fbpx
< Näytä kaikki ehdokkaat
166

Ehdokas: Oona Karttunen

Olen 18-vuotias urheilulukiolainen Kuopiosta, kilpailen triathlonissa. Yrittänyttä ei laiteta, aina pitää yrittää kaikkensa, niin urheilussa kuin politiikassa.

Minulle on tärkeää yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentäminen. Toisen asteen koulutukseen täytyy olla mahdollisuus vanhempien varallisuudesta ja opiskelijan asuinpaikasta riippumatta. Saavutettavat ja ilmaiset toisen asteen koulut ovat tärkeä tavoite minulle. Opetuksen laatuun on kiinnitettävä jatkossa enemmän huomiota, itseopiskelu ei voi muodostaa pääosaa oppimisesta. Koulujen ja muidenkin julkisten rakennusten terveellinen sisäilma on tärkeää. Rakentamisen aikataulut on tehtävä riittäviksi, vaikka lailla säätämällä. Kiireellä ei saa pilata yhteiskunnan vuosien investointipanosta. Rakentamisen jälkeen huolto- ja siivousammattilaiset ovat avainasemassa rakennusten kunnon jatkuvassa seurannassa. Ajoissa hoidettuina ongelmat eivät kasva isoiksi.

Lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta parantaa harrastamisen mahdollisuudet. Nykyisin osalla lapsista ei harrastusten kalleuden vuoksi ole mahdollisuutta niihin. Osalla taas harrastukset vievät niin paljon vanhempien aikaa kuskaamisiin, että kaikki uupuvat. Järkevää olisi tarjota pienellä hinnalla harrastamisen mahdollisuus iltapäivisin koulujen jälkeen, jolloin lapset ovat yleensä muuten yksin. Koulutilojen käyttöaste lisääntyisi, lapset eivät viettäisi iltapäiviään yksin, vanhemmat eivät uupuisi harrastusralliin, ja perheille jäisi yhteistä aikaa iltaisin. Toiminta tulee organisoida ja rahoitus suunnitella valtakunnan tasolla. Uskon, että näillä toimilla rahaa säästyisi lastensuojelusta jo melko nopealla aikavälillä. Mahdollisuus opiskeluun, työhön, liikkumiseen ja harrastamiseen pitäisi olla kaikilla, asuitpa suuressa kaupungissa tai maaseudulla. Yksityisautoilua ei voi verottaa kohtuuttomasti alueilla, joissa julkinen liikenne ei ole toimivaa. Yhteiskunnan tulee panostaa ympäristöystävällisemmän ratkaisun kehittämiseen. Kun tarjolla on taloudellisesti järkeviä vaihtoehtoja, ihmiset kyllä vaihtavat niihin.

Vastuuta tulevaisuudesta niille, joita se koskettaa.

Julkisen sektorin tulee mielestäni omistaa sähkö-, vesi-, maantie- ja raideverkostot. Tärkeää kansallista pääomaamme ovat myös kallioperämme mineraalit. Niiden käytön pitäisi hyödyntää kansaamme, ei vaarantaa luontoamme ja terveyttämme. Alueemme useat kaivokset ovat ulkomaalaisten omistuksessa, tuotot valuvat ulkomaille, verotuotot eivät kata aiheutettujen ympäristövahinkojen korjaamista. Oppia voisimme ottaa Norjan toimista öljyvarojensa suhteen. Verorahoja pitää käyttää vaikuttavien ja kustannustehokkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamiseen. Päällekkäiset toiminnot, luukulta toiselle pompottelu ja byrokratia pitää karsia, keskittyä olennaisen työn tekemiseen. Tietotekniikan on tuettava ja helpotettava työtä, ei olla itseisarvo. Lääkärille pääsyä pitää edelleen helpottaa mm. julkisen puolen nettiajanvarausmahdollisuuksia lisäämällä.

Nelilapsisen perheen esikoisena olen tottunut ottamaan vastuuta ja huomioimaan toiset. Olen harrastanut viulunsoittoa 13 vuotta, siinä on kehittynyt pitkäjänteisyyttä, jota tarvitsee politiikassakin. Lataan akkujani luonnossa liikkumalla ja keittiössä kokkaamalla.

Teemat

Eriarvoisuuden vähentäminen, varsinkin lasten ja nuorten keskuudessa 40 %
Elämisen ja asumisen mahdollisuudet turvattava myös pienissä kunnissa ja kaupungeissa 30 %
Ympäristönsuojeluun panostettava yhteiskunnan tasolla. Innovaatioita, teknologiaa ja koulutusta hyödyntämällä luodaan kustannuskelpoisia ekologisia vaihtoehtoja kulutukseen 30 %

Ota yhteyttä ja löydä minut verkosta!

Haluatko jakaa tämän sivun?

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Arkistot

Kategoriat

Pysy kuulolla

Olemme aktiivisia monessa kanavassa, tule seuraamme ja jatka keskustelua omissa kanavissasi kanssamme.