fbpx

”Hyvä hallitus. Näyttäkää, että olette oppineet jotain historiasta.”

Kansanedustaja Harkimon puhe lisätalousarvion lähetekeskustelussa 24.3.2020:

Arvoisa puhemies,                          

Hallituksen lisäbudjetti tulee tarpeeseen. Viidentoista miljardin panostus on erittäin suuri, mutta ongelmana on, että kaikki yritykset eivät pysty lainaamaan rahaa, koska heillä ei ole mahdollisuutta koskaan maksaa näitä lainoja takaisin.

Tämä ei myöskään yksinään auta yrityksiä pääsemään niistä kassakriiseistä ja karikoista, joita niiden eteen on tullut koronaviruksen takia. Siksi toivonkin, että hallitus tukisi suoraan yrityksiä. Yksi tapa voisi olla esimerkiksi vuokratuki, jossa valtio sitoutuisi maksamaan yrittäjien vuokrista kolmasosan, vuokranantaja pakotettaisiin maksamaan itse kolmasosa ja vuokralainen maksaisi kolmasosan. Keinoja löytyy jos on halua: Saksan hallitus ilmoitti juuri, että vuokranantaja ei saa irtisanoa yksityisiä tai yritysvuokralaisia huhtikuun alusta kesäkuun loppuun kestävällä ajanjaksolla, jos he eivät olet kyenneet maksamaan vuokriaan koronakriisin takia. Valtion pitäisi toimia nyt, koska muuten tulee konkursseja.

Monet muut maat ovat ottaneet myös käyttöön palkkatuen, jossa valtio maksaa lomautusuhan alla olevien työntekijöiden palkasta useita kymmeniä prosentteja, jopa kokonaan.

Haluan myös sanoa, että ei pidä paikkaansa, että ”Finnvera takaa ja pankit jakaa”, kuten ministerit ilmoittivat suureen ääneen. Finnvera takaa kyllä 80 prosenttia lainasta – jos yrittäjällä on laittaa siihen kymmenen prosentin vakuus. Lisäksi pankki vaatii vielä vakuuksia lopulle 20 prosentille, jota Finnvera ei takaa. Pankki ei suostu edes ottamaan 20 prosentin riskiä vaan ottaa senkin asiakkaalta! Pankit käyttävät tätä tilannetta härskisti hyväkseen. Siihen pitää tulla muutos. Ei voi vaatia, että yrittäjä kantaa kaiken riskin. Yrittäjä ei ole vastuussa koronaviruksesta ja hänellä on monessa tapauksissa jo aikaisemmin tulleita vastuita esimerkiksi yrityksen perustamisesta.

Luen nyt yhden yrittäjiltä saamistani lukuisista viesteistä:

”Vaimollani on alle vuoden ikäinen liike Helsingin keskustassa. Myynnit loppuivat kuin seinään 2 viikkoa sitten. Kun ensin helmikuussa maksoimme henkilökunnalle bonukset myyntitavoitteiden täyttymisestä, viikkoa myöhemmin lomautimme heidät. Tilanne on meidän kannalta täysin kestämätön. Vaimolla hirveät yrityslainat ja yhtäkkiä matto vedetään alta. Vuokra on yli 20 000 euroa, päivämyynti 300 euroa. Valtion tulisi neuvotella vuokraisäntien kanssa. Jonkinlaista vuokratukea tulisi suunnata vuokraisännille ja nämä taas voisivat vapauttaa vuokralaiset velkataakasta niistä kuukausista, jolloin myynti on olematonta. Jotenkin tässä kuitenkin tulee vääjäämättä sama asetelma kuin aiemmin meidän murheellisessa taloushistoriassa. Hallitus tulee tukemaan suuryrityksiä ja lomautettuja työntekijöitä, mutta pienyritykset jäävät ilman ymmärrystä.”

Arvoisa puhemies, hyvä hallitus.

Näyttäkää, että olette oppineet historiasta.

  • Kyllä se on nii. Yrittäjän täytyy varautua kaikkeen. Valtio riistää eurot, ja vakuutusyhtiöt sentit.
    Uskotko sinä saavasi apua kyseisiltä???

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.