Blogi: Kun kupla puhkeaa

Ei voi mennä hallinnon, juridiikan, eduskunnan tai perustuslakivaliokunnan tai taakse piiloon, kun johtaminen ei toimi. Ei vain voi.

Ja siitä johtajuudesta kyllä jotain tiedän. Ja se puuttuu nyt hallitukselta ja pääministeriltä. Sädekehä himmenee. Kupla puhkeaa.

Kriisin johtaminen ei ole helppoa. Ei se kuitenkaan voi olla niin vaikeata kuin nyt liikkumisrajoitusten tai rokotteiden kohdistamisen kanssa näyttää. Vain kokemukset opettavat johtamista, sen tiedän, ja sitä kokemusta tältä hallitukselta puuttuu.

Liikkumisrajoituksia ei viety lausuntokierrokselle, mutta rokotteiden kohdistamiset kyllä. Kumpi mahtaa olla monimutkaisempi asia?

Hallitus syö omaa uskottavuuttaan ja toimintakykyään aivan itse. Nakertajat ovat liikkeellä. Liikkumisrajoitukset hyväksyttiin hallituspuolueiden omissa eduskuntaryhmissä ja perustuslakivaliokunnassa samat ihmiset olivat ne hylkäämässä. Marinin ja Kiurun sanelujohtaminen alkaa maksaa nyt. Johtajan kannattaisi yleensä valita ystävät läheltä ja viholliset kaukaa.

Vain maski peitti hymyn, kun perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne luetteli perusteita demokraattisen yhteiskunnan ihmisoikeuksista.

Rokotteiden keskittämisestä THL:n asiantuntijaryhmä lausui selkeän kantansa jo 13. maaliskuuta. Nyt vaikutusta kohdennetaan eri hallintokierrosten jälkeen toukokuun kahdelle viimeiselle viikolle ja asiantuntijoiden ehdottama vaikutus jää hyödyntämättä.

Samojen asiantuntijoiden mukaan rokotteiden keskittämisen vaikutus tautitilanteeseen olisi ollut yhtä suuri kuin liikkumisrajoitusten.

Onko tämä jämäkkää ja määrätietoista tahtopolitiikkaa? Ei. Se on poliittinen lehmänkauppa, jolla demarien ja kepun äänestäjät pidetään vaalien alla rauhallisina. Kepun maakunnat saivat tahtonsa läpi ja demareiden valtakunnan iäkkäimmät äänestäjät saavat pitää paikkansa rokotusjonossa.

Marinin hallituksen tavaramerkiksi on nyt liikaa tullut se, että reagoidaan tilanteeseen jo valmiiksi myöhässä, hosutaan jotakin kasaan ja juututaan liian usein hallinnollisiin ja juridisiin ongelmiin. Saman tien voi kysyä onko oikeuskansleri Tuomas Pöysti tehtäviensä tasalla?

On pakko palata tasavallan presidentti Sauli Niinistön alkuperäiseen ehdotukseen koronanyrkistä. Tarkoitus ei olisi ollut vallan keskittäminen, vaan asioiden parempi ennakointi ja valmistelu.

Tuskin siitä nyt haittaa olisi ollut, kun tätä horjuvaa johtamista nyt seuraa.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat