Puhe eduskunnassa 26.11.

Liike Nytin pitämä ryhmäpuhe valtiovarainvaliokunnan mietinnöstä koskien Valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2020—2023.

Arvoisa puhemies

Olen parempi kokoamaan joukkueita kuin valmentamaan niitä, mutta aion nyt käyttää tilaisuuden kannustaakseni hallitusta yhä parempiin suorituksiin.

Menestys joukkueurheilussa perustuu ennen kaikkea luottamukseen. Ihminen uskaltaa tehdä rohkeitakin suorituksia ja pelata sovitulla taktiikalla, jos hän voi luottaa siihen, että myös muu joukkue toimii samoin. Ennen kaikkea hänelle on tärkeää tietää, että vaikka sattuisi virhekin, muu joukkue pysyy hänen rinnallaan.

Nyt näyttää siltä, että niin ei tämän hallituksen kohdalla keskinäinen luottamus ei ole niin suuri kuin se voisi olla. Se on harmi, sillä hallituksen asia on koko Suomen asia. Meidän kaikkien asia.

Postilakon vaiheiden aikana kävi selväksi, että hallituksella voisi olla huomattavasti parempi yhteinen näkemys ja selkänoja, jonka puitteissa toimia. Niin ei tapahtunut, vaan yksittäiset ministerit lähtivät irtokiekkojen perään ja tekivät sooloilevia ratkaisuja.

Yksi syy sisäiseen luottamuspulaan on se, että hallituksen jäsenet eivät aina tunnu olevan varmoja mikä heidän joukkueensa on. Osa arpoo liian usein, onko minun joukkueeni hallitus vai ihan joku muu porukka, se joka huutelee kentän ulkopuolelta katsomosta.

Tällä hallituksen sisäisellä hengellä on väliä, koska se heijastuu suoraan myös suomalaisten luottamukseen ja tulevaisuudenuskoon. Jos tähtikentällinen ei itsekään usko omaan, ennalta sovittuun pelitapaansa ja suoraselkäisesti johda peliä sen mukaan, myöskään katsomossa ei uskota voittoon.

Uskottavuutta tarvitaan myös kansainvälisillä kentillä. Emme pelaa kotimaan alasarjaa, vaan Euroopan liigaa. 

Hallituksen sisäisellä hengellä ja sen ulospäin osoittamalla johtajuudella on väliä myös siksi, että Suomella on edessään iso kriisi, joka johtuu työllisten määrän pienuudesta ja ikääntyneiden hoivamenojen kasvusta. Se lukee selvin sanoin tässäkin paperissa, jota tänään käsittelemme.

Katse pitäisi olla siis samaan aikaan paljon kauempana kuin tällaisten postilakkojen tai muiden harjoitusottelujen seuraamisessa. Katse pitäisi olla vuoden 2030 kisoissa ja jopa kauempana.

Suomi tarvitsee visioita siitä, miten me pelaamme tulevina vuosikymmeninä. Muutokset postin toimintaympäristössä ovat vasta esimakua digitalisaation vaikutuksista. Jos hallitus käyttäisi saman energian isompien linjojen miettimiseen kuin nyt 700 hengen työehtojen pitämiseen ennallaan, olisimme turvallisemmissa käsissä.

Hallituksella on oma pelikirjansa ja -strategiansa eli hallitusohjelma. Se on hyvä paperi, joskin turhan idealistinen – se on varmaan syy, miksi sen toimeenpano takkuilee nyt syystä jos toisestakin. Katsomossa vihelletään, jopa hallituksen omat kannattajat alkavat pitää alkukauden suorituksia heikkoina. Nyt odotetaan johtajuutta ja tuloksia.

En ole hallituksen kokoonpanon suurin fani, mutta se on tällä hetkellä Suomen edustusjoukkue. Kannustan sitä tekemään parhaimpansa ja vaikka käyttämään henkistä valmennusta.

Minullakin on ollut usein tilanne, että Areena on kyllä kunnossa, mutta joukkue voisi pelata paremmin. Voin siis tulla sparraamaan tarvittaessa.

  • Hyvä johdantopuhe. Se mitä lukija odottaa olisi jonkilainen kannanotto siitä muutoksia vuosien 2020—2023 talouden suunnitelmaan pitäisi tehdä; esimerkiksi että mitä menoja pakkotilanteen edessä tultaisiin karsimaan. Oma ehdotukseni on tappiollisten investointien hylkääminen (raideliikenne) ja ei-sosiaalisista tukiaisista luopuminen esim. pienentämällä niitä kaikkia vuosittain esim. 15 – 20 %:lla. Lisäksi laajennettava veropohjaa nykyistä tasapuolisemmaksi (AY-liike: voitot verollisiksi. Julkinen liikenne: päästöverotuksen piiriin).

  • Kyllä voin hyväksyä hallituksen mukana olon postikeississä, koska posti on valtion omistama yhtiö. Muussa tapauksessa näin ei olisi ollutkaan. Oikeastaan Hyvä, että tämä tess-shoppailu asia nousi pöydälle juuri postin kautta, muuten asia ei olisi ehkä saanutkaan näin isoa julkisuutta. Ennakkotapauksen luonne tähän asiaan tulee tämän myötä ja jatkossa ehkä vaikeampi lähteä tess-shoppailuihin muidenkaan. Suomalaiset työntekijät meinattiin laittaa maksumiehiksi PostiVenäjän logistiikka”bisnesten” jättitappioihin, jotka edelleen vain kasvavat (MOT-ohjlema 26.11.19) TAPPIO-Lukema oli 40 MILJOONAA EUROA ja lisää tikittää joka hetki. Silti ohjelmassa haastateltu vastuujohtaja ei myöntänyt, että venäjä-suunnitelmat olisivat hoidettu ammattitaidottomasti ja huonosti… Millä matematiikalla tappio kääntyy voitoksi ja jättibonuksiksi johtamistyössä, samaan aikaan kun työntekijätaso ei meinaa elää palkoillaan, vaan he joutuvat hakemaan etuuksia lisäksi, tullakseen toimeen tavallisessa arjessa? Eivät työssä olevat kuuluisi etuusjonoihin, vaan palkalla pitäisi elää, joten työn arvostus Suomessa on sellainen “kissa” joka olisi syytä nostaa pöydälle seuraavaksi. Virhe kertaantuu valtion verotuloihinkin, koska liian pienien palkkojen myötä pienenee myös valtion verotulot ja sen kautta on yhä vähemmän jaettavaa niille, jotka oikeasti tarvitsevat sen takia, että eivät ole työssä sairauden tai syrjäytymisen takia tai eivät saa töitä, vaikka olisi työhaluja. Seuraava puhe palkkatyön arvostamisesta niin, että se näkyy myös työntekijän palkkapussissa. Niin se on näin pikkujouluaikana, että juhlapuheiden sanahelinöillä ei elinkustannuksia makseta? Sp

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat