Nyt viimeistään järkeä turvapaikkapolitiikkaan

Euroopan unionin mailla on ollut viisi vuotta aikaa sopia uudesta turvapaikanhakijoita koskevasta sopimuksesta. Sen osalta ei ole kuitenkaan edetty lainkaan. Tuloksia on turha odottaa vastaisuudessakaan, koska kukaan ei ole uskaltanut nostaa kissaa pöydälle.

Ydinongelma on, että yli puoli vuosisataa sitten tehdyt pakolaisia koskevat kansainväliset sopimukset eivät vastaa nykypäivää. Kansainvälisten pakolaissopimusten alkuperäisenä tarkoituksena on ollut turvata kansainvälistä suojelua tarvitsevien asema ja oikeudet. Ne tehtiin aikoina, jolloin idästä loikattiin poliittista vainoa pakoon länteen. Tarkoitus ei ole ollut luoda kanavaa parempaa elintasoa etsiville siirtolaisille.

On korkea aika olla realisti ja myöntää se, että vaikka Eurooppaan pyrkivien joukossa onkin sota-alueilta pakenevia ihmisiä, niin suuri osa ei pakene henkilökohtaista vainoa tai sotaa, vaan tavoittelee parempaa elintasoa. Tätä johtopäätöstä tukee myönteisten turvapaikkapäätösten määrä, jonka yleisesti EU:n alueella on saanut alle puolet hakijoista.

Nykyiset turvapaikanhakua koskevat kansainväliset sopimukset ovat liian alttiita hyväksikäytölle ja niitä pitää muuttaa.

Maailman muuttuessa ei voida ajatella, että kansainväliset sopimukset olisivat koskemattomia. Tavoitteena ei tule olla, että pakolaisia koskevista sopimuksista tehtäisiin epäinhimillisempiä tai vähemmän ihmisoikeuksia kunnioittavia. Tavoitteena tulee olla sopimukset ja järjestelmä, joka on vähemmän altis hyväksikäytölle, ja jonka kautta apu suuntautuu kaikista eniten sitä tarvitseville.

Ratkaisu on, että ensinnäkin siirtolaisten vapaasta pääsystä EU:n alueelle tehdään loppu. Laittomien rajanylitysten vaarallisten merireittien kautta on loputtava jo ihan inhimillisestäkin näkökulmasta. Euroopan maiden tulisi siirtyä vahvemmin kiintiöpakolaisjärjestelmään, jossa kansainvälistä suojelua tarjotaan niille, jotka ovat saaneet Euroopan ulkopuolella YK:n pakolaisjärjestön määrittämän pakolaisaseman. Tämä tarkoittaa, että YK:n pakolaisjärjestölle tulee kohdentaa tarvittavat resurssit keskusten ja leirien ylläpitämiseen ja suojelun tarpeen arviointiin.

Näin pystymme valitsemaan kaikista eniten apua tarvitsevat ja tarjoamaan heille turvaa ja uuden mahdollisuuden elämässä. Tällaisia tapauksia ovat erityisesti hädässä ja paossa elävät naiset ja pienet lapset. Kiintiöpakolaisten vastaanottaminen on kaikille osapuolille paras vaihtoehto, kun tulijoille suunnatut palvelut ja resurssit voidaan mitoittaa hallitusti etukäteen.

Turvapaikanhaku EU-maiden alueella säilyisi mahdollisuutena ainoastaan niissä tapauksissa, kun henkilölle on tullut suojelun tarve sinä aikana kun hän on oleskellut EU-maiden alueella poissa kotimaastaan. Järjestelmän hyväksikäytölle uusintahakemuksineen eri EU-maiden välillä tulisi myös tehdä tiukat säännöt.

EU on yrittänyt ostaa aikaa tekemällä mahdottomia lupauksia sisältävän sopimuksen Turkin kanssa. Alusta asti on ollut selvää, että Turkin kansalaisille ei tulla myöntämään viisumivapautta EU-alueelle. Viime vuosien tapahtumat Turkissa ovat aiheuttaneet myös sen, että EU-jäsenyysneuvottelujen eteenpäin viemiselle Turkin kanssa ei ole perusteita – jos niitä on koskaan ollutkaan. Tämänhetkinen tilanne on ollut täysin odotettavissa, mutta sitä ei ole haluttu myöntää.

Jo nyt rakoileva EU-alueen maiden välinen vapaata liikkuvuutta koskeva Schengen-sopimus ei tule kestämään, mikäli EU:n ulkorajat eivät pidä. Jos rajat menevät rikki ja ihmisiä alkaa tulla Euroopan alueelle, seuraavaksi yksittäiset jäsenmaat alkavat sulkea rajojaan, kuten Itävallan johdon puheet osoittavat. Sen seurauksena on kaaos. Nykysysteemi Dublin-asetuksineen ei tule toimimaan, kun ihmismassat suuntaavat muutamiin rajamaihin. Ihmisten vapaa liikkuvuus on yksi EU:n kulmakivistä ja sen kaatuminen olisi suuri isku unionille.

EU:n ulkorajat tulee turvata ja rajamaille tulee antaa kaikki tuki sen toteutuksessa. On täysin edesvastuutonta nykyisessä tilanteessa ajaa muuta vaihtoehtoa. Seuraukset siirtolaisten vapaasta pääsystä EU:n alueelle olisivat etenkin Suomelle merkittävät, koska vetovoimatekijöitä täällä riittää yllin kyllin.

Me emme ole kiristäneet maahanmuuttopolitiikkaa monien muiden EU-maiden tavoin, meillä on kattavat sosiaalipalvelut ja hallitus, joka jopa yrittää edistää sitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ei poistettaisi maasta.

Tämän asian kanssa on nyt vitkuteltu riittämiin. Mitään ei ole saatu aikaiseksi. Nyt tarvitaan johtajuutta ja järkeä. Hädässä olevien ihmisten auttaminen on tässä se tärkein asia, mutta itseään ei saa antaa huijata olemalla liian sinisilmäinen ja kieltämällä faktat.

EU:n ulkorajat on turvattava, ja järjestelmää ja kansainvälisiä sopimuksia on muutettava. Keskitytään auttamaan pakolaisia paikan päällä ja lähialueilla. Kun on todellinen hätä, silloin autetaan. Piste.

Harry Harkimo, kansanedustaja

 • Juuri näin pitäisi toimia!! Vain eniten hädässä olevia tulisi auttaa eli naisia ja lapsia!! Mutta niinkuin kuvista on jälleen kerran nähty sieltä vyöryy nuoria miehiä joten nyt on laitettava rajavalvonta kuntoon ja heti!!

 • Tähän asiaan ja moniin muihinkin vastaaviin liittyen pitäisi ehdottomasti siirtyä enemmistöpäätöksiin EU:n sisällä. Mikäli joku ei hyväksy erotkoon EU:sta.

 • Liikkeen, jos sellaisesta aidosti on kyse, toivoisi edistävän liberaalia ja elävää suhdetta maailmaan. Harkimon kirjoitus tihkuu halpamarketin alelaarista kaivettua puusilmäistä persuilua. Suomeen varmasti mahtuu motivoituneita ihmisiä. Paikkakunnat kuihtuvat, työntekijöitä puuttuu. Hysteeriasta ja heikosta itsetunnosta kärsiville löytyy jo puolue. Maailma on liikkeessä, eikä vain olosuhteiden puolesta. Missä on se puolue joka pysyisi liikkeessä mukana?

  • Olen ihmetellyt tätä samaa asiaa, hysterian lietsomisella tuntuu nykyään pärjäävän kaikki. Surullista ja vaarallista.

 • Olen tasan tarkkaan samaa mieltä Hjalliksen kanssa.

 • Olen myös sitä mieltä, että tälle asialle on tehtävä pian jotakin ts. hyviä päätöksiä. Epäinhimillisissä olosuhteissa ei kenenkään pitäisi olla.

 • Hyvä kirjoitus ja ihan samaa mieltä.

 • Hyvä kirjoitus ja kannanotto. Konkreettisia toimenpiteitä kannattaa luetteloida ja pyrkiä saamaan toteutusta tätä kautta.

 • Kiintiöpakolaisten määrää tulisi jokaisessa EU-maassa nostaa ja UNHCR:n saada enemmän resursseja näiden kartoittamiseen.
  Heikoimmassa asemassa olevat yksinhuoltajaäidit lapsineen sekä yksin olevat lapset tulisi pikaisesti saattaa turvaan ensimmäisinä. Myös perheiden yhdistämistä tulee Suomessa helpottaa. Se auttaa täältä turvapaikan saaneen kotoutumista ja edesauttaa henkistä hyvinvointia. Edellinen hallitus kiristi mahdollisuuksia tähän kohtuuttomilla palkkavaatimuksilla.
  EU:ssa olisi hyvä siirtyä määräenemmistöiseen päätöksentekoon, mutta se on vaikeaa, sillä kaikkien nykyisten maiden tulisi ensin suostua siihen. On maita, jotka eivät tule hyväksymään tätä järjestelmää.

 • Tuohon ei voi enää mitään lisätä. Järkeviä ajatuksia olisi kun vain olisi tahtoa toteuttaa.

 • Erittäin hyvin kirjoitettu. Olisi hyvä julkisesti kysyä jokaiselta hallituspuolueen jäseneltä seuraava kysymys. Kuinka monta pakolaista heistä itse kukin on valmis ottamaan omaan kotiinsa ja elättämään heitä? Toisten rahoilla, tässä tapauksessa verorahoilla on helppo ratsastaa. Esimerkin voima olisi tässäkin asiassa paikallaan. Tuskin montaa vapaaehtoista löytyisi. Hädässä olevat ja heidän käsittelyssään hallittu järjestelmä, joka toimisi koko EU alueella on kokonaan toinen juttu.

 • Erittäin hyviä ajatuksia – valitettavasti Euroopasta on johtajuus kateissa ja myös ymmärrys siitä että vanhan maailman, kylmän sodan, idän ja lännen, uskonnollisten ääriliikkeiden johdosta aikoinaan laaditut järjestelmät eivät ole enää internetin avaamaan maailman tasolla – vaan aivan toiselta aikakaudelta. Länsi ja niinsanotut sivistysmaat ovat valinneet ja kehittäneet yhteiskuntansa uskonsotien pohjilta luoduille valtioalueille ja ennen nykymurrosta hallitsivat valtiot niin Lähi-Idässä, kuin Afrikan mantereellakin omia alueitaan, omine ja meille vieraine uskonnollispoliittisine järjestelmineen – ja mikä olennaista; sen kummemmin länsimaailmaa häiritsemättä. Nyt nuo pääosin uskontopohjaiset ja toista tuhatta vuotta kestäneet yhteiskuntakokeilut näyttävät epäonnistuneen, eikä ihan syytön ole Länsikään joka monin paikoin jätti Siirtomaavallan jälkeen monin paikoin tilanteet epäselvään tilaan. Samaan aikaan ovat nyt Toisen Maailmansodan jälkeiset demokratia-järjestelmät kehittyneet niin demokraattisiksi, ettei oikein kukaan saa enää mistään otetta ´Internetiksi´ja Faceksi muuttuneessa maailmassa – Eikä kukaan Johda, eikä uskalla johtaa. -YK ja Nato ovat olleet sotien jälkeisen maailman melko hyvä järjestyksen luoja, mutta YK on rampa Kiinan ja Venäjän ajaessa Vetoillaan omia maailmanvalloitusagendojaan, eikä näin ollen hajoamassa olevalta Euroopan Yhteisöltäkin puuttuvat pitkälti toimintaedellytykset edes itsensä järjestyksessä pitämiseen. Olennaista olisikin nyt vihdoin ymmärtää että kun puhutaan vain ja ainostaan ´seurauksista´, pitäisi kääntää rehellisesti katseet Syihin, eli siihen että etenevää kaaosta ei voida korjata täällä, vaan ainostaan ongelmien syntysijoilla, mikä tarkoittaa merelle lähdön estämistä Afrikan mantereella ja tämä onnistuu ainostaan YK:n, NATO:n ja EU:n, Britannian, USA:n, Turkin sekä Venäjän ja Kiinan Yhteistyöllä – Tänne noita ihmismassoja ei voi tuottaa, sillä Islam ei Integroidu -sen kieltää jo itse Islam- eikä Euroopassa ole Töitä, eikä Rahaa, eikä Asuntojakaan – Yhtälö on kuvitteellisestikin täysin kestämätön.

  • Kiitos kokonaisvaltaisesta kommentaatistasi! Olen täysin samaa mieltä.

   • Kiitos – Nykyisestä poliittisesta keskustelusta voidaan jo katsoa puuttuvan täysin Syiden esiinnostaminen ja suora keskustelu niistä ja niihin puuttumisesta. – Pelkään että syynä tähän ovat ymmärtämättömyys, osaamattomuus sekä uskallus ja tietenkin pelko omista vaaliäänistä. – Puhe ja otsikot keskittyvät ongelmiin ja siihen miten niitä parsittaisiin, olipa kysymys Pisa tuloksista, hometaloista, vanhusten hoidosta, valtion velasta, kilpailukyvystä, maan puolustuksesta ja siis ihan mistä vain… Tuntuu että jo suurimmalta osalta koskaan Tuottavaa Työtä tekemättömien kellokkaidemme käsityskyky ja rohkeus eivät riitä muuhun kuin puhumaan kasasta joka on polulla, mutta ei siitä miten se siihen tuli – ja mikä tärkeintä; Miten tämä poistetaan ja estetään uusia läjiä ilmestymästä keskittyen polun parantamiseen perässä tulijoille.

 • Tämä asia on otettava pikimmiten keskusteluun eduskunnassa. Meidän hallitus on aivan liian holtiton turvapaikkahakijoiden kohdalla ( ja monessa muussakin asiassa).

 • Todella hyvä kirjoitus ja olen täsmälleen samaa mieltä. Tämä Liike saa kannatukseni jatkossakin.

 • Bravo Harri Harkimo!ASIAA!Aivan liian helposti pääsee Suomeen juuri elintasopakolaat! ym……

 • Schengenin sopimuksen mahdollistamat rajatarkastukset on otettava käyttöön nyt heti, ja maahan ei ole syytä päästää ketään paitsi ketään ilman riittäviä matkustusasiakirjoja. Tällä päätöksellä alkaa olla kiire, koska sen toimeenpanokin vaatii järjestelyjä ja aikaa. 2015 menettely, jossa turvallisesta Ruotsista tänne läpsyttelevät päästettiin maahan vain taikasanalla ‘asylum’, ei kertakaikkiaan saa toistua! Jos maan hallitus ei saa asiaa hoidettua, se on kaadettava ja vaihdettava. Tässä on ihan totta tosi kyseessä.

 • Olen Harry Harkimon kanssa samaa mieltä. Nyt on asialla tosi kiire saada EU:n raja pitämään. Jos eivät tämän hetken päättäjät osaa maan taloutta hoitaa, niin tehtäköön kuten Juha Immonen kommentoi, että ensin kysytään hallituksen jäseniltä, moniko on valmis ottamaan siirtolaisen kotiinsa ja huolehtimaan hänen toimeentulostaan ja sitä mukaa he voivat siirtolaisia ottaa mitä paikkoja on. Suomen talous ei kestä enää yhtään, koska oman kansan hoitoon ei riitä varoja (esim. koronaviruksen hoitoon 1,60 €/asukas).

 • Oikeasti meillä pitäisi olla samanlaista maahanmuuttopolitiikkaa kuten Ruotsissa ja Saksassa on. Suomi on epäonnistunut talous- ja työllisyyspolitiikallaan tilanteeseen, jossa viidennes 18-35 vuotiaista ei halua hankkia lapsia… Me tarvitsemme lisää maahanmuuttoa Suomeen, jossa etusija on EU- ja EFTA kansalaisilla ja sitten vasta mietitään täyttämistä EU:n ulkopuolelta. Siis sen jälkeen kun pakolaiset ovat asettuneet EU:hun ja katselevat uusia elinolosuhteita.

  Meillä pitää olla enemmän halukkuutta hankkia lisää ulkopuolista väestöä Suomeen, mutta myös perustaa tarpeeksi paljon yrityksiä, jotka voivat työllistää 100 000 uutta ihmistä kolmen vuoden välein… Työllistämisen alkuvaiheessa samalla linjalla ovat maahanmuuttajat ja työttömät suomalaiset, muuten tulee huonoa palautetta EU:sta.

  Saksa ottaa maahan n. miljoonan maahanmuuttajan verran joka vuosi. Siksi monet Keski-Euroopan ja Balkanin jäsenvaltiot ovat niin tiukkana säädellyn pakolaisvirran hallinnan suhteen. Mutta toisaalta, saksalainen tehokkuus integroi maahanmuuttajat töihin kannustavalla talouspolitiikalla, mitä nyt olen itsekin jäänyt ihailemaan. Miksi Suomessa ei saa perustaa ja tukea yrityksiä niin paljon, että kaikille halukkaille riittää töitä, tai miksi työllistäminen on tehty niin hankalaksi?

  Neljä miljoonaa pakolaista on melkoinen työvoimamäärä ja kapasiteetti, jota ei passaa tuhlata – Saatika antaa Turkin hyötyä siitä taloudellisesti, kun se kerran tykkää sanella ehtoja EU pöydässä. Muistutan, että nämä ihmiset tulevat pääsääntöisesti Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta, joissa kannustetaan töihin ja opiskelemaan jo lapsesta lähtien. Ja he eivät tule Eurooppaan vetelehtimään, nytkin he tekevät Turkissa ahkerasti töitä, jotta pääsevät jatkamaan matkaansa. Mitenkä Turkki pystyy tekemään näin, kun Suomessakin on satoja tuhansia työttöminä, hmm hmm…

  Heilä on syy tulla tänne EU:n, minkä vuoksi he eivät voi enää kotimaassaan asua, vaikka sitä haluavatkin. He osaavat tehdä ja hankkia rahaa, he ovat kyvykkäitä selviämään psyykkisesti ja fyysisesti stressaavasta pakolaismatkasta. Heillä on osaamista ja knowhowta. Suuria määriä lapsiperheitä on liikkeellä. Viimeinen etappi on yleensä Libyan ja Turkin rannikko, jossa ei ole viranomaisapua Välimeren ylitykseen. Turkin rajanavaus antoi lapsiperheille ja nuorille miehille mahdollisuuden kerrankin lailliseen rajanylitykseen, kuin maksaa salakuljettajille hengenvaarallisesta matkasta ylikuormittuneilla veneillä avomerellä sekä ihmiskaupasta Eurooppaan saavuttuaan. Harvemmilla on mahdollisuus saapua EU:n laillisesti. JA me ollaan Suomessa siitä niin käärmeissään, sehän on niin epäreilua että…

  Minäkin olen kohdannut heitä, jotka ovat saapuneet Suomeen ja tehneet sen vaarallisen ylityksen. He eivät siitä mielellään puhu, mutta ovat olleet onnellisia kun saivat paperit Etelä-Euroopassa ja pääsivät jatkamaan matkaa laillisesti, eivätkä jääneet kortistoon. Ja tuohan toki maahanmuutto omat ongelmansa, jos niitä halutaan seurata Ruotsin ja Saksan tiedotuskanavista. Mutta – Emmeköhän me ole jo seuranneet sitä jo aika monta vuotta sivusta melkein katsoen, meillä on mahdollisuus tehdä parempaa integrointia. Eikä Rosengårdia olisi tullut, jos sijoittaminen olisi tehty hajauttamalla ja poliisille enemmän valtuuksia, kuten Suomessa on. Maahanmuuton ja pakolaisuuden ongelmat ovat myös alkuperäisväestöjen itsensä aiheuttamaa ja ylläpitämää, esimerkiksi politiikan tekovälineenä.

  Meidän valinta ei ole kauhistella pakolaistulvia ja niiden myötä saapuvia ongelmia ja rikollisuutta – Vaan perustamalla lisää yrityksiä Suomeen ja tukemalla niitä pienestä pitäen, työllistää satoja tuhansia suomalaisia ja maahanmuuttajia EU:sta sekä EFTA alueelta. Sitten, voimme enemmän integroida pakolaisia, eikä huoltosuhde rasitu eikä katkeruus lisäänny… Suomi on kuitenkin harvaan asuttu maa, jossa on metsiä, luontoa ja puhdasta ilmaa, vettä, paketoituja peltoja sekä turvallisuutta – Jota Euroopasta ei aina löydykään. Ja meitä kiinnostaa maan pitäminen asuttuna ja meillä on näennäiset resurssit tehdä se vaikka ihan itte.

  Terveisin Mikael

  • Kiitos Mikael kirjoituksestasi. Kovin harvat tietävät mistä puhuvat kun puhuvat pakolaisista. Lisäksi aika harva pystyy myöskään järkevästi perustelemaan mielipiteitä. Sinä onnistuit näissä molemmissa.

 • Terve !

  Yksi “elintasopakolaisia” houkutteleva tekijä on automaattisesti heidän saama 4 vuoden oleskelulupa. Max 1 vuoden oleskelulupa aluksi. Tämän jälkeen 2 v ja sitten 4 vuotta. Useimmille tulijoille ei maistu edes ilmainen opiskelu, jota Suomi sinisilmäisesti tarjoaa. Mikäli tekee rikoksia, siis pieniäkin, niin pois maasta. Miksi Suomi ei toteuta karkoituspäätöksiä? Puhumattakaan raiskaajat, huumekauppiaat ja puukkomiehet. Paperittomana ei missään nimessä saisi Suomessa maleksia. Poliisin on lisättävä kontrollia. Moinen loisiminen esim Thaimaassa, Venäjällä, USA:ssa, Sveitsissä jne… ei onnistu mitenkään. Miksi siis onnistuu Suomessa?

  Kansalaisuus pitäisi olla palkkio hyvästä asiallisesta oleskelusta Suomessa. Hyvin toteutuneesta ko henkilön aktiivisesta osallistumisesta kielenopetukseen, integroitumisesta, eli henkilö kouluttautuu, työskentelee ja elää työnteollaan Suomessa. Ei siis loisimalla “sosiaalipummina” ja kelan rahoilla, nauttien asuntotukia jne… Koko asumistukijärjestelmä on Suomen syöpä nro 1. Ehdottomasti ennen kansalaisuuden saantie hänen pitää osata puhua ja kirjoittaa suomenkiltä hyvin. Vasta ehkä noin 8 vuoden oleskelu ja em kriteerien täyttyminen voisi olla edellytys kansalaisuuteen. Ehdottomasti kaksoiskansalaisuus ja moinen pelleily pois käytöstä. Joko tai periaate!

  Ilmastohömpässä koko EU:n alueelle ja kaikille jäsenmaille yhtenäiset kriteerit ja tavoitteet, kuten on ajatus lentoveroasiassa. Nykyinen, huulipunahallituksen tavoite on täysin epärealistinen ja kuolleena syntynyt ajatus, joka ei toteudu, eikä johda mihinkään lisäarvoon kenellekkään siis globaalissa ilmastohömpässä, vaikka toteutuisikin. Suomi on tehnyt jo reilusti yli oman osansa. Löysiä on niukalti ja maaseutuahan nyt rokotetaan ja niitä joiden on käytettävä autoa.

  Turve on uusiutuva luonnonvara, ei siis uusiutumaton. Suomen pinta-alasta on turvetuotantokelpoista suota valtavat määrät ja kasvu noin 1 mm / vuosi. Kokonaiskasvu vuodessa yli 500 000 m3. Turvevaramme riittäisivät ainakin 200 vuotta nykytasoiseen lämmittämiseen ja hyötykäyttöön. Kun turvetuotantoalueet on käytetty loppuun, voidaan alueet metsittää ja sitä myötä hiilinielumme kasvaa ja puuntuotantomme lisääntyy. Turve on lähes täysin kotimainen polttoaine ja koko ketjulla on iso työllistävä vaikutus. Miksi Saksa ei luovu hiilestään? Päinvastoin lisää sen käyttöä!

 • Järkevä puhe!! Toimenpiteitä please!

 • Mikä juttu tämä nuoret miehet vaeltaa nekö on hädässä minä olen miespuolinen otus ja minä lähetän turvaan naiset ja lapset ensin minun mielipide että hiljainen soluttautuminen menossa ja eurooppa ja etenkin suomen järjettömän hallituksen mamoilu tekee tämän mahdolliseksi vielä antavat rahaa. Kohta varmaan vaihtokauppa vanhukset siirona kohdemaahan ruottissakin jo 700000 sossupakolaista joutilaita punomassa juonia auttajia kohtaan sanoppa nyt harkimo mitä tehään

 • Pakolaisvirta räjähtää jälleen käsiin. Ensimmäisenä avustettavia Naiset ja lapset.Tuntuvat jäävän vaan jalkoihin.
  Kulttuuriin kuuluu miehinen ylivalta,joten niillä näkyy olevan etuoikeus myös ensimmäisenä lähteä sodan jaloista.
  Kun päästään paremman elintason maahan,sitten aletaan itkeä perheen perään. Todella sankarillista käyttäytymistä!
  Autetaan missä ongelma on,ei tuoda ongelmaa tänne.

 • Kiitos Hjallis, taas täyttä asiaa ja samaa mieltä

 • Hyvä analyysi
  Tässä asiassa on tosiaan köllötelty monta vuotta.
  EU on kykenemätön ratkaisemaan ongelmia, siitä näyttää olevan vain haittaa.
  Ministeriöt ja virkamiehet menevät aina EU: n taakse,etteivät voi tehdä laiskuuttaan mitään.
  Suomen korkeimmat laiskat virkamiehet on laitettava kiertoon.

  Hyvä asimerkki oli Marja Sannikan haastattelema johtaja sähkönsiirto-ongelmassa.
  Joka kysymyksessä ensin kiisti ja sitten myötäili.

  Ystävällisin terveisin Jorma

 • Ennusteet alkavat käydä toteen. Viidakon lait ovat voimassa edelleen vaikka sademetsät katoavat vauhdilla. Liian nopea eli räjähdysmäinen kehitys teknologiassa on nykyisen tilanteen ihmiskunnassa aiheuttanut. Tämä on ollut väistämätöntä, valitettavasti.Luonto onneksi osaa virheet korjata. Valitettavasti sen tekemät korjausliikkeet eivät ole meille mieluisia.

 • Hei, kiitos, selkeä ja järkevä ajatus Hjallikselta. Kannatan. Nyt mm. Turkin, Syyrian pakolaiset ja Kreikka, ihan järkyttävä tilanne. Missä EU nyt? Mitä konkreettista tekee EU maat ja kuka tekee mitäkin ettei kaikki huseeraa samaa asiaa….vai huseeraako mitään..? Suomi pienenä usein maksumaana ja ns. pelastussuunitelma tulisi olla kaikilla EU mailla..emmeköhän me ole hoitaneet meille paljon nuoria miehiä (anteeksi) tänne. Missä lapset ja naiset ja orvot lapset? Ei Suomella eli meillä ole varaa mihin tahansa, oma kansa, etenkin vanhukset jätetään omille armoille nk. “hoitokodeissa”, jotka tuntuvat olevan vain kuolemaan nopeuttajia, mitä nytkin taas uutisoitiin rikollisesta toiminnasta. Hyi helkkari. Tämä paratiisimainen nykyinen hallitus joutaa nyt tekemään isoja päätöksiä ja toivon, että eivät jatka tyyliin “Suomi pelastaa koko maailman ilmastoa myöden”. Varmasti on hyviäkin juttuja, mutta joo…. järki käteen 🙂 Mukavaa maaliskuuta täältä Vaasasta 🙂

 • Tässä vahan adressin pätkä miten austraalia on hoitanut asiaan. Mielestäni Suomi voisi ottaa tästä oppi, enkä nyt tarkoita että tämä pitää ottaa yksi yhteen suomessa käyttöön, mutta vähän vertailupintaa siihen kuinka lepsut lait/houkutteleva paikka Suomi on.

  Varoitus että teksi saattaa herättää sanavalinnoillaan joillekin tunteita pintaan, enkä halua siitä alkaa keskustelemaan tai että onko heidän jokainen ratkaisunsa se kaikkein paras, mutta ideana nyt se että tämä asia vaatii ratkaisuja ja uusia lakeja suomessa että homma ei leviä käsiin.

  Olen myös sitä mieltä että hädässä olevia tulee auttaa, mutta meillä ei ole Suomessa varaa auttaa edes omia vanhuksiamme tai mielenterveysongelmista kärsivä nuoriamme niin emme voi mitenkään ottaa tänne hädässä olevien ihmisten lisäksi vielä niitäkin ketkä eivät ole hädässä, se on kaikilta edellämainituilta pois.

  “Australialla on erittäin tiukka maahanmuuttopolitiikka. Sinne ei oteta ihan keitä tahansa vaan jos haluaa muuttaa Australiaan, sinulla on oltava tarpeeksi kielitaitoa sekä työpaikka ja asunto jo Australiassa. Lisäksi sinulla tulee olla vähintään 5000 Australian dollaria itsesi elättämiseen. Jos haluaa saada Australian kansalaisuuden, se edellyttää 4 nuhteetonta vuotta Australiassa (jonka aikana ei saa vastikkeettomia sosiaalietuuksia). Kansalaisuutta hakevat joutuvat testiin, jossa testataan kielitaito sekä tiedot Australian historiasta ja lainsäädännöstä. Erityisesti lakitietoutta painotetaan kielitaidon ohella paljon. Lisäksi joutuu maksamaan eräänlaista takuumaksua, jolla katetaan mahdollisesta maastakarkotuksesta koituneet kulut.

  Mutta pelkkä kansalaisuuskokeen läpäisy ei riitä vaan kansalaisuuden hakuprosessiin kuuluu kansalaisuuspisteiden kerääminen (ennen koetta), joita saa työnteosta, lainkuuliaisuudesta ja kielitaidon kehittymisestä. Rikoksista vastaavasti menetetään pisteitä ja vakavista rikkeistä karkotetaan. Australialaiset eivät myöskään turhia kumartele maahanmuuttajille (eivätkä ainakaan muslimeille), vaan näyttävät heille, missä kaappi seisoo. Edellinen pääministeri Kevin Rudd kehotti lausunnossaan sharia-lain perään haikailevia muslimeja häipymään Australiasta ja muutenkin patisti maahanmuuttajia sopeutumaan Australian lakeihin, tapoihin ja arvoihin. Australian kotoutuspolitiikan kulmakivi on tiivistettynä: “Jos haluat jäädä tähän maahan, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: integroidu tai itke ja integroidu”.

  Lisäksi Australiassa pakolaiskeskuksia ei ole Canberran, Sydneyn, Melbournen, Brisbanen tai muidenkaan kaupunkien keskustoissa vaan keskellä kuumaa aavikkoa sekä Joulusaarella. Näin Australiaan pyrkiville ei-työperäisille maahanmuuttajille näytetään kaapin paikka ja osoitetaan, että tässä maassa me (australialaiset) olemme pomoja. Jos ei kelpaa, häivy. Lisäksi Australia ei pehmoile rikoksiin syyllistyvien ulkomaalaisten suhteen vaan karkottaa heidät tai ainakin antaa ankarat vankeusrangaistukset. Esimerkiksi muutama vuosi sitten Sydneyssä eräs libanonilaisjengi sai teinitytön joukkoraiskauksesta 60 vuotta vankeutta.”

 • Vauraana ja sivistyneenä maana Suomi pystyy tekemään helkkarin paljon enemmän kuin työntämään pään pensaaseen savet housuissa. Vaikka tunnelma tälläkin palstalla on kuin masentunut ameeba alt-right messussa. Sitä saa mitä tilaa, vai mitä?

  Hallituksen arvostelu on kivvaa ja heleppoa hommaa, kun tielläkin kasa, eikä hallitus tee mittää. Väsyneen ja nolon perussuomalaisen itkuvirren “Ihmisiä hädässä – rajat kiinni” Harkimonkin jälleen levyttämänä on ihan yhtä tyhjänpäiväistä bulkkia kuin niin monessa tuutissa nykyään. Mihin analyysin Harkimon näkemys oikein perustuu? Ja ennen kaikkea onko tällä puolueella autenttista syytä olemassaolonsa?

 • Hyvä kirjotus.Olen samaa mieltä.Ei pitäisi enää pehmoilla ja antaa kaikki valmiina.Terv Kristiina.

 • Tämä on tärkeä asia ottaa esille. Varsinkin Sisäministerin sooluilun takia. Mykkäsen ehdotus, että lakia mahdollistaisi määräaikaisen turvapaikan hakumenettelyn pysäyttämisen olisi hyvä saada eteenpäin.

  Me emme pysty pelastamaan koko maailmaa ja massiiviset muutot parempien elinolosuhteiden toiveissa
  aiheuttavat vakavia ongelmia, joita pitää voida hallita. Nykyinen malli on haitaksi oikeasti turvapaikkaa tarvitseville ja heiketää hädänalaisten ihmisten asemaa kun nuoret elintasopakolaiset rynnii ohi.

  Muistutan, että meillä on tuhansia ihmisiä maassa ilman minkäänlaisia papereita. Miten he tulevat toimeen ja missä he oleskelevat? Luusi tämän kysymyksen askarruttavan Sisäministeriötä. Mielestäni heillä on vain huonoja vaihotehtoja tulla toimeen, kuten rikollinen toiminta tai pimeätyö. He eivät voi tehdä virtallisesti töitä ilman työlupaa. Minua huolestuttaa tämän joukon pitkäaikainen oleskelu maassamme.

  Miksi heitä ei esimerkiksi voi rekisteröidä ja antaa muukalais “Sotu” sekä sijannin ilmoitusvelvollisuus. Tätä vastaan voisi antaa vaikka 150 € rahaa/kk. Uskon, että tulisi vapaaehtoisia ilmoittautumisia eikä vaadi kauheasti salapoliisi työtä. Jos laittomaan oleskeluun ei puututa mitenkää, niin sitten pitäisi myös saada heille määräaikainen työlupa. Olisi yksi parempi vaihtoehto tulla toimeen kuin nuo aikaisemmin mainitsemani tavat.

  Nyt asia vain vaietaan hiljaiseksi kun ei osata tehdä mitään. NÄIN EI KUULU HOITAA ASIOITA

  • Turkissa on noin 4 miljoonaa pakolaista. Paossa Syyriassa leimahtanutta sotaa, joka on osa monimutkaista lähi-idän konfliktia, ja jossa myös USA:n eurooppalaiset liittolaiset ovat osallisia. Sotaa pakenevien ihmisten kutsuminen elintasopakolaisiksi on persuilua oikein huolella samoin kuin tulevilla vyöryillä mehustaminen. Kannattaisi muistaa, että Syyria oli yksi lähi-idän vakavaraisimmista maista. Mitä eurooppalaisesta ihmisyydestä kertoo kun miljoonista pakolaisistaan Turkki parikymmentä tuhatta ohjaa myös meidän vastuulle, ollaan rajalla kuin villi-ihmiset keppien kanssa vastassa? Ja huomattavasti vauraampi Eurooppa on Suomea myöten niin sekaisin, että pikkusieluiset politikoi ihmisoikeuksien väliaikaista lakkauttamista. Mykkäsen ehdotus on sivistymättömyydessään kerrassaan naurettava. Ja hyvä muistutus siitä, että Kokoomuksen rinnalle mahtuisi ehta sivistyspuolue. Kannattaisi myös muistaa, että kansainväliset sopimukset, kuten ihmisoikeudet, sovitaan sitoviksi, jotta niitä noudatettaisiin myös ja nimenomaan kriisitilanteissa.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat