Blogi: Vanhanen puhuu asiaa

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen on kokenut poliitikko. Vanhanen puhuu asiaa. Ongelma on, ettei hänen hallituksensa kuuntele. Nyt hän ehdottaa muutoksia yritysverotukseen, joka toisi investointeja, kasvua ja työpaikkoja. Mutta vihervasemmistohallituksen ideologia syö tällaisia aamupalaksi. Ja hyvin todennäköisesti Vanhanen hyppää sivuun ja keskittyy jo ensi kesänä omakotitalonsa rakentamiseen Nurmijärvellä.

Aiemmin viikolla Vanhanen esitteli ministeriryhmänsä kanssa EU:n elpymispakettia, joka on muuten oikein hyvä paketti, mutta se on Suomelle liian kallis, hidas, kankea eikä se edes elvytä. Päin vastoin se vääristää kilpailua niin Suomessa kuin Euroopan unionissa.

Ja Vanhasen kehonkieli paljastaa erittäin selkeästi, että hän ymmärtää kaiken tämän. Ei tullut ainutkertaista, ei tullut tarkkarajaista, vaan tuli paketti, jonka miljardikustannuksia lasketaan vielä 2050-luvulla ja Suomen saama tuki pienenee kerta kerralta. Nyt se on 2,7 miljardia euroa ja laskee koko ajan. Ja Suomi maksaa tästä vähintään kahdeksan miljardia.

Lyhyellä tähtäimellä hallituspuolueet yrittävät vuorotellen repiä paketista itselleen edullisia korulauseita tähtäimenään vain kuntavaalit. Vihreät etunenässä tuulettavat yli miljardin panosta vihreään kasvuun. Vielä pitäisi tietää, mitä se tarkoittaa.

Luulisi keskustan lukevan hyvin huolellisesti tuoretta tutkimusta, jossa vain kaksi prosenttia yrityksistä piti hallituksen koronatoimintaa erittäin selkeänä ja ennakoitavana. Siis kaksi prosenttia. Päin vastoin reilusti yli puolet yrityksistä pitää hallituksen toimintaa sekavana. Ja onhan se ollut äärimmäisen sekavaa muidenkin kuin yrittäjien näkökulmasta. Ja nyt se alkaa näkyä myös hallituspuolueiden kannatuksessa.

Mitä tekee Vanhanen? Puhuu asiaa. Hän sanoo, ettei velaksi voi elää ja talouden pohja pitää varmistaa. Vanhanen ehdottaa miljardiluokan panostusta tutkimus- ja kehitysrahastoon. Kuulostaa hyvältä, mutta eiköhän meillä näitä rakenteita jo ole tarpeeksi, kun on Sitraa ja Business Finlandia ja vaikka mitä. Hän hakee enemmän julkisen puolen sitoutumista yli hallituskausien. Eli sitä, että yrityksillä olisi luottamus tulevaan, uskallus investoida, kasvaa ja palkata lisää ihmisiä töihin. Tavoitteesta olen samaa mieltä.

Vielä tärkeämpi Vanhasen ehdotus on isommasta yhteisöveron rakennemuutoksesta, jossa yritykseen jätettäviä voittoja verotettaisiin vähemmän kuin ulos maksettavia voittoja. Tästä olen puhunut monta kertaa aiemmin ja tätä pitäisi viedä eteenpäin. Näin syntyy investointeja, kasvua ja työpaikkoja. Ja ilman niitä ei tätä hyvinvointiyhteiskuntaa pyöritetä.

Mielenkiintoista on se, että jokin aika sitten Vanhanen sanoi seminaarissa, ettei tällä porukalla, siis vihervasemmistohallituksella, uskalla avata yritysverotusta, koska ei yhtään tiedä, mitä sieltä tulee.

Aika näyttää, miten käy hallituksen ja keskustan, kun Vanhanen lähtee Nurmijärvelle.

Hallltuksen asenteesta uudistuksiin kertoo hyvin ministeri Pekosen lausunto, ettei hänen aikanaan kosketa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Mutta eikös vuoden koronaa onnistuneesti piilotellut vastuuministeri Pekonen olekin pätkäministeri ja menossa vaihtoon?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat