Blogi: Marin ja Saramo pyyhkivät yrityksillä pöytää

Vasemmistohallitus pyyhkii yrityksillä ja yrittäjillä pöytää. Paikallinen sopiminen ei etene ja hallitus lupaa lisää lainsäädäntöä työmarkkinoille työntekijöiden suojaksi. Yritysten verotusta ei tulla muuttamaan niin, että se kannustaisi kasvamaan ja investoimaan. Eihän tästä tule yhtään mitään!

Vasemmistoliiton varaministeri Jussi Saramo aloitti ja pääministeri Sanna Marin jatkoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla. Teknologiateollisuuden päätös perustaa uusi yhdistys neuvottelemaan valtakunnallisista työehtosopimuksista sai Saramon laukoille.

Saramo tviittasi, että jos yleissitovuutta murennetaan, tilannetta on välttämätöntä tasoittaa lainsäädännön avulla. Saramo sanoi Teknologiateollisuuden päätöstä epäisänmaalliseksi. Isänmaallista siis on ottaa velkaa, kasvattaa julkista sektoria, pitää kiinni vanhoista rakenteista ja odotella, että viimeinen sammuttaa valot.

Marin jatkoi samaa pääministerin haastattelutunnilla. Työntekijöiden asemaa voidaan turvata lainsäädännöllä työmarkkinoiden murroksessa. Paikallisen sopimisen etenemiseen pääministeri ei usko tällä hallituskaudella eli se siitä. Työmarkkinajärjestöt ovat istuneet aiheesta työryhmissä kuukausitolkulla, mutta mitään ei synny. Pääministeri jankuttaa kolmikannasta, vaikka se on lähinnä kivikautista. Pääministeri puhuu, että vain talouskasvu voi lopettaa velkaantumisen. Mutta työelämän uudistamisen ja rakenteiden purkamisen eteen hän ei ole valmis tekemään mitään. Suomen talouskasvu on lähes maailman hitainta. Vuosina 2008-2019 Suomi oli sijalla 134 eli vain seitsemän maailman 141 valtiosta kasvoi hitaammin. Käsittämätöntä! Suomi on vahvasti Kreikan tiellä.

Ja sitten ihmetellään, mikseivät investoinnit osu Suomeen. Tämäkö on vihervasemmistohallituksen henki ja ideologia, kun hallituksen pitäisi pystyä purkamaan työmarkkinoiden rakenteita, lisätä paikallista sopimista ja parantaa yritysten kilpailukykyä?

Alleviivataan tähän, että Suomen hyvinvointivaltio pysyy pystyssä vain pienten ja keskisuurten yritysten kasvulla, investoinneilla ja uusilla työpaikoilla.

Julkisen vallan tehtävä on luoda uskottavat ja kannustavat olosuhteet yrittäjille. Esimerkiksi yrittäjien verotusta pitäisi porrastaa niin, että se kannustaisi kasvuun ja investointeihin. Mutta ennuste tämän hallituksen suhteen ei ole kummoinen, koska valtiovarainministeri Matti Vanhanen sanoi jo, ettei tällä porukalla uskalla lähteä yritysverotusta avaamaan, kun ei yhtään tiedä mitä sieltä tulee. EK ilmoitti aikanaan, että se ei enää neuvottele työn tekemisen ehdoista. Metsäteollisuus ensin ja Teknologiateollisuus nyt jatkoivat kehitystä. Perinteinen työmarkkinamalli ei enää vastaa tämän päivän tarpeita. Mihin niitä työmarkkinajärjestöjä oikeasti tarvitaan, jos ne eivät pysty tarvittaviin uudistuksiin?

EK:n pitäisi alkaa keskittyä suomalaisten yritysten edunvalvontaan Euroopassa. Työntekijäjärjestöt ovat paljon enemmän huolissaan omasta vallastaan ja syvistä rahakirstuistaan kuin työntekijöiden asemasta. Näin raskasta ja kallista kallista rakennetta suomalainen työelämä ei tarvitse.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat