fbpx
< Näytä kaikki ehdokkaat
189

Ehdokas: Eija Riihilahti

Katso ehdokkaan esittelyvideo alta:

Olen 45-vuotias yrittäjä. Minulla on 5- ja 10-vuotiaat lapset sekä 17-vuotias tytärpuoli. Omistamme mieheni kanssa ravintola-alan yrityksen, johon kuuluu neljä liiketoimintayksikköä.

Hyvinvointia ei ole ilman työpaikkoja ja työpaikkoja ei ole ilman yrittäjiä! Osalla ammattiliitoista on sellainen näkemys, että yritys saakin mennä nurin, jos se ei pysty toimimaan kannattavasti. Tällä perustellaan sitä, että paikallista sopimista ei tarvita edes Pk-yrityksen ollessa väliaikaisesti tiukassa tilanteessa. Jos minulla on työntekijä, joka on juuri ostanut oman asunnon ja ottanut paljon lainaa, hänelle ei varmasti ole ihan sama säilyykö hänen työpaikkansa vai ei. Isojen poikien järjestöt, olipa kyseessä sitten EK tai ammattiliitot, eivät todellisuudessa kovinkaan hyvin edusta yhtään sen enempää minua kuin työntekijöitänikään. Kaikista yrityksistä 98,8 % Suomessa (2016) on mikro- tai Pk-yrityksiä. Näissä yrityksissä työskentelee noin 640.000 työntekijää, 43% kaikista työntekijöistä. Koko 2000-luvulla uudet työpaikat ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin eikä meitä neuvottelupöydissä edusta kukaan. Tarvitsemme sosiaaliturvan yksinyrittäjille sekä mahdollisuuden uuteen alkuun myös konkurssin tapahtuessa. Tarvitsemme myös mahdollisuuden paikalliseen sopimiseen. Jos asioista ei yhdessä saada sovittua paikallisesti, niin silloin voidaan aina mennä TES:n mukaan, eli ei paikallisessa sopimisessa ole kysymys mistään villistä lännestä.

Ympäristön tilan parantaminen tavallisille ihmisille mielekkäillä keinoilla: Lämmitämme kodeissa satoja litroja vettä ja pidämme sitä kuumana vuorokaudet ympäriinsä vaikka käyttäisimme kuumaa vettä vain muutamia kertoja päivässä. Kuumaan veteen sidottu energia palvelee meitä muutaman sekunnin, kun valutamme sen suihkun viemäristä alas ottamatta energiaa jälleen talteen likavedestä. Sitten maksamme Carunalle ison laskun sähkön kulutuksesta. Vaikka emme käyttäisi sähköä ollenkaan, maksamme Carunalle kuitenkin ison laskun sellaisen sähkön siirrosta, jota ei koskaan siirretty. Nyt on jo kehitetty aurinkopaneeli, joka kerää energiaa talteen jopa yöaikaan. Silti maksamme jättisumman sähköfirmoille siitä, että kaapelit kaivetaan maan alle. Onko se paras investointikohde? Kotona WC-jätökset huuhdellaan viemäriin käyttämällä prosessissa juomakelpoista vettä. Sitten käytämme paljon aikaa ja vaivaa, jotta saamme jäteveden taas puhdistettua. Miksi juomaveteen ensin sekoitetaan kakkaa ja sitten koitetaan taas suurella vaivalla erotella nämä kaksi toisistaan? Sitten maksamme sekä vesi- että jätevesilaskun ja suunta näidenkin laskujen hinnassa on pitkällä aikavälillä ylöspäin. Haluan, että ihmisten elinkustannusten nousu saadaan taitettua samalla kun muutamme toimintamme ympäristö- ja ilmastoystävälliseksi. Elintasoa laskematta. Ongelmat pitää ratkaista mahdollisimman lähellä niiden syntypistettä. Tähän tarvitaan uusia teknologisia innovaatioita ja poliittista tahtoa. Haluan koota työryhmän miettimään käytännön toteutuksia näille asioille.

Muutoksia terveellä järjellä!

Maahanmuuttoon liittyvien ongelmien ratkaiseminen: Tarja Halonen on todennut, että hän suosisi pakolaispolitiikassa perheiden yhdistämistä, jotta ”oman yhteisön lähikontrolli” toimisi. Tämä osaltaan ehkäisisi Oulun tilanteen kaltaisten ongelmien syntymistä. Olen samaa mieltä. Maahanmuuttajien kanssa täytyy yhdessä rakentaa sellaisia yhteisöjä, jossa kotoutumisessa jo pidemmällä olevat maahanmuuttajat huolehtivat lähikontrollista sekä uusien maahanmuuttajien ja pakolaisten integroimisesta suomalaiseen yhteiskuntaan. On selvä, että Suomessa toimitaan Suomen lakien mukaisesti ja se koskee kaikkia kulttuuritaustaan katsomatta. Myös turvapaikanhakuprosessien pitää olla kunnossa. Ei ole millekään osapuolelle hyvä, jos päätösprosessit ovat hitaita ja paperittomia ihmisiä tipahtaa virallisen yhteiskunnan ulkopuolelle.

Näennäisen leppoisan hämäläisen ulkokuoreni alla sykkii todellisuudessa aito pohjalainen suorapuheinen tulisielu. En ole koskaan epäröinyt laittaa itseäni likoon niiden asioiden puolesta, mihin uskon.

Teemat

Yrittämisen edellytysten parantaminen Suomessa 40 %
Ilmastonmuutokseen arkipäiväisiä ratkaisuja tavallisille ihmisille 30 %
Ratkaisukeskeinen lähestymistapa maahanmuuton ongelmiin 30 %

Ota yhteyttä ja löydä minut verkosta!

Haluatko jakaa tämän sivun?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.