Terveisiä puoluesihteeriltä

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on pysäyttänyt yhteiskunnan ja vaikuttaa monin tavoin meihin kaikkiin. Kaikki Liikkeen tapahtumat ja tapaamiset on peruttu, ja tulemme jatkossakin noudattamaan viranomaisten määräyksiä ja suosituksia. Puolueorganisaation jo hyvin käyntiin lähtenyt rakentaminen ei kuitenkaan keskeydy, työtä vaan tehdään nyt eri tavalla.

Liike Nyt merkittiin puoluerekisteriin marraskuussa 2019. Vuoden alussa Liike palkkasi ensimmäisen työntekijänsä, puoluesihteerin, ja vuokrasi käyttöönsä toimistotilan. Olemme vuoden alusta asti kiertäneet ahkerasti ympäri Suomea rakentamassa valtakunnallista puolueorganisaatiota.

Olen saanut kunnian aloittaa Liikkeen ensimmäisenä puoluesihteerinä. Nyt kun olen jo jonkin aikaa tehtävää hoitanut, haluan tuoda esille omia ja puolueen näkemyksiä siitä millaista organisaatiota olemme luomassa ja mitkä ovat lähitulevaisuuden askelmerkit. Haluan tehtävässäni edistää toiminnan läpinäkyvyyttä ja avointa viestintää.

Alun perin Liikkeestä ei ollut tarkoitus tulla puoluetta, mutta järjestelmä lopulta pakotti siihen. Ehdokkaiden asettaminen vaaleissa, näkyminen kannatusmittauksissa ja vaaliväittelyihin pääsyn hankaluus ovat kaikki esimerkkejä niistä seikoista, jotka tekevät toiminnan politiikassa mahdottomaksi ilman puoluestatusta. Jouduimme nöyrtymään ja tekemään päätöksen lähteä uudistamaan politiikkaa sisältäpäin.

Liikkeestä ei olla rakentamassa massiivista, perinteistä puoluehimmeliä. Puolueorganisaatio rakennetaan palvelemaan Liikkeen alkuperäistä ideaa. Liikkeen tarkoitus on edistää vuorovaikutusta poliittisessa päätöksenteossa sekä tarjota Liikkeen periaatteet allekirjoittaville kansalaisille mahdollisuuden hakea ehdokkaaksi vaaleissa. Tämä ei ole muuttunut eikä muutu, vaikka olemmekin nyt puolue.

Liikkeen puolueorganisaation ensisijainen tarkoitus on olla valtakunnallinen kampanjaorganisaatio. Tulemme rakentamaan kaikki manner-Suomen vaalipiirit kattavan verkoston paikallisyhdistyksiä ja piirijärjestöjä. Niiden päätarkoituksena on olla mukana vaalityössä, tukea Liikkeen paikallisia luottamushenkilöitä ja tehdä Liikettä tunnetuksi omalla alueellaan.

Puolueen toiminta tulee perustumaan pitkälti vapaaehtoisten toimintaan. Siksi on mielestäni erityisen tärkeää, että rakennamme organisaation, jossa toimiminen on kaikille positiivinen kokemus. Toimintafilosofian tulee olla sellainen, että toiminnassa mukana olevat pääsevät tekemään niitä asioita, joista he nauttivat, voivat halutessaan oppia uusia asioita, ja tuntevat, että heillä on toiminnan kautta mahdollisuus vaikuttaa asioihin oman käytettävissä olevan aikansa puitteissa. Liikkeen toimintaan mukaan lähteminen on ainutlaatuinen tilaisuus etenkin heille, jotka haluavat olla rakentamassa jotain uutta.

Ensimmäinen paikallisyhdistys perustettiin Helsinkiin 6.3. Kunhan aktiivien kanssa yhdessä tehdyt säännöt saadaan hyväksyttyä patentti- ja rekisterihallituksessa, voimme aloittaa paikallisyhdistysten perustamisen ympäri Suomea. Monilla paikkakunnilla ollaankin jo pitkään odotettu, että yhdistys päästäisiin pystyttämään, ja aloittamaan valmistautuminen kuntavaaleihin.

Tässä vaiheessa on hyvä tuoda esille, että Liike Nyt ei ole pelkästään kaupunkilaisten puolue, vaan olemme koko kansan ja maan etua ajava liike. Se otetaan huomioon niin politiikassamme kuin puolueorganisaation rakentamisessa.

Puoluetukea nauttivana organisaationa on tärkeää, että saamme puolueen päättävät elimet kasaan ja toimimaan. Liikkeen ensimmäinen puoluekokous järjestetään heti, kun epidemia on voitettu. Puoluekokouksessa on tarkoituksena mm. valita puolueen hallintoelimet. Puoluekokoukset ovat avoimia kaikille puolueen varsinaisille jäsenille. Henkilökohtaisesti odotan, että puolueen luottamustehtäviin valitut henkilöt tulevat aktiivisesti osallistumaan puolueen työhön.

Tämän kevään aikana tavoitteenamme on avata sähköiset lomakkeet, joilla voi hakea puolueen jäsenyyttä ja pyrkiä kuntavaaliehdokkaaksi. Nettiparlamentin keskusteluihin ja äänestyksiin osallistuakseen ei tarvitse jatkossakaan olla puolueen jäsen. Ehdokkaaksi hakevat voivat olla myös sitoutumattomia, mutta heidän on sitouduttava Liikkeen toimintaperiaatteeseen ja kuuteen perusperiaatteeseen. Tästä ei tingitä.

Vuoden päästä käytävät kuntavaalit tulevat olemaan tärkeä virstanpylväs Liikkeelle. Vaalien suunnittelu on jo aloitettu ja iso osa tätä työtä tulee tietysti olemaan puolueorganisaation kasvu ja valtakunnallisen kuntavaaliohjelman tekeminen. Henkilökohtainen tavoitteeni on, että kuntavaalien jälkeen Liikkeellä on valtakunnallisen puolueorganisaation lisäksi valtuutettuja eri puolilla Suomea.

Toivotan kaikille hyvää terveyttä ja voimia jaksaa tämän poikkeuksellisen tilanteen yli. Pitäkää hyvää huolta itsestänne ja lähimmäisistänne ja auttakaa niitä, jotka apua tarvitsevat.

Juhani Klemetti
Puoluesihteeri
+358 40 634 6804
[email protected]

 • No nyt ollaan tekemässä uutta liikettä politiikan kentälle.
  Olen joskus melko ronskisanainen, olen siitä jopa saanut kynsillekkin. Uskallan puhua silloin kun tarve vaatii.
  Täällä Oulussa on jo tuo johtoryhmä, minkä sopivassa ‘lieassa’ kulkemalla saadaan yhdistettyä minun ‘rämäpää’ – toiminta ja heidän erittäin nopea palaveeraus toiminta. Tällä viisiin saamme assiet tehokkaasti ja nätti-ilmauksellisesti toimimaan edukseen ja ajatuksemme tulemaan huomioiduksi!

  Siksi ootan innolla jotta pääsen liittymään LiikeNyt:n Oulun joukkueeseen!

  Yst Pertti Latvala

 • Hei!
  Kiinnitin huomioni lauseeseen “puolueen jäsen”. Kyselin aikoinaan miten puolueeseen liitytään ja vastausta en saanut. Jossain luki silloin kirjoitelma 100€. Ilmoittauduin maksamaan sen, mutta se kai katosi jonnekin, koska mitään ei kuulunut.
  Mielestäni tässä tilanteessa työttömäksi joutuneet, voitaisi velvoittaa auttamaan maatiloille ja puutarhaviljelmille heille, jotka ovat ilman riittävää työvoimaa. Se tuntuu jotenkin ihmeelliseltä, että työvoimaa saadaan vain ulkomailta. Itse olen aikoinani ollut töissä puutarhoilla istuttamassa taimia ja poimimassa marjoja. Myös metsän istutus on tuttua puuhaa. Sekä metsämarjojen poimiminen. Kyllä moneen työhön pystyy, vaikka koulutusta ei olisikaan. Usein pelkkä perehdytys riittää.
  Terkuin Anneli Korhonen Pieksämäki.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat