fbpx
< Näytä kaikki ehdokkaat
234

Ehdokas: Marjo Airosto

Olen Marjo Airosto, 58-vuotias, kätevä, ahkera moniosaaja.

Suomalaisen koulutuksen tasoa ei saa laskea, vaan se tulee säilyttää sille kuuluvassa asemassa, yhtenä maailman parhaimmista. Toisen asteen kouluttautumismahdollisuus on taattava kaikille nuorille sosiaalisesta taustasta riippumatta. Nuorten oppivelvollisuutta voisi laajentaa esim. peruskoulunjälkeiseksi opinto-oikeudeksi, ettei nuori jäisi ilman ensimmäistä ammattiaan tai yleissivistävää koulutusta. Opintotukijärjestelmää on korjattava ja opintojen aikainen perustoimeentulo on turvattava esim. toimeentulotuen maksamisella myös opiskelijoille. Myös nuorten työttömyys on iso ongelma, jolla on vaikutus koko yhteiskuntaan pitkälle tulevaisuuteen. Työttömyys, osa-aika- ja pätkätyöt sekä määräaikaiset työsuhteet vaikeuttavat nuorten tulevaisuuden suunnittelua, itsenäisen elämän rakentamista ja perheen perustamista. Elämän perusasioiden tulee olla kunnossa.

Nostan esiin myös kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen. Ne ovat meidän kaikkien yhteisiä asioita. Päästökauppa ei ole paras ratkaisu, vaan vaaditaan konkreettisia päästöjä alentavia tekoja. Rahalla ei voi ostaa puhdasta omaatuntoa. Aurinko- ja tuulienergian mikrotuotantoa on lisättävä. Tiedän kokemuksesta, miten hienoa on saada sähköä ”omalta katolta”. Jokainen tuotettu kWh pienentää sähkölaskua. Nykyhinnoilla laitteiden kuoletusaika on vielä varsin pitkä. Aurinkopaneelien ja pientuulivoimaloiden hankintakustannuksia olisi saatava alemmaksi vaikkapa verohelpotuksin. Kestävää kehitystä on myös kangasmateriaalien uusiokäyttö, joka on saatava vähintään samalle tasolle kuin muovin kierrätys on nyt.

Tasapuolisuus. Oikeudenmukaisuus. Koskemattomuus. Omistamisoikeus. Kestävä kehitys.

Tärkeitä asioita minulle ovat myös: 1) Koskemattomuus, joka on perusoikeutemme. Raiskausten ja muiden väkivaltatekojen tekijöiden tuomioita on kovennettava huomattavasti. 2) Työeläkkeiden indeksi on muutettava seuraamaan enemmän ansiotason kehitystä. Työeläkeindeksissä hintatason muutoksen osuus on tällä hetkellä 80 prosenttia ja palkansaajien ansiotason muutoksen osuus 20 prosenttia. 3) Nykyiseltä hallitukselta kesken jäänyt nk. lunastuslaki on uusittava mahdollisimman pian. Jokaisen omaisuutta on kunnioitettava Perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen määräämällä tavalla. 4) Varainsiirtovero on poistettava kaikilta asunnon omaan käyttöönsä ostavilta. Perintöverotuksessa verottoman perintöosuuden rajaa on korotettava.

Harrastan mm. puutöitä. Kävin betonityökurssin ja innostuin tekemään maakellarin päälle terassin. Harrastan toisinaan myös taulujen maalaamista ja käsitöitä. Polttopuut pilkotaan omista puista. Kodin remontointi on myös virkistävää puuhaa. Opiskelen parhaillaan ohjelmointia, kyberturvallisuutta ja tekoälyä.

Teemat

Nuorten työ- ja kouluttautumismahdollisuudet 35 %
Kestävä kehitys pitäen sisällään sähkön mikrotuotannon ja eri materiaalien paremman kierrätyksen 35 %
Työeläkeindeksin, varainsiirto- ja perintöveron perusteiden muuttaminen 30 %

Ota yhteyttä ja löydä minut verkosta!

Haluatko jakaa tämän sivun?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.