Blogi: Ravintolat kiinni ja auki mielivaltaisesti

Epidemia on Pohjois-Savossa perustasolla ja tartunnat Kuopiossa laskussa, mutta ravintolat laitettiin kiinni muutaman tunnin varoitusajalla.

Samaan aikaan Lapin ravintolat avataan Kittilän kuntaa lukuunottamatta juuri, kun pääsiäisruuhka on kovimmillaan. THL olisi halunnut jatkaa Lapin ravintoloiden sulkua, mutta hallitus oli eri mieltä. Esimerkiksi keskustalla on kovat paineet miellyttää Lapin yrittäjiä. Terveyden kanssa ei tällä logiikalla ole mitään tekemistä. Hallitus tulee tekemään poliittisia lehmänkauppoja myös rokotusjärjestyksellä, vaikka kaikissa puheenvuoroissa kerrotaan kuinka kuunnellaan terveyden ammattilaisia. Hyvin ristiriitaista varsinkin, kun pääkaupunkiseudulle ja Turkuun ollaan suunnittelemassa liikkumisrajoituksia.

Yrittäjien kannalta koko vuosi on ollut äärimmäisen sekavaa, mutta tämä viimeisin päätös Pohjois-Savossa on jo mielivaltaa. Alueen omat asiantuntijat olivat eri mieltä, mutta THL ja maan hallitus kävelivät yli.

Sunnuntaina illalla päätettiin, ettei maanantaina tulla töihin. Ei näin kukaan voi yritystä pyörittää. Monet ravintolat olivat varautuneet pääsiäiseen ajatuksella, että ravintolat saavat olla auki. Nyt niillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin yrittää ulosmyynnin avulla päästä varastoistaan eroon.

Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala siirtyivät sunnuntain pikapäätöksellä sulkemisrajoituksen piiriin. Kysymys kuuluu, eikö näitä asioita oikeasti pystynyt ennakoimaan edes muutaman päivän varoitusajalla? Kuopion seudun ravintolayrittäjät olivat viime viikkoon asti siinä käsityksessä, että ravintolat saavat olla auki.

Erikoisinta on, että alueen oman sairaanhoitopiirin johtama koronanyrkki totesi, että Pohjois-Savo on edelleen epidemian perustasolla. THL teki kuitenkin oman arvionsa ja sen perusteella maan hallitus laittoi ravintolat kiinni.

Monet yrittäjät olivat jatkamassa toimintaansa normaalisti. Henkilökunta on varattu valmiiksi, kaikki tavarat on tilattu valmiiksi ja nykyisten rajoitusten mukaisia tilaisuuksia varattu. Nyt sitten pikahälytyksellä työntekijöille lomautus ja toive myydä varastoja ulosmyynnillä.

Koronan aika ei ole helppoa kenellekään, mutta tällainen mielivaltainen tempoilu tekee yrittäjän elämän sietämättömäksi.
Hallitus on esittänyt kolmen viikon sulkuajalta kompensaatiota yrittäjille. Tällaista sählinkiä ei kuitenkaan mikään tuki täysimittaisesti korvaa.

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat