Blogi: Korona koskee meitä kaikkia

Älä mene minnekään, jos ei ole pakko. Ja vältä turhia kontakteja. Ja maski naamaan, jos olet julkisella paikalla. Aikamoinen härdelli on näin yksinkertaisten asioiden ympärille saatu.

On selvää, että korona pelottaa. Ja hallituksen on pakko yrittää kaikkensa. Rajoitukset ovat kalliita ja me kaikki olemme niiden maksumiehinä. Eikö siinä jo ole kaikille meille motiivia pitää järki päässä ja käyttäytyä niin, että ottaa muut huomioon?

400 miljoonan euron panostus rajoituksiin on paljon rahaa. Kyllä sillä pitää saada vaikutusta aikaiseksi.

Kun rajoituksista on päätetty, pitäisi kaikkien, myös opposition, seistä niiden takana. Jatkuva mesoaminen ei auta ketään. Päinvastoin korona koskee meitä kaikkia, myös rajoitusten vastustajia.

Tunnelin päässä näkyy valoa. Israelissa 40 prosentin rokotuskattavuus antoi mahdollisuuden purkaa rajoituksia ja tartunnat romahtivat samalla. Nyt meillä pitäisi avata näkymiä milloin 40 prosentin kattavuus täyttyy ja mitä sitten tapahtuu. Sitä odottavat kaikki, niin yrittäjät kuin kansalaiset.

Suomalaisia holhotaan, kielletään, rajoitetaan, säädetään, valvotaan ja vaikka mitä. Helpompaa olisi kuunnella järjen ääntä ja ottaa itse vastuu omista valinnoistaan. Rajoituksia tulevat noudattamaan he, jotka noudattavat suosituksia. Rajoituksia eivät noudata he, jotka eivät noudata suosituksiakaan, vaikka nyt pitäisi. Tolkun ihmiset kärsivät. Ulkonaliikkumiskiellosta puhutaan, vaikka sisällä tapahtuvia kokoontumisia yritetään rajoittaa.

Hallituksen viestintä on koko koronan ajan ollut sekavaa ja epämääräistä, mutta erityisen omituiseksi se meni, kun se keskitettiin pääministerin kanslialle. Erityisesti demarien heitot jäävät soimaan yrittäjien ja kansalaisten korvien väliin. Stockmannin kerroksiin ei saisi mennä eikä ei-välttämättömiin kauppoihin. Stockmann olisi pitänyt jättää mainitsematta ja tuskin kovin monta ei-välttämätöntä kauppaa meillä on ainakaan kauppiaan itsensä mielestä.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila veti torstaina A-talkissa mattoa alta kriisitietoisuudelta. Maskipakkoa säädetään ja hän sanoo, että maskin suojavaikutus on vähäinen. Haloo!

Rajoitusten ajoitus on toinen juttu. Hallituksella on ollut vuosi aikaa suunnitella ja tehdä erilaisia malleja ja varautua. Mutta kaikki tehdään viime hetkessä ja liian helposti juututaan juridisiin tai hallinnon ongelmiin. Paremmalla valmistautumisella nämä olisi voitu välittää. Ja nyt rajoituksilla tehdään jo politiikkaa. Asiantuntijoihin vedotaan, mutta unohtuiko se, kun rokotejärjestyksellä käytiin kauppaa niin, että hallitus saatiin yhtenäiseksi?

Marin ja Kiuru ovat vieneet ja muut vikisseet. Mutta nyt se on ohi. Hallituksen kovat paikat ovat vasta edessä, kun taloutta pitää laittaa kuntoon puoliväliriihessä. Koronan taakse ei voi mennä piiloon. Siihen ei enää ole varaa.

Välttämättömyyden vaade. Mitähän sekin tarkoittaa? No, kyllä se täyttyy varsinkin, kun erityisesti THL ja STM näin sanovat. Mutta se ei tarkoita sitä, että hallitus olisi tähän asti onnistunut rajoituksissaan ja niiden ajoituksissa. Kysymys kuuluukin, että täyttyikö välttämättömyyden vaade myös hallituksen saamattomuuden takia.

On selvää, ettei tässä vaiheessa mikään puolue halua ottaa taakkaa siitä, ettei ole tehty kaikkea mahdollista, jos tartunnat karkaavat käsistä kuten Irlannissa tai Virossa. Mutta miettikää nyt vaikka Suomeen tulevien pakkotestausta Helsinki-Vantaalla. Nyt se kuulemma toimii. Vuosi siihen meni. Vieläkään Suomi ei pysty vaatimaan tänne tulevilta negatiivista ennakkotestiä. Voiko joku sanoa, että hallitus on hoitanut tämän hyvin?

Turun ja Helsingin satamien käytännöt ovat yhä hatarat kuten itärajalla. Miten näitä ei ole saatu vuodessa kuntoon?

Liikkumisen rajoitukset ovat kova paikka pääkaupunkiseudun ja Turun erikoiskaupoille. Hallitus ei laita kauppoja kiinni, mutta sitä se käytännössä tarkoittaa. Pelkästään pääkaupunkiseudulla Kaupan liitto arvioi erikoiskaupoille jopa miljardin euron pudotusta liikevaihtoon viikossa. Ja kyllä valtio silloin joutuu tätä korvaamaan.

Ravintoloiden, kauppojen, tapahtumien ja pienyrittäjien ahdinko on nyt kovaa. Neuvontapalveluihin tulee tuhansia puheluita, joissa kysytään neuvoa yrityksen lopettamiseksi. Ei hyvältä näytä yrittäjien tulevaisuus.

Rajoitukset toivottavasti purevat ja rokotukset etenevät. Nyt pitäisi saada suunnitelmia paluusta kohti normaalia kesällä ja syksyllä. Israelin rokotuskattavuuksista kannattaa oppia. Eli rokottamisen vauhdittamiseen pitää panna kaikki paukut. Tilanteet voivat muuttua, mutta silloin pitää muuttaa suunnitelmaa.

Koronan torjunnan ja talouden uudistamisen kanssa ei voi edetä lastuna laineilla. Se on pirun vaarallista ja yksinäistä.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat