Hallitus lisää turvapaikanhaun vetovoimatekijöitä

Sisäministeri Maria Ohisalon Iltalehdelle antama haastattelu turvapaikka-asioista osoittaa sen, että hallitus on lisäämässä Suomeen kohdistuvan laittoman maahanmuuton ja turvapaikanhaun vetovoimatekijöitä.

Hallituksen haluttomuus poistaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt maasta asettaa turvapaikkajärjestelmän yhä alttiimmaksi hyväksikäytölle, lisää turvallisuusuhkia yhteiskunnassamme sekä vie merkityksen koko turvapaikkaprosessilta.

Viime hallituskaudella oppositiopuolueet syyttivät silloista hallitusta toistuvasti Maahanmuuttoviraston poliittisesta ohjauksesta ja painostuksesta. Nyt ministeri itse avoimesti kertoo, että haluaa ohjata turvapaikkaprosessia sellaiseksi, että turvapaikansaanti olisi helpompaa. Ohisalo perustelee ohjausta sillä, että hallinto-oikeuksista on palautunut suuri määrä turvapaikkahakemuksia Maahanmuuttovirastoon uudelleen käsiteltäviksi.

Vuonna 2017 hallinto-oikeus on ratkaissut turvapaikkahakemuksista tehtyjä valituksia 7 541 kpl, joista 2 423 kpl (32,13 %) on palautettu takaisin Maahanmuuttovirastoon eri kumoamisperustein. Ainoastaan 3,95 % valituksista on palautunut Maahanmuuttoviraston menettelyvirheen takia ja 0,15 % laintulkintavirheen takia. Nämä ovat virastolle asetettujen tavoitteiden mukaisia lukuja. Suurin osa eli yli 17 % prosenttia on palautunut uuden selvityksen johdosta. Uusi selvitys tarkoittaa, että hakija on esittänyt valitusvaiheessa uusia turvapaikkaperusteita. Suuri osa uusista perusteista on liittynyt siihen, että hakija on ilmoittanut olevansa homoseksuaali tai kääntyneensä kristinuskoon. Ministerin perustelut poliittiselle ohjaukselle Maahanmuuttoviraston tekemien virheiden takia ovat siis heikolla pohjalla.

Ministerin näköalattomuus humanitaarisen maahanmuuton järjestelmien kehittämisessä paremmin nykypäivää vastaavaksi aiheuttaa sen, että eniten sitä tarvitsevat eivät saa apua tulevaisuudessakaan.

Suomen tulee EU:n puheenjohtajamaana ajaa vahvasti eteenpäin sopimusta EU:n yhteisestä turvapaikkajärjestelmästä. EU:n ulkorajat tulee turvata ja ihmisiä hengenvaaraan saattava ihmissalakuljetus Välimerellä on saatava loppumaan. Turvapaikkajärjestelmän toimiminen pääsylippuna EU:n alueelle on estettävä. EU:lta tarvitaan myös yhteinen linja sille, että maat, jotka eivät suostu solmimaan palautussopimuksia kaikkien EU-maiden kanssa jäävät ilman kehitysapua.

Vaikka turvapaikan hakemisen Suomessa tulee jatkossakin säilyä oikeutena, on yli puoli vuosisataa sitten tehtyjen kansainvälistä suojelua koskevien sopimusten päivittäminen nykymaailmaa vastaavaksi ajankohtaista. Se ei tarkoita sitä, että sopimukset eivät vastaisuudessa kunnioittaisi ihmisoikeuksia, vaan sitä, että järjestelmä toimisi sen tarkoituksen mukaisesti. Liike Nyt haluaa tukea humanitaarisen maahanmuuton uudistamista siten, että se koskee  pääasiassa suoraan pakolaisleireiltä tulevia ja kaikista eniten apua tarvitsevia henkilöitä.

  • Mielestäni ihmisiä pitäisi auttaa,mutta niin, että omaa syntymä maataan ei tarvitsisi jättää niiden syiden vuoksi jotka jo tiedämme.Tietty, jos tilanne vaatii ja heitä täytyy ottaa ,niin ehdottomasti pakolaisleiriltä,tukien heitä esim.
    työhön ja koulutukseen mahdollisimman nopeasti.Ja jatkossa kehitellä omaan kotimaahan tukea antaen.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat