fbpx
< Näytä kaikki ehdokkaat
279

Ehdokas: Jarno Alastalo

Sosiaalinen introvertti, digitaalisen nuorisotyön konsultti, Heimo-vertaistukiyhteisön ja Suomi24-verkkokeskusteluiden perustaja: Jarno Alastalo.

Olen kokenut läheltä yksinäisyyden ja sen kun mieli särkyy. Olen kokenut myös sen, että apua voi saada netissä. Minun missioni on antaa ääni niille, joita ei kuunnella: hiljaisille, nuorille, yksinäisille, syrjäytyneille ja mielen haasteiden parissa oleville ihmisille. Aion kuunnella ja antaa ihmisille mahdollisuuden vaikuttaa heitä koskevissa päätöksissä. Minä uskon ennaltaehkäisyyn ja yhteisöllisyyteen ja sen mahdollisuuteen pelastaa maailma. Olen aikoinaan ollut perustamassa Suomi24:n verkkokeskusteluita ja toiminut Aller Median verkkoliiketoimintajohtajana. Olen kirjoittanut tositarinakirjat Pimeä netti (2017) ja Sometarinoita Suomesta (2015). Nyt rakennan Heimo-yhteisöä ja koulutan nuorten parissa työskenteleville digitaalista keskustelukulttuuria ja miksi sosiaalinen media on tärkeä nuorille. Olen myös hallituksen jäsen IRC-Galleriassa, Media-alan tutkimussäätiössä, Sopiva Sovittelujournalistit ry:ssä ja Lapinlahden Lähde Oy:ssä.

Tavoitteenani on auttaa vähentämään yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia maailmassa. Puolet meistä kaikista suomalaisista kohtaa mielenterveyden ongelmia elämänsä aikana. Puolet heistä jäävät ilman apua. Häpeä ja leimautumisen pelko ovat ylivoimaisia esteitä ja terveydenhuoltojärjestelmämme on voimaton asian äärellä. Mielenterveyden häiriöt ovatkin nousseet Suomessa nuorten merkittävimmäksi terveysongelmaksi. Myös yksinäisyys lisää huomattavasti riskiä sairastua masennukseen ja yksinäisyys myös tappaa. Tämän inhimillisen kärsimyksen lisäksi, mielenterveyden häiriöt maksavat yhteiskunnalle vuosittain noin 11 miljardia euroa. Yhdenkin syrjäytyneen palauttaminen takaisin aktiiviseen elämään säästää miljoonan. Nykyisin politiikka ei ole kovinkaan kiinnostavaa koska tuntuu olevan vain harvojen oikeus osallistua päätöksentekoon. Usein vain ne, jotka pitävät kovinta meteliä, pääsevät ääneen. Sen takia ihmisten mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon tulee lisätä. Tähän netti, some ja muut digikanavat antavat jo nyt mahdollisuuden. Olkoon paikka sitten Suomi24, Ylilauta, Vauva.fi, Snap, Sekasin-chat tai muu ja ihminen vaikka kantasuomalainen, maahanmuuttaja tai joku muu, niin meidän on kuunneltava myös hiljaisia viestejä ja ihmisten huolia. Somen yhteisöt ovat myös tärkeä vertaistuki ja apu yksinäisyyteen.

Ääni hiljaisille, yksinäisille ja särkyneille mielille!

Mielenterveyden ongelmien ja yksinäisyyden ennaltaehkäisyyn on panostettava enemmän. Mielen hyvinvoinnin edistämiseen laitettu euro maksaa itsensä viisinkertaisesti takaisin. Esimerkiksi mielenterveyden ensiaputaitojen opettaminen on mahdollistettava kaikille ja mielenterveystaidot tulisi kuulua opetussuunnitelmaan kaikilla koulutusasteilla. Tarvitaan myös enemmän määrärahoja ja tekoja uusien kansansairauksien, kuten masennuksen, ennaltaehkäisyyn. Palvelujen tulee olla helposti saavutettavia ja digitaalisuutta tulee hyödyntää yhä enemmän, jotta ihminen saa tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tarvitsemme enemmän mielenterveyden ammattilaisia, jotta tämä on mahdollista. Ennaltaehkäisyn on oltava monialaista ja kestävää toimintaa. Hyvä esimerkki on vanha Lapinlahden sairaala-alue Helsingissä, jossa on yli 170 toimijaa luomassa matalan kynnyksen palveluita, osallistavaa kulttuuritoimintaa ja auttamassa nuoria takaisin työelämään. Nyt kaupunki uhkaa lopettaa koko toiminnan. Teen kaikkeni, että päätöksentekijät ymmärtävät mikä vaikutus tällaisella kansalaistoiminnalla on, ja että tukea on saatavilla läheltä. Kuntien on tarjottava kattavammin erilaisia kohtaamispaikkoja niin fyysisessä ympäristössä kuin nettimaailmassa. Yksinäisyyttä ehkäiseviä järjestöjä on tuettava enemmän, sillä kymmenettuhannet vapaaehtoiset auttavat jo nyt yksinäisiä.

Olen sanomalehtien mukaan Suomen johtava kissavideoasiantuntija. Rentoudun mummonmökillä riippumatossa haaveillen ensimmäisestä fantasiaromaanistani.

Teemat

Ennaltaehkäisevä mielenterveystyö 35 %
Yksinäisyyden ja nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisy 35 %
Aion kuunnella ja antaa ihmisille mahdollisuuden vaikuttaa heitä koskevissa päätöksissä hyödyntäen nettiä, somea ja muita digikanavia 30 %

Ota yhteyttä ja löydä minut verkosta!

Haluatko jakaa tämän sivun?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.