Viikkokirje

Hyvää iltaa ja viikkoa kaikille! Monilla on syyslomaa, mutta maailma jatkaa juoksuaan, samoin kuin Liike Nytin viikkokirje!

Mitä nyt eduskunnassa?

  • Hallituksen ehdotus ensi vuoden talousarvioksi on siirtynyt valiokuntien käsiteltäväksi ja palaa isoon saliin vasta joulukuussa. Käytännössä budjetti ei eduskunnassa muutu, vain muutama kymmenen miljoonaa euroa jää hallituspuolueiden uudelleen kohdennettavaksi. Ne ovat niin sanottuja “joululahjarahoja”.

Keskiviikkona 16.10. täysistunto käsittelee Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitetta kaivoslain muuttamiseksi. Silloin siitä pidetään lähetekeskustelu. Se on virallista eduskuntaslangia, joka tarkoittaa täysistunnossa käytävää keskustelua, jossa ei tehdä lain sisältöä koskevia päätöksiä, vaan keskustelun tarkoitus on evästää valiokuntaa. Keskustelun päätteeksi täysistunto päättää, mihin valiokuntaan esitys lähetetään.

Lakivaliokunta järjestää julkisen kuulemisen torstaina 17.10. klo 10–12. Kuulemisen aiheena on kansalaisaloite “Raiskauksen määritelmä suostumusperustaiseksi – Suostumus2018”. Kokousta voi seurata suorana verkkolähetyksenä osoitteessa https://verkkolahetys.eduskunta.fi/fi/.

Mitä nyt Liike Nytissä?

  • Pyörät pyörivät hitaasti mutta varmasti! Puolueen perustaminen etenee! Uuden Nettiparlamentti-alustan kehitys etenee! Kaikki etenee! Muistathan klikata minkä tahansa uutiskirjeen lopusta löytyvää linkkiä ja päivittää yhteystietosi, jos niissä on muutoksia! Puolueella ei ole vielä henkilökuntaa, joten pyydämme pientä kärsivällisyyttä, vastaamme viesteihin heti kun mahdollista.

Mitä nyt Harry Harkimo, Liikkeen kansanedustaja?
“Viime viikolla budjetin käsittely oli varsin puuduttava kokemus. Olisin odottanut rakentavampaa keskustelua. Kaikki haluavat pelkästään haukkua hallitusta ilman parempia vaihtoehtoja. Se on turhauttavaa. Itse yritän kritisoidessani tarjota mahdollisimman usein jonkun konkreettisen muutosehdotuksen tai näkemyksen.”

Mitä nyt minulle?
Politiikassa pitää aina tarjota uusia ideoita – sen lisäksi että kehuu muiden hyviä ideoita ja vähän kritisoi huonoja. Rakennamme parhaillaan Liike Nytin vaihtoehtobudjettia. Jos saisit muuttaa yhtä kokonaisuutta valtion taloudessa, mikä se olisi ja miten sitä muuttaisit? Taustatietoa saat täältä:
https://valtioneuvosto.fi/budjetti-2020
Sähköpostia osoitteeseen [email protected]

Mitä muuta?
Lukijan toive: “Kertokaa tulevaisuusvaliokunnasta!”

Liike Nytillä on paikka tulevaisuusvaliokunnassa (TuV). Sen toiminta eroaa muiden valiokuntien toiminnasta siinä, että merkittävissä määrin se voi itse päättää aiheistaan – kun muut valiokunnat enimmäkseen käsittelevät hallituksen esityksiä jne. Kerromme vaalikauden mittaan sen kuulumisia.

TuVin vapaus näkyy kahdella tavalla:
1) TuV voi lausua erilaisista eduskunnassa käsittelyssä olevista asioista, mikäli se katsoo niissä olevan erityistä tulevaisuusrelevanssia.
2) TuV voi myös käynnistää niin kutsuttuja omia asioita. Valiokunnalla on tätä varten myös oma tutkimusmääräraha. Eli TuV voi toteuttaa pieniä selvityksiä heitä kiinnostavista asioista sekä kuulla runsaasti eri alojen asiantuntijoita.


Tulevaisuusvaliokunnan vastuulla eduskunnassa on kaksi tärkeää asiaa: valmistella vastaukset (mietinnöt) valtioneuvoston tulevaisuusselontekoon ja Agenda2030-selontekoon. Lisäksi kaikki valiokunnat ovat perinteisesti lausuneet talousarviosta eli budjetista.
Tärkein missio valiokunnalla on tunnistaa Suomen tulevaisuuteen merkittävästi vaikuttavat ilmiöt ja asiat niin varhaisessa vaiheessa, että niihin voidaan vielä haluttaessa poliittisesti vaikuttaa. Tämän mission on tarkoitus nostaa katse yli päivänpolitiikan kysymysten.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat