fbpx
< Näytä kaikki ehdokkaat
175

Ehdokas: Mikko Keinonen

Olen 47-vuotias heinäveteläinen paluumuuttaja, isä, omaishoitaja, yrittäjä, aktiivinen toimija ja kriittinen, mutta empaattinen ajattelija sekä tiedon, viestinnän ja luovuuden ammattilainen.

”Ei näin pieni kansa väkivallalla. Sivistyksen voima on sen ainoa pelastus.” J.V. Snellmanin lausahdus on kenties viisainta, mitä Suomessa on kirjoitettu, mutta nykyisen hallituksen aikana unohtunut, kun maailman parasta koulujärjestelmää on lähdetty voimakkaasti rapauttamaan leikkauksin. Tämä kehitys pitää katkaista ja sivistyksen ja koulutuksen arvo pitää palauttaa. Koulutuksen sijaan nousua haetaan ylikäyttämällä luonnonvaroja. Suomen hiilinielut hupenevat ylihakkuissa ja kaivoslakimme on 1700-luvulta peräisin oleva huono vitsi, jonka turvin ylikansalliset yhtiöt pääsevät käytännössä ilmaiseksi hyödyntämään maaperämme mineraaleja jättäen jäljet veronmaksajien siivottaviksi. Jos tämä kehitys jatkuu, Suomesta tulee maailman ensimmäinen banaanivaltio, jossa ei kasva banaaneja. Kulttuurin asema on turvattava ja maaseudulla pitää säilyttää elämisen edellytykset. Yritysten osaamista pitää osata hyödyntää ja varsinkin pienyrittäjien asema pitää turvata, koska etenkin pienillä paikkakunnilla pienyritykset ovat ratkaiseva osa palvelutarjontaa. Sivistysvaltion mitta on myös, miten se huolehtii heikoimmistaan. Kaikille pitää taata riittävä perustoimeentulo ja Suomen pitää kantaa myös globaali vastuunsa niin ilmastosta kuin pakolaisista ja kehitysavustakin.

Koulutuksen ja tutkimuksen resursseja on viime vuosina leikattu rajusti. Tämä kehitys on käännettävä toiseen suuntaan ja esim. ammattikoulutukseen pitää lisätä aitoa opetusta. Perustulokokeilua pitää jatkaa ja laajentaa. Nykyinen tukiviidakko on monelta osin liian byrokraattinen ja hidas. Päätöksentekoon ja yhteisiin asioihin tarvitaan entistä enemmän avoimuutta. Nykytekniikka mahdollistaa laajan tiedonsaannin, osallistumisen ja osallistamisen, mutta yhteiskunnassa on vielä paljon rakenteita, joissa vaalitaan vanhoja sisäpiirejä ja vieroksutaan modernin kansalaisyhteiskunnan uusia ilmiöitä. Vähitellen on kuitenkin opittava, että kansalaiset voivat ottaa kantaa yhteisiin asioihin jopa vaalien välissä. Kaksoiskuntalaisuuden hyötyjä ja haittoja pitää selvittää. Suomessa on paljon pieniä mökkikuntia, joissa väkiluku vähintään kaksinkertaistuu kesän aikana. Näiden kuntien kannalta olisi oikeudenmukaista, jos pitkäaikaiset mökkiasukkaat voisivat maksaa osan veroistaan mökkikuntaansa.

Koulutuksen ja sivistyksen arvo pitää palauttaa.

Meidän pitää kaikessa pyrkiä tasa-arvoon. Se tarkoittaa tasa-arvoa sukupuolten, kansallisuuksien ja eri vähemmistöjen kesken, mutta myös sukupolvien välillä. Tasa-arvon pitää toteutua globaalisti ja yli sukupolvien, minkä vuoksi myös ympäristökysymykset ovat tasa-arvokysymyksiä. Meidän pitää esim. käyttää luonnonvarojamme niin, että myös tulevilla sukupolvilla on elämisen edellytykset. Siksi pitää edistää entisestään kierrätystä ja jätteiden hyötykäyttöä ja yleensä vihreää taloutta. Pitää myös sijoittaa tutkimukseen, jossa kehitetään synteettisiä materiaaleja kaivannaisten tilalle. Metsistämme saa paljon muutakin kuin sellupuuta, jos metsänomistajia koulutetaan tunnistamaan arvopuut ja luonnonvaroja opitaan muutenkin hyödyntämään luovalla tavalla. Hyvinvoinnista huolehdittaessa pitää sijoittaa erityisesti kuntouttavaan ja ehkäisevään toimintaan. Tähän kuuluu liikunnan lisäksi myös kulttuuri ja riittävät toiminnot nuorisolle. Kuntien budjeteissa liikunta, nuoriso ja kulttuuri ovat yleensä marginaalisia, keskenään kilpailevia menoeriä, joista karsitaan, kun on tiukkaa, mutta lyhytaikainen säästö tulee takaisin moninkertaisena kuluna sairaanhoitomenoissa.

Palasin Heinävedelle, koska kotiseutu oli minulle tärkeämpi kuin ura. Asun perintötalossa, jossa on vaimoni ja tyttäreni lisäksi neljä kissaa ja n. 50 hyllymetriä kirjoja ja levyjä, mutta ei televisiota. Ikkunan takana avautuu maailman kaunein järvimaisema. Polveudun tietäjäsuvusta, ja minulla on intohimo kaikenlaiseen tietoon. Alkuaineiden jaksollista järjestelmää en ole vielä oppinut, mutta osaan jo luetella kaikki maailman valtiot. Pystyn myös laskemaan nopeasti päässä. Kun poikani oli kymmenen kuukauden ikäinen, pidin viiden kuukauden isyysvapaan ja hoidin poikaani kotona. Olen intohimoinen sienestäjä. Olen löytänyt tiettävästi Suomen suurimman herkkutatin. Olen perustanut viisi yhdistystä. Niistä kaksi toimii edelleen (Tusovka ry ja Heinäveden Muinaisseura ry). Merkittävin urheilusaavutukseni on, että alakoulun hiihtokisoissa hiihdin aina täysillä ja tulin aina viimeiseksi. Isäni oli sotaveteraani. Hän opetti minut inhoamaan sotaa. Ensimmäinen ääneen lausumani sana oli ”yhteiskunta”.

Teemat

Koulutuksen ja sivistyksen arvo pitää palauttaa 60 %
Perustulokokeilua pitää jatkaa ja laajentaa 30 %
Vanhentunut kaivoslaki pitää pistää uusiksi ja Suomen luonnonvarat turvata 10 %

Ota yhteyttä ja löydä minut verkosta!

Haluatko jakaa tämän sivun?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.