fbpx
< Näytä kaikki ehdokkaat
277

Ehdokas: Mika Oranen

Katso ehdokkaan esittelyvideo alta:

Olen Mika Oranen, työmarkkinaelämän, yhteiskuntaturvallisuuden ja kaupunkielämän asiantuntija. Annan kaikkeni avaramielisen ja kansalaisia osallistavan liberaalin demokratian puolesta.

Korkeakouluopiskelijoiden sosio-ekonomista asemaa pitää kehittää erityisen tuntuvasti. Neljän lapsen isänä tiedän, että nuoriin pitää panostaa ja heihin voi luottaa. Suomalaisen politiikan ja työelämän ay-liikevälitteisyydestä tulee päästä eroon. Ay-liikkeen poliittiset toimet hämärryttävät julkisen poliittisen vallan legitimiteetin, läpinäkyvyyden ja uskottavuuden. Politiikkaa tekevät keskeisesti sellaiset tahot, joilla ei ole koskaan ollut kansalaisten antamaa mandaattia. Ay-liike ei edusta kansaa vaan jäseniään. Suomalainen työelämä on laadukasta ja paljon ongelmattomampaa, kuin mitä ay-liike antaa ymmärtää. Minulle yhteiskuntaturvallisuus on arjen turvallisuutta, jolla on taloudellinen, sosiaalinen, eettinen ja fyysinen ulottuvuus. Yhteiskuntaturvallisuudella turvataan jokaisen suomalaisen hyvän elämän perusedellytykset. Erilaisuuden kunnioitus ja yhteiskuntamoraali ovat minulle tärkeitä. Elinympäristömme on meille meidän jokapäiväinen ympäristökysymyksemme. Ihmisen mittakaavan mukaisilla toimilla pystymme jokainen vaikuttamaan siihen. Energiasektorin ja suurteollisuuden ympäristövastuullisuudessa on vielä paljon tekemistä.

1. Opiskelijoiden asema. 2. Työmarkkinapolitiikan uudistaminen. 3. Yhteiskuntaturvallisuus.

Lobbareiden vallasta kansalaisten osallistuvaan demokratiaan!

1. Korkeakouluopiskelijoiden opintotuen tuloraja pitäisi nostaa kaksinkertaiseksi ja asumista kehittää soluasumisesta kohti itsenäistä asumista. Erilaisissa sosio-ekonomisissa asemissa olevien opiskelijoiden toimeentulon edellytykset tulee ottaa nykyistä paremmin huomioon tukijärjestelmiä uudistamalla. 2. Ay-liikkeen tukilakot ja laittomat lakot tulisi kieltää lailla ja poliittiset mielenilmaisut säätää pidettäväksi työajan ulkopuolella. Työmarkkinoiden yleissitovuutta tulee keventää ja kaikilla työpaikoilla ja yrityksissä tulee voida sopia kaikista työehtosopimuksesta poikkeavista järjestelyistä yhdessä suoraan henkilöstön ja työnantajan välillä. Pk-yrittäjillä tulee olla neuvotteluosapuolen asema työehtosopimusneuvotteluissa. Ay-liikkeen luonne yleishyödyllisinä yhteisöinä pitää purkaa ja jäsenmaksujen työnantajaperintä lakkauttaa. 3. Vähäosaisten, erityisesti vanhusten ja yksinhuoltajien ja lasten sosio-ekonominen yhteiskuntaturvallisuus on taattava nykyistä paremmin. Ketään ei saa jättää yksin. Kasvava kaupunki on meille helsinkiläisille elinympäristömme. Ympäristöturvallisuus on osa yhteiskuntaturvallisuutta. Yksityisautoilun harkittu rajoittaminen keskusta-alueella, julkisen liikenteen ratkaisujen tukeminen ja kaupungin tiivistäminen täydennysrakentamisella ovat toimivia ratkaisuja, joissa painopisteen tulee olla jo nyt rakennettujen ympäristöjen uusiutuvassa käytössä. Luontoon ei Helsingissä ole varaa koskea. Suomen sisäinen ja ulkoinen turvallisuus on hyvällä tasolla. Resurssien varmistaminen tai maltillinen, perusteltu lisääminen voi tulla kyseeseen.

Yhteiskunta eri muodossaan niin Suomessa kuin maailmalla on intohimoni kohde. Tunnen hyvin myös muunlaisia sosiaalisia maailmoja kuin omamme. Suoritan kahta korkeakoulututkintoa Helsingin yliopistossa - valtiotieteellisessä tiedekunnassa yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelmassa kehitysmaatutkimusta ja - teologisessa tiedekunnassa teologian ja uskonnontutkimuksen maisteriohjelmassa kirkkososiologiaa. - kolmannessakin, kaupunkisosiologian maisteriohjelmassa, olen opiskellut mutta se on nyt tauolla. Sivuaineina minulla on muun muassa yhteiskuntapolitiikkaa, kasvatustieteitä ja sosiaalipsykologiaa sekä antropologiaa ja taiteiden tutkimuksen opintoja. Harrastan filateliaa, kuntoliikuntaa ja street art taidetta ja muitakin taiteen lajeja kuluttajana, erityisesti musiikkia klassisesta Olavi Virran kautta punkkiin.

Teemat

Politiikan ja työelämän ay-liikevälitteisyyden poistaminen 40 %
Opiskelijoiden sosio-ekonomisen aseman kehittäminen 35 %
Yhteiskunta- ja ympäristöturvallisuuden kehittäminen 25 %

Ota yhteyttä ja löydä minut verkosta!

Haluatko jakaa tämän sivun?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.