fbpx
< Näytä kaikki ehdokkaat
489

Ehdokas: Annele Wiman

Olen Annele Wiman, sinnikäs, rohkea, itsenäinen, aito ja auktoriteetteja pelkäämätön.

Lasten aito osallisuus yhteiskunnassamme tarkoittaa sitä, että lasten tarpeisiin vastataan aidosti, läsnäolevasti ja juuri silloin kun lapsella on tarve. Aito inkluusio rakennetaan riittävistä resursseista ja ammattitaidosta. Aito hyvinvointi koostuu myötätunnosta, empatiasta ja toisista huolehtimisesta. Aito empatia muuttuu kasvatuksen myötä myös asenteiksi ja pysyväksi osaksi arkea ja yhteiskuntaa. Tällä hetkellä lapset ja nuoret on hylätty monessakin mielessä. Kasvattajien ja opettajien työ ei ole muuttunut raskaaksi, vaan se on muutettu raskaaksi. Työn sirpaloituminen, kiire ja stressi syövät luovuuden, motivaation, empatian ja läsnäolon. Juuri ne asiat, mistä laadukas lapsuus ja nuoruus rakentuvat. On aika kallista päästää lapsia hukkaan ja sitten vuosia myöhemmin yrittää löytää heitä.

On käsittämätön ajatus, että hyvinvointi ei saisi maksaa ja ainut tavoite on vain joidenkin ryhmittymien taloudellinen etu. Ihmisen perustarpeisiin kuuluu mm. turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunne sekä itsensä toteuttamisen tarve. Suurin osa suomalaisista on varmasti valmis maksamaan näistä perustarpeista, jos vastineeksi saamme tunteen, että asiat ovat hyvin ja voimme luottaa päättäjiin. Varhaiskasvatuksessa kasvattajien työ on sirpaleista ja esimerkiksi lievät tai keskivaikeat oppimisen haasteet jäävät täysin kartoittamatta ja tuki saamatta. Pätevä henkilökuntapula on sietämätön.

Laadukas lapsuus tarvitsee viisaita, vahvoja ja vastuuntuntoisia päättäjiä.

Varhaiskasvatus tarvitsee pätevät työntekijänsä ja jo monta vuotta jäädytetyt palkat tulee saattaa ajan tasalle. Varhaiskasvatus tarvitsee myös kunnon sisällöllisen ”konmarituksen” ja selkeät, koko valtakunnallisesti yhteneväiset toimintatavat (esim. 5v ja 6v oppimisvalmiuksien kartoitukset ja tuki). Kouluun tulee palauttaa enemmän taito- ja taideaineita, ja luovuudelle tulee antaa mahdollisuus. Luovuudella on kasvua eheyttävä vaikutus. Oppimista tulee muutenkin syventää eikä laajentaa.

Tätä et tiennyt minusta: Rakastan kirpputoreilla käyntejä ja lähes joka kerta löydän sieltä jotakin ihanaa.

Teemat

Hyvinvoinnin jakaantuminen tasaisemmin kaikille 35 %
Varhaiskasvatushenkilöstön palkkauksen korjaaminen 35 %
Varhaiskasvatuksen laadun tulee olla tasalaatuista sekä oikeasti laadukasta myös siellä olevien lasten ja henkilöstön näkökulmasta 30 %

Ota yhteyttä ja löydä minut verkosta!

Haluatko jakaa tämän sivun?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.