fbpx

Valtiopäivien avauskeskustelu: Liike Nytin ryhmäpuhe

Arvoisa puhemies.

Suomella on kaikki mahdollisuudet menestyä. Meillä on osaamista ja maailmalta saa rahaa. Jos yritykset ja suomalaiset päättävät, että Suomessa tapahtuu, niin täällä tapahtuu.

Mutta nyt ei tapahdu. Se taas johtuu siitä, että Suomessa ei luoteta tulevaisuuteen. Siksi täällä ei investoida. Luottamusta syö myös se, että hallituspuolueet eivät luota toisiinsa. Ne istuvat toistensa käsien päällä ja varmistavat, että toisen puolueen toiveet eivät toteudu.

Hallitus puhuu kauniista tulevaisuudesta, mutta se ei luo ja rakenna sitä konkreettisilla päätöksillä. Hallituksella on sellainen ihmeellinen käsitys, että jos tavoitteet on päätetty, homma on hoidossa.

Kun hallitusohjelma tehtiin, uskottiin että kovat tavoitteet talouden tasapainosta ja päästövähennyksistä toteuttavat itse itsensä. Sama juttu kun nyt pidettiin ilmastokokous. Edelleen vain tavoitteet on olemassa, mutta silti annettiin kuva, että nyt on myös suunniteltu.
Mitään konkretiaa ei ole. Tämmöisiä illuusioita nyt viljellään.

Se että päätetään tavoite ei tarkoita että niin tulee tapahtumaan.

Miksi näitä konkreettisia asioita ilmastosta ja työttömyyden poistosta ei sitten ole saatu aikaiseksi?

Koska hallituspuolueet eivät mieti mikä Suomelle olisi parasta, vaan mitä ne luulevat niiden kannattajien ajattelevan.

Puolueet eivät tee tarpeellisia päätöksiä, koska ne pelkäävät, että niiden kannatus laskee entisestään. Samaan aikaan kannatus laskee, koska mitään ei tehdä.  

Kannattaisi välillä miettiä mitä ajattelevat ne kannattajat, jotka eivät enää teitä kannata! Uskon, että pois lähteneet nimenomaan arvostaisivat isoja ja jopa kipeitä päätöksiä.

                       

Arvoisa puhemies.

Hallituksen on pakko saada päätöksiä aikaiseksi.

Turpeenpoltto pitää lopettaa.

Kotitalouksia pitää palkita ilmastoteoista. Samalla pitää muistaa, että sähköautot ei ratkaise liikenteen ongelmia.

D-viisumi pitää nopeasti saada käyttöön, jos aiotaan saada työperäistä maahanmuuttoa oikeasti lisättyä.

Työtekijöitä pitäisi palkita, jos he muuttavat työn perässä.

Pitäisi vapauttaa paikallista sopimista: koska jos pienet ja keskisuuret yritykset voisivat sopia vapaammin työajoista ja palkoista, se olisi myös työntekijän etu. Samalla se estäisi myös monet tulevaisuuden lakot.

Liike Nyt on lisäksi ehdottanut, että kannustaisimme yrityksiä investoimaan päättämällä, että niiden ei tarvitsisi maksaa yhteisöveroa siitä osasta voittoa, jonka ne investoivat. Se olisi hyvä alku todellisille työllisyystoimille.

Tässä oli joitain asioita heti tehtäväksi.

Näitä asioita taas EI pitäisi tehdä:

– Työmatkoja ei saa vaikeuttaa korottomalla polttoaineveroa –  se vie työttömältä lopunkin innon etsiä töitä kauempaa.

– Palkkatuki ei saa olla ratkaiseva työllisyydenhoidossa.

                             

Arvoisa puhemies. Hyvä hallitus.

Kuulkaa järjen ääntä: aina on hyvä aika tehdä päätöksiä.

Meidän on nyt pakko rakentaa nopeasti tunnin junat ja itäjunat ja tiet vaikka velkarahalla.

Se auttaisi moneen isoon ongelmaan. Se auttaa säilyttämään edes osan Suomea asutettuna. Se on parempi lääke monen kaupungin asuntojen hintojen laskuun paremmin kuin asunnon omistajien tukeminen. Se auttaisi myös taistelussa ilmastonmuutosta vastaan sekä työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamisessa.

De viktigt att man har snabba trafikförbindelser.Ja påstor att de ändä sättet man kan hjälpa fastighetsägare vars priser har fallit att ha snabba förbindelser staten kan inte hjälpa på nogot annat sätt.

Sanotaan se nyt suoraan. Työllisyys- ja ilmastotoimista täytyy tehdä sellaisia päätöksiä, joista kaikki omat kannattajat eivät pidä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi turpeesta luopumista ja paikallisen sopimisen lisäämistä. Suomen pärjääminen riippuu nyt siitä, uskaltavatko Sanna Marin ja Katri Kulmuni tehdä sellaisia päätöksiä. Itse en usko, että he uskaltavat.

Siellä aitiossa tuntuu olevan paljon soraääniä, mutta ei järjen ääniä.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.