fbpx
< Näytä kaikki ehdokkaat
484

Ehdokas: Heikki Panula

Olen 54 v. Kolmen aikuisen lapsen uusperheen isä Vantaalta. Olen myös Sosiaalialan ”sekatyömies”, jolla on osaamista ja kokemusta palveluiden tuottamisesta, kehittämisestä ja vaikuttavuudesta 32 vuoden ajalta.

”Mutsi tööttäs ekat piritötsyt mulle ränniin, kun mä olin jotain 6v.” Tositarinaa hyvinvointivaltiosta nimeltä Suomi. Kaikki eivät lähde valitettavasti aivan samoista lähtökohdista taivaltamaan elämänpolkuaan. Suomessa poliittiset puolueet ovat rakentuneet vahvasti luokkarakenteiden pohjalle ja tämä vanhakantainen ajattelumalli vahvistaa yhteiskunnan kahtiajakautumista ja eriarvoistumista. Seuraavan neljän vuoden aikana kansan valitsemat edustajat päättävät miten olisi järkevintä käyttää 220 miljardia euroa valtion keräämää verotuloa. Tässä muutama ajatus aiheesta. Elämme maailman onnellisimmassa ja taloudellisesti vauraassa maassa jossa sadat tuhannet ihmiset syövät masennuslääkkeitä. Pitäisikö asialle tehdä jotain? Mielestäni pitäisi.

Sosiaalipalveluiden järjestämisestä on tuhansia sivuja materiaalia, josta kukaan ei enää saa selkeää käsitystä eikä ymmärrystä. Ei edes alan asiantuntijat. Luultavammin palveluiden käyttäjät tulevat olemaan vielä enemmän ”pihalla”. Meillä on mahdollisuudet ja velvollisuus löytää toimivia ratkaisuja. Myöskään kansantaloudellisesti meillä ei ole varaa päästää yhtään ihmistä syrjäytymään. Sosiaalipalveluiden vahvalla osaamisella, riittävän selkeällä ja kustannustehokkaalla mallilla säästämme satoja miljoonia terveydenhuollon, päihde- ja mielenterveyspalveluiden, lastensuojelun, vankeinhoidon ja poliisitoimen kustannuksista. Olemme ajautumassa tilanteeseen, jossa työtätekevän väestönosan veronmaksukyky ei riitä hyvinvointiyhteiskunnan palveluihin mikäli emme saa suurempaa osaa potentiaalisesta työvoimasta työllistettyä. Tarvitsemme myös vahvaa ja hyvin suunniteltua kotouttamispolitiikkaa maahanmuuttajien osalta paikkaamaan väestön ikärakenteen tuomaa haastetta. Ilmastonmuutos ja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen ja lopettaminen ei ole ainoastaan uhka, vaan myös suuri mahdollisuus Suomelle. Me olemme vahvan teknologiaosaamisen maa ja tämä kehitys avaa valtavia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Kaikista töistä ja työtehtävistä voidaan tehdä mielekkäitä ja hyvin toimivia kun ihmisille annetaan mahdollisuuksia vaikuttaa oman työnsä sisältöön. Kallis ja usein turha kontrolli luovat autoritääristä työilmapiiriä mikä heikentää työyhteisöjen ilmapiiriä ja vähentää työmotivaatiota.

Äänestä itseäsi. Minä annan sinulle äänen, mahdollisuuden ja vahvan vaikutuskanavan.

Syrjäytymisuhan alla oleville ihmisille on annettava keinoja, välineitä, apua ja uskoa siihen, että parempi huominen on mahdollista ja omilla ratkaisuilla on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen. Toimeentulotuki ”loukkuja” on avattava ja työnteko myös pienipalkkaisilla aloilla on tehtävä mielekkääksi ja taloudellisesti kannattavaksi. Sosiaali- ja terveyspalveluiden toiminta on nivottava tiiviiksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jossa palvelua saa nopeasti ja oikea-aikaisesti. Turha byrokratia on karsittava pois. Sote-palveluille on vuosien saatossa myyty erittäin kalliita, huonosti toimivia ja päällekkäisiä tietojärjestelmiä, joiden ylläpito, päivittäminen ja käytettävyys on huonoa. Meillä on valmiutta ja innovatiivista osaamista kehittää biopolttoaineita ja muita ilmastoa vähän rasittavia energiamuotoja. Suomella on mahdollisuuksia olla kehityksen kärjessä riittävällä taloudellisella panostuksella, joka voi avata erittäin isoja vientinäkymiä. Ennaltaehkäisevä toiminta on aina helpompaa, tehokkaampaa ja halvempaa kuin ei-toivotun kehityksen tuomien ongelmien ratkaiseminen. Taloudellinen tuki niukassa toimeentulossa eläville lapsiperheille, toimiva erityisopetus, nopea matalankynnyksen päihdepalveluiden pääsy, toimivat perheneuvolapalvelut, parisuhteenkriisipalvelut, oleskelulupien nopea käsittely ja kielenopiskelu sekä selkeät työllistämispolut ovat avainasemassa kotouttamispalveluiden kehittämisessä. Sähkökäyttöisten ajoneuvojen kehitystyö ja teknologia tulee viemään vielä vuosia ennen kuin Suomen kokoisessa maassa saadaan sähköautojen lataustekniikka yms. toimimaan. Tätä ennen on lisättävä etanolin ja kaasun käyttömahdollisuutta olemassa olevaan autokantaan. Näihin ratkaisuihin on jo olemassa halpa ja luotettava tekniikka olemassa.

Mökkeilen, kirjoittelen runoja, huuhdon kultaa ja nautin olutta hyvässä seurassa. Olen avoin uusille ajatuksille. En väitä olevani kaikkien alojen asiantuntija, mutta olen hyvä kuuntelemaan ja uskon, että tässä maassa on paljon potentiaalista tietoa, asiantuntemusta ja taitoa, jota ei hyödynnetä riittävästi. Uskon myös kokemusasiantuntijuuteen tiedon lisäksi.

Teemat

Huolenpito ja hyvinvointi 50 %
Ratkaisukeskeisyys ja innovaatiot 25 %
Osallisuus 25 %

Ota yhteyttä ja löydä minut verkosta!

Haluatko jakaa tämän sivun?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.