja palkataan sekä Suomen alueellinen organisoiminen aloitetaan.

Toivomme sinua mukaan rakentamaan modernia puoluetta, joka tuo suomalaiseen päätöksentekoon uudenlaisen tavan toimia!

 • Jep. Oikea ajatus ja teko. Puolue on parlamentarismissa sen oleellinen elementti.

 • Innokkaana odotan aluetoiminnan käyntiin saamista Joensuun alueella ja valmiina osallistumaan siihen.

 • Liike Nyt ei tule olemaan uusi moderni puolue. Toiminnan peruspilari on puoluetuki. Eli yksi puolue lisää vanhojen puolueiden joukkoon harmaan. Veronmaksajien on kustannettava puolueen toiminta. Oletin että uusi dynaaminen puolue olisi hankkinut kansalta luottamusta, ollaan todellakin perustamassa jotakin uutta ilman vanhanaikaista toiminta-ajattelua esim. puoluetuki. Kansalaisten rahoilla perustetaan ja rahoitetaan uusia jäsenkirjavirkoja ja lisää taksiseteleiden käyttäjiä. Hallituksen palkkamenoja lisätään nyt vähintäin 3 miljoonalla eurolla. Papereita pyöritetään mikään ei parane kansalaisten hyväksi, käydään Porin jazzeissa ja Savonlinnan oopperajuhlilla, seminaarimatkoja ja kansa maksaa ? Oi aikoja oi tapoja !

 • “Meille tulee puoluevaltuusto, joka voi koostua esimerkiksi perustajajäsenistä.”

  Tämä Hjalliksen kommentti on ihan onneton. Perustajajäsen-ajattelu menettää puolueessa merkityksensä. Kaikki valintoihin ja itse toimintaan liittyvä toiminta perustuu puoluelain ja vaalilain mukaan demokraattiseen ja kansanvaltaiseen päätöksentekoon. Eli käytännössä vaaleihin puolueen sisällä. Edellä mainitut lait sisältävät useita asiaa koskevia pykäliä. Liike ei voi puolueena näistä poiketa.

 • Toivottavasti uudistatte myös muutaman muunkin asian puolueen toimintatavoissa. Ohessa ehdotukseni: Liike Nyt! 2.0 on aatteeton ja puoluekuriton demokratia-alusta ja yksilöpuolue, johon on helppo hypätä mukaan äänestäjänä, poliitikkona tai asiantuntijana. Ja lisää muotoilemastani Liike Nyt 2.0 -prototyypistä löytyy täältä: https://digitaalinen-johtaja0.webnode.fi/liike-nyt/

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat