Blogi: Yritysten ja kuntien kilpailu epäreilua

Liike Nyt menestyy yhä paremmin yrittäjien joukossa. Uuden puolueen suosio on tuoreen tutkimuksen mukaan yhtä suurta kuin keskustan. SDP ja vasemmistoliitto jäävät selvästi taakse. Yrittäjien tuki viiden puolueen hallitukselle on romahtanut.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää Liike Nytin nousua keskustan rinnalle hyvänä suorituksena uudelta puolueelta. Olen samaa mieltä, hieno suoritus! Mutta matka on vasta alussa ja vauhti kiihtyy. Pääministerin ja vasemmistoliiton yritysvastaisuus tekee ilmapiirin epävakaaksi ja epävarmuus tulevaisuudesta vähentää investointeja. Siksi emme saa myöskään lisää ihmisiä töihin.

Ilman yrityksiä ei synny kasvua eikä uusia työpaikkoja. Ilman yrityksiä ja työpaikkoja ei synny verotuloja eikä julkisia palveluita. Julkisia ja yksityisiä palveluita pitää kehittää rinnakkain. Parhaimmillaan syntyy tervettä, kirittävää kilpailuja ja parempaa, tehokkaampaa palvelua. Suomi ei ole nyt tällä polulla. Kunnille ja kaupungeille korona toi ylimääräisen miljardin. Yrityksille korona toi konkurssin.

Kilpailu ei ole nyt reilua. Kovimmat esimerkit löytyvät hoiva-alalta, jossa kunnat hinnoittelevat pieniä ja keskisuuria yrityksiä niin ahtaalle, ettei palvelun laadusta pysty pitämään kiinni. Ravintolat, matkailu ja tapahtuma-ala menevät kesää kohti täydessä sumussa.

Yksityinen hoiva-ala joutui julkisuuteen selkeistä laiminlyönneistä ja hoitovirheistä. Virheitä oli tehty ja niistä pitää ottaa opiksi. Paljon vähemmälle huomiolle ovat jääneet samanlaiset ongelmat julkisella puolella. Käsitys hyvinvointiyhteiskunnassa perustuu siihen, miten hyvin me huolehdimme kaikista heikoimmista eli lapsista, sairaista ja vanhuksista. He eivät saa kärsiä, jotka huonoimmin pystyvät pitämään puoliaan.

Lakimuutos toi hoiva-alalle lisää henkilökustannuksia, mutta kunnat eivät tätä huomioi, vaan kilpailuttavat ja hinnoittelevat kuoliaiksi niin yritysten kuin kolmannen sektorin eli järjestöjen toimijat.

Mihin perustuu julkisen puolen käsitys oman toimintansa palvelun tasosta ja tehokkuudesta? Tilastot kertovat selkeästi, että yritysten järjestämät hoivapalvelut tulevat halvemmaksi kuin julkinen. Onko nyt niin, että kunnat vain odottavat sote-uudistusta eivätkä tee mitään? Ja hallitus vie rahat ja keskittää vallan sosiaali- ja terveysministeriöön? Ei hyvältä näytä. Kuntien ja yritysten lähtötilanne ei koronan jäljiltä ole reilu eikä tasapainossa. Ei lähelläkään.

Yksityisten ja julkisten palvelujen vastakkainasettelu tulee syvältä hallituksen ideologioista, mutta se ei edusta enää tätä päivää.

  • Oma äitini sairastui dementiaan, joka eteni tietysti niin pitkälle ettei kotona asuminen yksi edes avustajan kanssa ollut enää mahdollista. Aloimme siskoni kanssa miettimään vanhustenkotia, kunnan tarjoamat palvelut olivat hirvittäviä (vanhukset sidottiin sänkyihin ja kaikille laitettiin vaipat) se käynti riitti. Löysimme sitten yksityisen hoivakodin. kävimme molemmat siellä. Kaikilla vanhuksilla oli omat huoneet ja suihku/wc -tilat. Lääkäri kävi kerran viikossa ja sauna oli kerran viikossa. Ruoka oli hyvää ja aamupaloja riitti. Vanhuksilla oli kesällä ulkokäynnit ja yms. virike toimintaa muutenkin. Ja ennenkaikkea hoitajia oli riittävästi ja jokaiselle vanhukselle oli oma nimetty hoitajansa. Merkkipäivinä, joulu, syntymäpäivä, yms äiti tuli käymään meidän luona koneella Uudellamaalla ja hoitokodin henkilö oli mukana. jne. Äitimme asiu siellä seitsemän vuotta ja uskon että parempaa hoitoa olisi ollut vaikea järjestää. Eihän se hoito ollut ilmaista, äitin eläke ei siihen riittänyt joten teimme päätöksen systerin kanssa, että maksamme ylimenevät kulut puokkia. Se tekii reilut 600e/kk molemmille. Mielestämme olimme kuitenkin sen velkaa.

  • Liittyy löyhästi asia josta kukaan ei puhunut. Eli jos nyt katsotaan työntekijän palkkauskuluja niin kuka aiheuttaa ne suurimmat kustannukset …. eläkemaksut. Onko kukaan koskaan laskenut paljonko etuäteen maksetusta on saatu ennenkuin on se lopullinen on tapahtunut. Veikkaan, että murto-osa. Nykyinen eläkejärjestelmä pystyttiin 1950 -luvula eikä se ole siitä muuttunut.Eläkeyhtiöt ovat rakentaneeet miljoonien arvoisia kivitoimistoja ja pitävät kiinni vanhan ajan yrityskulttuurista missä suurin edunsaaha on eläkeyhtiössä varsin hyvää palkaa saavat ilman suurempia työvelvoitteita. Kun meillä puhutaan aina palkkakustanuksista ja vaaditaan duunarin joustamista. Miksei kukaan uskalla puuttua tähän syöpään eli eläkejärjestelmään joka syö kaiken kilpailukyvyn suomalaiselta työltä. Se on syntynyt 1950 -luvulla ja tuonut miljardeja ja miljardeja eläkeyhtiöillle. Suomi on ainoa maa euroopassa, missä on tämän laatuinen kalevalan sampo annettu eläkeyhtiölle.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat