Pk-yritysten tukimiljardit uhkaavat valua vuokrien mukana ulkomaisille jättisijoittajille

Mediatiedote 28.3.2020

Liike Nyt:  ”Pk-yritysten tukimiljardit uhkaavat valua vuokrien mukana ulkomaisille jättisijoittajille”

Nyt eletään kriittisiä hetkiä sen suhteen, mihin yritysten pelastamiseen tarkoitetut miljardit menevät. Liike Nyt haluaa kiinnittää huomioita niihin sääntöihin, joilla rahaa jaetaan.

”Nyt kun henkilökunta on esimerkiksi ravintoloista suurelta osin lomautettu, suurimmat kulut ovat vuokrakuluja. Vuokranantajia taas ovat nykyään lähinnä isot kiinteistösijoittajat ja kaikenlaiset kauppakeskusoperaattorit. Jos valtio nyt avustaa ravintoloita niin, että kaikki rahat menevät vuokrien maksuun, miljardit valuvat sitä kautta ulkomaille. Se ei voi olla kenenkään kannalta järkevää”, Liike Nytin kansanedustaja Harry Harkimo sanoo.

Esimerkiksi Citycon ja Sponda ovat suuria vuokranantajia ja kiinteistöomistajia Suomessa. Citycomin suurimmat omistajat ovat Gazit-Globe Ltd 48.6 prosentin omistuksella – kotipaikka Tel Aviv – sekä 15 prosentin osuudella kanadalainen eläkevakuutusyhtiö. Spondan suurin omistaja taas on Polar Bidco, Luxemburg – jonka omistaa amerikkalainen Blackstone.

”Nämä firmat eivät ole tulleet yhtään vastaan ravintoloiden tai muiden yrittäjien vuokrista. Citycon on saanut jo ison hätäapusijoituksen Euroopan Keskuspankilta. Nytkö meidän pitäisi vielä maksaa niille veronmaksajien rahoilla lisämiljardeja?” Harkimo kysyy.

Liike Nyt ehdottaa, että hallitus kieltäisi niitä perimästä kolmen kuukauden ajalta vuokraa. Samoin hallituksen pitäisi pystyä edes jotenkin varmistamaan, että tukirahoja ei anneta yrityksille, jotka kolmen kuukauden jälkeen eivät kuitenkaan ole enää pystyssä.

”Tehtävä ei ole siltä osin helppo, mutta vuokra-asiaan on mahdollista vaikuttaa. Tanskassa on laki, joka takaa, ettei vuokranantaja voi periä vuokria, jos hallitus on pistänyt kieltoja eikä vuokralainen pysty käyttämään tilaa siihen toimintaan kuin se on tarkoitettu. Laissa on myös maininta, että vuokranantajan pitää tulla vastaan, jos tiloja ei voi käyttää täysin sillä tavalla kuin on pakko. Tämä vertautuisi esimerkiksi Suomen nykytilaan, jossa ulosmyynti on sallittua mutta asiakkaita ei saa päästää sisälle”, Harkimo sanoo.

Lisätietoja:

Kansanedustaja Harry Harkimo, puh. 0400 226666

  • Täyttä asiaa. Kotimaisia yrityksiä on nyt tuettava kaikin tavoin. Raha ei saa virrata ulkomaille. Sieltä ei meille apua tule kuten kävi viime sotienkin aikaan. Voimia teille kansanedustajille näinä aikoina. Tehkää hyviä päätöksiä ja nopeasti.

  • Kiitos postauksesta, eipä tätäkään tullut ajateltua…

  • Hei!
    Käsittääkseni sinulla on kansanedustajana oikeus tehdä aloite tuosta puhumastasi asiasta. Siis pistä toimeksi vai puhutko vain?

  • Mielestäni vuokra-apu pitäisi rajata kiinteistön hoitovastikkeeseen. Sellainen luku saadaan jokaiselta kiinteistöstä olkoon sen oikeudellinen muoto mikä tahansa. Pankit tulevat vastaan rahoitusvastikkeiden lykkäämisessä. Tämä olisi reilua kaikille.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat